ABD'de Türklere verilen yatırımcı vizesinde patlama
Amerika’da yatırım yapmak isteyen Türklere verilen E-2 yatırımcı vizesinde son 5 yılda yüzde 300 artış var...
Dilek ESKİ BEZİRKAN
New York Barosu Avukatı Gökhan Yazıcı, Amerika’nın bu ülkede iş yapmak ve yaşamak için verdiği E-2 yatırımcı vizesi alan Türk yatırımcı sayısında son 5 yılda yüzde 303 artış olduğunu söyledi. Yazıcı, sadece geçen yıl bu vizeden yararlanan Türk yatırımcı sayısının 769 ve bir önceki yıl göre artışın yüzde 180 olduğunu kaydetti.
Amerika ile ticaret ve dostluk anlaşması bulunan Türkiye’nin de dahil olduğu bazı ülke vatandaşlarına bu ülkede iş yapmak ve yaşamak için söz konusu vizenin verildiğini anlatan Yazıcı, “Amerika’da yeni bir işletme açmak, ya da mevcut bir işletmeyi satın almak veya mevcut bir işletmeye kontrolün E-2 yatırımcısında olacağı bir ortaklık yapısı içerisinde ortak olmak suretiyle bu vizeyi almak mümkün. Bu vize sahibi yatırım yaptığı işletmeyi sevk ve idare etmek ve geliştirmek için Amerika’da yatırım yaptığı işletmede çalışmak üzere veriliyor” dedi.
Yazıcı, ana yatırımcının dışında işletme tarafından ise alınacak ve işletmenin verimli çalışması için hayati derecede öneme sahip olduğu belirtilen kişilerin de de bazı belirleyici şartları karşılamaları halinde bu vizeden yararlandıklarını ifade etti.
“Türk yatırımcı sayısı artıyor”
Geçen yıl Türkiye’den 769 yatırımcının bu vize türünden yararlandığını ifade eden Yazıcı, “Türkler’in bu vize türüne ilgisi uzun bir zamandır artarak devam ediyor. Bunu, 2012-2016 yıllarının, yanı son 5 yılın, vize istatistiklerine bakıldığında bile açıkça görmek mümkün. 5 yıllık dönemde Türkiye’den bu vizeden yararlanan sayısı yaklaşık yüzde 303 artış göstermiş. Sadece son 2015 yılından 2016 yılına 1 yıldaki artış sayısı ise yüzde 180” diye konuştu. Bu vizeyi alabilmek için yatırım yapılan işin, başarılı olma şansının yüksek olmasını temin etmek bakımından yeterli sermaye ile fonlanmış olması gerektiğini de kaydeden Yazıcı, yatırım miktarına ilişkin ise şu bilgileri verdi:
“Federal mevzuatta, kesin bir para tutarı belirtilmemiş, ancak onun yerine ‘önemli miktar’ yatırım ifadesi kullanılmıştır. Yatırımın önemli miktar olup olmadığının belirlenmesinde orantıya bakılır. E-2 vize konusu işi işletmek ya da sıfırdan kurmak için gereken para azaldıkça, önemli miktar şartını yerine getirecek sermaye oranı da artacak.
Örneğin 100 bin dolar ya da daha az gereken bir işletme için, tipik olarak yatırımın yüzde 100’ünün yapılmış olması şartı aranır. Öte yandan bunun aksi olarak, 1 milyon dolarlık bir iş için yapılacak 700 bin dolar yatırım yani yüzde 70’i, işin önem ve büyüklüğü göz önüne alınarak, önemli miktarda yatırım şartını yerine getirebilecek. Bunun yanısıra Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu (USCIS) ve konsolosluklar önemli miktar yatırım değerlendirilmesini yaparken, yapılacak işin mahiyetini de dikkate alıyor. Tabi her yatırımcı minimum bir rakam duymak istiyor. Konsolosluklarda başvuruların bir çoğu ortalama 100 bin dolar seviyesinde ancak yapılacak işin mahiyetine ve gerektireceği sermaye miktarına bağlı olarak bunun altında bir yatırımla bu vizeyi almak elbette mümkün. “
“Girişim gerçek ve aktif olmalı”
Ticari girişimin gerçek ve aktif olması gerektiğini kaydeden Yazıcı, ayrıca yatırımın ticari ve kar getirecek bir girişim olması gerektiğini ifade etti. Yatırımın kabul edilebilir olması için de sermayenin adanmış ve taahhüt edilmiş olma şartı olduğunu belirten Yazıcı, bu vizeye başvuru koşullarına ilişkin şunları söyledi:
“ Yatırım yapılacak sermaye, Amerika’ya getirilmiş olmalıdır. E-2 yatırımcısının yönetip geliştireceği yatırım kendi kontrolü altında bulunmalıdır. Kontrol, genelde teşebbüste minimum yüzde 50 oranında hissedar olmak olarak düşünülebilir. Ancak kontrolün azınlık hissesinde bulunduğu nadir durumlar da olabilir. Bunun yanısıra, hedeflenen kapasite genelde yatırımcının normal iş operasyonuna başlamasını takiben 5 yılda gerçekleştirilebilir olmalı. Ayrıca, yatırım, sadece geçim sağlayacak, marjinal bir girişim için olmamalı. İşletme halihazırda, ya da gelecekte ekonomiye önemli katkı yapacak kapasitede olmalı. Yatırımcı Amerika’ya yatırım yaptığı işi yönetip geliştirmek için geldiğini göstermeli ve kanıtlamalı.”
E-2 Yatırımcı vizesinin başvuran kişinin iyi hazırlanmış, inandırıcı bir iş planı sunması gerektiğini ve başvuruyu Amerika’da baroya kayıtlı, deneyimli göçmenlik avukatı aracılığıyla yapması önerisinde de bulunan Yazıcı, “Bu vize başvurusu bütün belge ve bilgiler hazır olduktan ve başvuru yapıldıktan sonra, Türkiye’de konsoloslukta yapılırsa, ortalama 4-8 hafta sürüyor. Eğer başvuru Amerika’da mevcut statünün E-2’ye değiştirilmesi yoluyla yapılırsa, hızlandırılmış başvuruyla 15 gün içinde sonuç almak mümkün” dedi.
“Yatırımcı istediği kadar kalabilir”
Türkiye’de Amerikan Konsolosluğu’ndan başvurulduğunda 1 ile 5 yıl, Amerika’da statü değişikliği yapılmak suretiyle verildiğinde ise 2 yıl için verildiğini ifade eden Yazıcı, bu vizeye sahip yatırımcının vizesini periyodik olarak yenilemesi ve işletmesinin aktif olması halinde zaman sınırlaması olmaksınızın Amerika’da yaşayabileceğini söyledi. Bu vizeye sahip yatırımcının işletmeden maaş alabileceği gibi, maaşla birlikte veya maaş almadan sadece gelirlerden temettü de alabileceğini kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:
“Bir çok ülkedeki yatırımcı vizelerinin aksine, bu vize türünde şirkette ya da işletmede Amerikan vatandaşlarının herhangi bir oranda hisseye sahip olma zorunluluğu yok. Ayrıca bu vize sahiplerinin, Amerika’da bulundukları sürece ev ya da diğer gayrimenkul satın almalarına hiç bir engel yok. E-2 vizesinin sona ermesi üzerine, sahibi oldukları gayrimenkulleri satıp, paraya çevirmeleri de gerekmez. Yatırımcının eşi ve 21 yaşının altındaki bekar çocukları da Amerika’da kendisine eşlik etmek için vize başvurusu yapabilir. E-2 vizesi sahibinin eşi, bu vizeyle Amerika’ya giriş yaptıktan sonra, çalışma iznine başvurarak istediği işyerinde çalışabilir. Fakat yatırımcının çocukları çalışamazlar ve bu statüye ancak 21 yaşına kadar ya da daha önce evlenirlerse, evleninceye kadar sahip olabilirler. İşletmenin iflas etmesi, faaliyetine son vermesi, ilk beşinci yılın sonunda hala karlılık gösterememesi ve zarar etmeye devam etmesi gibi durumlarda bu vizenin yenilenebilmesi mümkün olmayacak.”