ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamalıyız

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Tan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesindeki ana engellerden birinin Türk ihracatına yönelik kısıtlamalar olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'de Türk toplumunu temsil eden 6 federasyon ile 200'ün üzerinde derneğin çatı kuruluşu Türki Amerikan Birliği (TAA) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu'nun (TUSKON) ortaklaşa düzenlediği 3. Türki Amerikan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye-ABD ilişkilerinin üç temelde özetlenebileceğini belirterek, bunları ''karşılıklı güven, vizyon birliği ile yakın ve etkili işbirliği'' olarak tanımladı.
 
Büyükelçi Tan, ''İki ülke de müttefikliğimiz ve paylaşılan vizyonumuzun derinleşen ve genişleyen ekonomik ilişkileri gerektirdiğinin gayet farkında. Aramızdaki ticari bağlar hala ortaklığımızın doğasını yansıtır durumda değil. İki ülke arasında geçen yılki toplam ikili ticaret rakamları olan 20 milyar dolar, erişebileceğimiz gerçek potansiyelin çok aşağısında kalıyor'' dedi.
 
Serbest Ticaret Anlaşması son derece önemli
 
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesindeki ana engellerden birinin Türk ihracatına yönelik kısıtlamalar olduğunu dile getiren Tan, ''Bu nedenle Serbest Ticaret Anlaşması'nın son derece önemli olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu. 
 
Tan, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması olduğunu ama bunun yanında iki ülkenin birçok ülkelerle serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu hatırlatarak, ''Ticarette kısıtlamaları yok etmek, iki ülkenin de yararına. Bu, yeni istihdam, yeni pazarlar ve yeni yatırım fırsatları yaratacaktır. Aynı zamanda bu durum, zaten canlı olan Türk-Amerikan ortaklığının daha da fazla güçlendirmesi ve derinleştirmesini tamamlayacaktır'' ifadesini kullandı.  
Büyükelçi Tan, Türkiye ve ABD'nin, yeni yüzyılın birçok karmaşık tehdit ve risklerini ele almada yan yana ve omuz omuza durduğunu belirterek, ''Dostluk, ortaklık ve müttefiklik bağlarımız hiç bu kadar güçlü, işbirliğimiz hiç bu kadar anlamlı olmamıştı. Yapılacak daha çok şey var ama bu noktada taahhüdümüz ve daha fazlasını başaracak kaynaklarımız var. TAA'nın çabaları da bunu doğruluyor. Türki Amerikan Birliği'nin ABD genelindeki yüksek görünürlülüğü, Türk-Amerikan ortaklığında daha iyi bir geleceğe yönelik güçlü bir işaret'' dedi.
 
Kongre kapanış galasıyla sona erdi
 
Kapanış galası, ABD, Türkiye ve Türki cumhuriyetlerden siyasetçi, akademisyen ve iş adamını bir araya getirdi. Kongre binin üzerinde katılımcıyı ağırlarken, galaya da 750-800 civarında davetli katıldı. 
 
Gala, ABD Kongresi'nden de 8'i senatör, 39 Temsilciler meclisi üyesi olmak üzere Kongrenin 47 üyesini ağırladı.