Ağbal: EKK kararları kısa vadede hayata geçirilecek

Maliye Bakanı Ağbal, Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarının perşembe günü Başbakan Yıldırım tarafından açıklanması sonrası kısa vadede hayata geçirileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz hafta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararların, perşembe günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanacağını belirterek, bu kararlar arasından kısa ve orta vadeli düzenlemeler bulunduğunu bildirdi.

Çankaya Köşkü'nde cuma gecesi Yıldırım başkanlığında düzenlenen ve ilgili bakanlar ve üst düzey bürokratların katıldığı EKK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, bankacılık ve reel sektöre dönük önemli tedbirler alındığı, bu tedbirlerin bu hafta açıklanacağı duyurulmuştu.

Ağbal, Habertürk televizyonunun canlı yayınında, "EKK olarak reel ekonomi, bankacılık, dış finansman ihtiyaçları bakımından değerlendirmeler yaptık. Alınması gereken kararları belirledik. İlgili kamu idarelerimiz teknik çalışmalarını yapıyorlar. Bütün bunların sonunda perşembe günü Başbakanımız aldığımız kararları kamuoyu ile paylaşacak" dedi.

'Düzenlemeler kısa vadede hayata geçirilecek'

Ağbal, Yıldırım'ın açıklayacağı kararların niteliği konusunda da şunları söyledi:

"Bu kararlar hem reel sektör, hem istihdam, hem bankacılık ve finans ile dış finansman boyutunu ilgilendiriyor. Yapılan değerlendirmelerin temelinde rasyonalite var. Önümüzdeki kısa vadede atmamız gereken hızlı adımlar ve bu adımlara dönük somut cevaplar var. Perşembe Başbakan'ın açıklamaları sonrası ilgili düzenlemeler kısa vadede hayata geçecek."

Ağbal "konjonktürün gerektirdiği kısa vadeli adımlar" dışında yapılacaklarla ilgili de, "Orta vadede ekonominin geneline ilişkin, yapısal reform anlamında yapılacaklar da belli. Yapısal reformlar ayağı itibarıyla da Başbakanımız perşembe günü atacağımız adımları açıklayacak" diye konuştu.

Varlık Barışı

Türkiye ekonomisinin temel dengelerine bakıldığında kırılganlık oluşturacak bir sorunun bulunmadığını da vurgulayan Ağbal, 31 Aralık'ta sona erecek varlık barışıyla ilgili de şunları söyledi:

"Kimse endişe etmesin varlık barışından gelecek paralar zaten finansal sistem içindeki paralar olacak. Varlık barışında getirilen para tekrar yurt dışına çıkarılabilir. Bu düzenleme sonucunda artık gelecek yıldan itibaren Türk vatandaşlarının yurt dışında verdikleri vergileri de uluslararası anlaşmalarımız gereği öğrenebileceğiz."