AGİT: Doğan'a verilen ceza medya çoğulculuğunu tehdit ediyor

Miklos Haraszti, Türkiye'nin en büyük medya grubuna yönelik cezanın "emsali görülmemiş" ve "dehşet verici" olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VİYANA - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Maliye Bakanlığının Doğan Yayın Holdinge kestiği vergi cezasının, Türkiye'de medya çoğulculuğunu tehdit ettiğini bildirdi.

AGİT'in medya özgürlüğünden sorumlu temsilcisi Miklos Haraszti, Türkiye'nin en büyük medya grubuna yönelik cezanın "emsali görülmemiş" ve "dehşet verici" olduğunu belirtti.

Haraszti, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na yazdığı mektupta, AGİT'in hükümetlerden, çoğulcu basın için gerekli koşulları sağlamasını, basınla ilgili konularda devletin yasal gücünü kullanırken daha dikkatli olmasını beklediğini yazdı.

Haraszti, Türk yetkililerden, medyaya yönelik cezaların orantılı ve bu cezaların medyanın çalışmasını tehlikeye atacak miktarda olmamasını istediğini de kaydetti.

Şubat ayında verilenlerle birlikte aynı gruba verilen cezanın, Aydın Doğan'ın mal varlığının toplamı olan 3 milyar doları bulduğunun bildirildiğini vurgulayan Haraszti, Doğan Yayın Holding'in parayı ödedikleri takdirde iflas edeceğini öne sürdüğünü, bunun da Türkiye'deki medya çoğulculuğunu önemli ölçüde zayıflatacağını kaydetti.

Medya çoğulculuğuyla ilgili tedbirlerin, AGİT'e üye tüm ülke hükümetlerinin önemli taahhüdü olduğunu ifade eden Haraszti, sadece medya çoğulculuğunun medya özgürlüğünü muhafaza edeceğini, Türkiye'nin de bu standartları yerine getireceğini ümit ettiğini kaydetti.