Açığı kapatmak için vergi artırımı doğru değil

Mahfi Eğilmez, büyümenin düştüğü ortamda bütçe açığını azaltmak için vergilerin artırılmasını doğru bulmadığını yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Ekonomist Mahfi Eğilmez, blogunda bugün yazdığı makalede otomatik stabilizatörleri ve Türkiye'deki durumu değerlendirdi. Eğilmez, otomatik stabilizatörleri; 'enflasyon, deflasyon, durgunluk, daralma gibi ekonomik sıkıntı ya da krizlerde bunalımın daha da büyümemesi için kendiliğinde devreye giren bazı düzeltici mekanizmalar' olarak  anlattıktan sonra terimi örneklerle açıkladı. 
 
İşsizliğin artması durumunda düşen mal ve hizmet talebine karşılık işsizlik sigortasının devreye girerek düşüşü yavaşlattığını kaydeden Eğilmez, artan oranlı vergi tarifesinin de bu kapsamda değerlendirilebileceğini belirtti. 
 
Türkiye'de ekonominin 2012 yılı içinde daralan bir görüntü çizdiğine işaret eden Mahfi Eğilmez, işsizlik oranındaki düşüş ve gelir vergisinde gözlenen artışın mevcut ortamda otomatik stabilizatör ihtiyacını ortadan kaldırdığı tespitini yaparken, ağırlığı KDV ve ÖTV gibi düz tarifeli vergilere dayanan vergi sisteminin bu işlevi yapmasının zor göründüğünü belirtti. 
 
Eğilmez, makalesinin sonuç bölümünde şu ifadeleri kullandı: 
 
"Büyümenin düştüğü bir ortamda otomatik stabilizatörlere ihtiyaç olmayacak bir görünümün varlığı önemli bir şanstır. Buna karşılık böyle bir ortamda bütçe açığını düşürmek için vergilerin artırılması doğru bir yaklaşım gibi durmamaktadır."
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir