Ağbal: Bütçe harcamaları kontrol altında, mali disiplinden taviz asla verilmeyecek

Uygulamaya konan birçok ekonomik tedbirin eylül ayı itibariyle sona ereceğini belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, yıl sonuna kadar vergi artışı planlamadıklarını ifade etti. Ağbal ayrıca, “Bütçe harcamaları kontrol altında, mali disiplinden taviz asla verilmeyecek” diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA-Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılın ilk 6 aylık bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısında bütçe disiplininden taviz verilmeyeceği mesajını tekrarladı. İlk altı ay sonunda 25,2 milyar TL’lik bütçe açığının gerçekleştiğini belirten Ağbal, yılın kalanında ekonomik gelişmelerden dolayı daha farklı bir bütçe gerçekleşme süreci yaşanacağını ve 46.8 milyar TL’lik açık hedefinin biraz üzerinde bir açık gerçekleşmesi olacağını belirtti.

Genişleme geçici, baz senaryoya göre açık tamamen kontrol altında

Naci Ağbal, bütçe harcama artışının ekonomik büyümeyi destekleyen, seçici, geçici ve odaklanmış bir politika bileşeninden kaynaklandığını belirterek, bunun bütçe disiplinini bozucu etkisinin olmadığını vurguladı.

Terör örgütü tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından sonbaharda başlayan ekonomik önlemlerin amacına ulaştığını ve darbe girişiminin kalıcı bir bozulma yaratmadığını belirten Ağbal, önlemlerin işe yaradığını ve “bugün itibariyle” ilave bir harcama artışı gerektirecek ekonomik görünüm olmadığını belirtti. Ağbal, Eylül ayında bitecek vergi teşviklerinin de uzatılması için bir neden görmediğini belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “baz senaryoya göre” bütçe açığının GSYH’nin yüzde 1.9’u ile 2.1’i arasında gerçekleşmesini beklediğini belirterek, “Ben her zaman ihtiyatlıyım. Baz senaryo diyorum ama geleceğini bildiğim bazı gelirleri saymıyorum. Harcamaların da beklenen ölçüde olmadığını biliyorum. Buna rağmen 1.9-2.1 aralığını söylüyorum. Baz senaryo dedim ama kötümsere yakın bir senaryo aslında.. Gerçekleşme daha iyi olacak. Yılın kalanında daha farklı bir bütçe olacak” dedi.

Gelir getirici önlemler: Vergi artışı yok, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesine destek olacağız

Maliye Bakanı Ağbal, yılın ikinci yarısında bütçeye gelir sağlayacak bazı önlemler olacağını ancak bunun vergi artışı yönünde olmayacağını vurgularken, Maliye olarak, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesine destek verdiklerini, para politikası ile maliye politikası uyumunu büyük bir dikkatle sürdüreceklerini kaydetti.

Ağbal, bütçe dengesine pozitif katkı yapacak unsurları da; yılın ikinci yarısında ekonomik iyileşmeden dolayı gelir artışı, Eylül ayında bitecek konut, mobilya ve beyaz eşya vergi teşvikleri, yılın ilk üç ayında ertelenen 9 milyar TL’lik sosyal güvenlik priminin yılın son üç ayında gelmesi, özelleştirmede atılacak ilave adımlar, kamu kurumlarının bazı gelir getirici uygulamaları olarak sıraladı. Ağbal, 6 aylık özelleştirme gelirinin 5,8 milyar TL olduğunu belirterek, yıl sonunda 13 milyar TL’lik hedefe ulaşmak için yoğun bir programın uygulandığını belirtti.

Naci Ağbal, hükümet olarak işsizliğin düşürülmesini önceliklerden biri olarak aldıklarını da kaydetti. Kredi genişlemesinin ekonomiyi destekleyen unsurlardan biri olduğunu hatırlatan Ağbal, bu yönde atılan adımların başarıya ulaştığını, özel sektör yatırımlarında da ivme beklediklerini kaydetti.

Hazine’nin borçlanma artışı ve FITCH not değerlendirmesi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bir soru üzerinde Hazine’nin son dönemde borçlanmada ödeyeceği borçtan daha fazla borç almasına (yüksek roll-over) yönelik süreci değerlendirdi. Ağbal, bunun bir miktar merkezi yönetim bütçesindeki genişlemeyi finanse etmeyi amaçladığını ancak Hazine’nin merkezi bütçe yanında genel devlet dengesini de gözeterek bir borçlanma planı yaptığını, bu nedenle tek başına merkezi bütçe ile ilişkilendirmenin yanlış olacağını kaydetti. Ağbal, bu duruma rağmen, yılın kalanındaki ekonomik aktivite ve bütçe dengesi nedeniyle daha farklı bir görünüm olabileceğini vurguladı.

Maliye Bakanı, FITCH rating kuruluşunun yapacağı not değerlendirmesinde de negatif bir gelişme beklemediğini vurgularken, son dönemde bütün kredi derecelendirme kurumlarının Türkiye’ye yönelik analizlerinde yanılmalarına dikkat çekti.

Yapılandırma geliri 23,2 milyar TL, bunun 7,9’u 2017 bütçesi içinde

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ağustos 2016’da çıkarılan 6736 sayılı ve Mart 2017’de çıkarılan 7020 sayılı kamu alacak yapılandırma kanunları çerçevesinde elde edilen gelirleri de açıkladı. Yapılandırma gelirinin 2017’ye tekabül eden kısmının Haziran ayı sonunda 7,9 milyar TL olduğunu açıklayan Ağbal, bütçede 2017 için bu kalemde 1.1 milyar TL gelir yazıldığını hatırlattı. Ağbal’ın verdiği bilgilere göre yapılandırma kanunlarından Haziran ayı sonu itibariyle elde edilen gelirler şöyle:

Her iki kanun kapsamındaki alacaklardan yapılandırılan tutar: 96,2 milyar TL
Matrah artışı, kayıt düzeltmelerden elde edilen tahakkuk: 25 milyar TL
Toplam yapılandırılan alacak: 121 milyar TL
İki kanun kapsamında yapılandırmalardan elde edilen tutar: 23,2 milyar TL
Bunun Maliye ile ilişkili kısmı (Vergi, ceza vb.) 18 Milyar TL
Diğer kamu kurum ve kuruluşları: 1,5 milyar TL
Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkili kısmı: 3,7 milyar TL
2017 bütçesine gelir olarak gelen tahsilat: 7,9 milyar TL
Bunun Maliye Bakanlığı ile ilişkili kısmı 5,6 milyar TL
Diğer kamu kurum-kuruluşlar:88 milyon TL
SGK ile ilgili kısmı 7,9 milyar TL

7020 sayılı kanun kapsamında, Maliye Bakanlığına 1 milyan 892 bin başvuru alınarak 13,4 milyar TL yapılandırıldı. SGK’ya ise 343 bin başvuruyla 5,2 milyar TL yapılandırıldı.

“2017 bütçesine gelen ilave yük 15,8 milyar TL milyar TL, 2018-2020 OVP’sini önemsiyorum”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonominin toparlanmasına yönelik yapılan harcamaların bütçe etkilerine yönelik ilk kez ayrıntılı değerlendirme yaptı.

Harcamaların ve vazgeçilen gelirlerin 2017 bütçesine toplam yükünün 15,8 milyar TL olduğunu belirten Ağbal, doğrudan gider yükünü de açıkladı. Maliye Bakanı, harcama yönünden gider artışının 2017 bütçesine yükünün 11,9 milyar TL olduğunu belirtirken, 2018 bütçesine 7,4 milyar TL, 2019 bütçesine ise 6,9 milyar TL ilave harcama yükü kayacağını bildirdi.

Naci Ağbal, önlemlerin altı ayda 3,3 milyar TL’lik vergi geliri artışı olduğunu, yılın kalanında ise bunun tersine dönerek vergi artışının sağlanabileceğini kaydetti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018-2020 dönemi OVP hazırlıklarının da devam ettiğini belirterek, 2017’de oluşan harcama artışının devreden çıkışı yönünde bir içerikle devam edeceğini kaydetti.