Aile reislerinde işsizlik oranı % 35

Türkiye'de işsizlik yapı değiştiriyor. 35-54 yaş arasındaki çocuk sahibi kişilerde işsizlik iki katına çıktı. Hisarcıklıoğlu tablonun endişe verdiğini, sıkıntıyı gidermek için UMEM Projesi'nin önemine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Handan Sema CEYLAN

KARTEPE - Türkiye'de işsizlik yapı değiştiriyor. TÜİK verilerine göre 1996 yılında işsizlerin yüzde 19'u 35-54 yaş arasında iken, 2011'de bu oran yüzde 35'e çıktı. Türkiye'de bu yaş grubundaki kişilerin genelde evli ve çocuk sahibi olması sorunu derinleştiriyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tablonun kendilerini endişelendirdiğini belirterek, "35-54 yaş demek ailesi çocuğu olan insanlarda işsizlik artıyor demek. Geleceğimiz açısından daha büyük yapısal problem ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sorunun çözümü için Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesini hayata geçirdiklerini, ancak 'kursların uygun olmaması'ndan şikayet edenleri sevindirecek bir gelişme yaşandığını, kurslara hizmet sektörünü de ekleyeceklerini kaydetti.

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) bu yıl 8'incisini düzenlediği "Kartepe Ekonomi Zirvesi"nde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisini değerlendirdi, özel sektöre ait verileri ve beklentileri açıkladı. Türkiye'nin gündeminde, 'rekabet günü artıracak önlemler', 'işsizlikle mücadele ve istihdam artışı' ve 'yapısal reformlar' olması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2011'in ilk 3 çeyreğinde 9.6'lık büyüme oranıyla tarihinde ilk kez büyüme şampiyonu olduğunu, Türk özel sektörünün bu büyümede katkısının yadsınamaz olduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin mal ticaretinde 89 milyar dolarlık açık verdiğini, bunun 23 milyar dolarını turizmden gelen gelirle karşılandığını belirtti. Büyüme oranında özel tüketim ve yatırımların payının yüzde 11.5, kamu yatırımlarının ve harcamalarının payının 1.2, dış ticaretteki aleyhe dengenin -3.1 olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Eğer ithalat ve ihracatımız eşit olsaydı, Türkiye bir rekor daha kıracaktı ve yüzde 12.7'lik bir büyüme gerçekleştirecektik" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, büyüme sayesinde 1 milyon 300 bin ilave istihdam sağladığını, Türkiye'de her yıl 750 bin kişi istihdama katıldığı düşünüldüğünde, hem istihdama katılanları işe aldıklarını, hem de stokta bekleyen işsizlerde de azalma olduğunu anlattı.

Hisarcıklıoğlu, dünyada istihdamı en fazla artan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin 2011'in 3. çeyreği itibariyle yüzde 12.8'lik artışla ikinci sırada yer aldığını belirtti. Ancak Türkiye'de işsizliğin yapı değiştirdiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "2001'den itibaren işsizlik yüzde 10'a oturarak kronik hale geldi. Mutlaka bu oranın altına düşmeli. TÜİK verilerine göre 1996'da işsizlerin yüzde 19'u 35-54 yaş arasında iken 2011'de bu oran yüzde 35'e çıktı. 35-54 yaş demek ailesi çocuğu olan insanlarda işsizlik artıyor demek. Bizim geleceğimiz açısından daha büyük yapısal problem ile karşı karşıyayız. 15-24 arasındaki gence ailesi bakar. 25-35 yaş işsizi de aile idare eder. Ama 35-54 yaş arasında olan işsiz kalırsa onun evine bakacak kimse olmaz" şeklinde konuştu.

Bu anlamda TOBB olarak en önem verdikleri projenin UMEM olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Tablonun böyle olması UMEM'in önemini artırıyor. Bu seferberlik kapsamında 21 bin kişiyi eğittik. 19 bin kişiyi de işe kavuşturduk. Bütün bunlara rağmen UMEM'in en büyük sıkıntısı kursiyer bulmak. TEPAV bunun üzerine bir araştırma yaptı. Kadınların yüzde 50'si, erkeklerin yüzde 28'i kursu uygun bulmadığını söylüyor. Şimdi hizmet sektörünü de bu işin içine alacağız. O zaman kurslar sayesinde daha çok mesleki eğitim vermiş olacağız."

Mayısta şirketlere kimlik no geliyor

Şirketlerin faaliyetlerine göre numara verme işini (Nace) kendilerinin başlattığını, fakat daha sonra her kurum ve kuruluş her şirket için farklı Nace kodu kullandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, TÜİK, İçişleri Bakanlığı ve TOBB olarak bir araya geldiklerini ve yeni bir Nace çalışması başlattıklarını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, "Mayıs ayı sonu itibariyle vatandaşlık kimlik numarası nasıl tekse, bütün şirketlerin Nace kodları da tek olacak. Aynı dili konuşacağız. Bir de ticaret ve sanayi envanterini il bazında yapabilir hale geleceğiz. Bundan sonra 'Konya'da Sivas'ta Trabzon'da ayakkabı imalatçılarının listesini ver' dediğiniz zaman bu yılın 8. ayı itibariyle Türkiye'de il bazında ayakkabı üretenlerin listesini vereceğim. Bu devrim  niteliğinde olacak" diyerek, şunları söyledi: "Bir başka şey daha yapıyoruz. Vatandaş olarak hangi konutta oturduğumuzu devlet biliyor, ama hangi şirketin nerede faaliyet gösterdiğine ilişkin bilgi yok. Bu sistemle beraber hangi şirket nerede faaliyet gösteriyor anında görebiliyor olacağız."

Amerika ve Avrupa'daki olumlu rüzgar dövizi gevşetti

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'ye yeterli finansman gelmediği için 2011'in ikinci yarısında dövizin de yukarı doğru hareketlendiğini ve TL'nin dolar ve euro karşısında yüzde 30 değer kaybı yaşadığını, kredi faizlerinde 6 puan birden artarak yüzde 14'ler seviyesine geldiğini belirtti. Başkan Hisarcıklıoğlu, "Bu yıl Amerikan ekonomisi olumlu sinyaller vermeye başladı.

Avrupa'nın ise ciddi bir borç sarmalı içinde olmasına karşın toptan batma riski şimdilik ortadan kalkmış gibi görünüyor. Avrupa Merkez Bankası 1 trilyon euroyu piyasaya sürdü. Yurt dışında para bollaşınca faizlerde aşağı doğru inmeye başladı. Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin onaylanması olumlu sinyaller verdi. Bunun bize yansıması döviz kurunda gevşeme söz konusu oldu. 1.90'lar seviyesine çıkan dolar 1.75 seviyesine inmeye başladı. Kredi faizlerinde yarım
puanlık sevindirici iniş başladı" açıklamasını yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir