Akbank'ın yılsonu karı 1.8 milyar TL

Akbank geçen yıl 2 milyar 151 milyon TL brüt kar ve 1.8 milyar TL net kar elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank, 2008 yılında 1 milyar 782 milyon lira net kar elde etti.

Akbank'tan yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl 2 milyar 151 milyon TL brüt kar elde eden bankanın, brüt kar üzerinden 369 milyon TL vergi karşılığı ayırdığı belirtildi.

Açıklamada, net karı 1 milyar 782 milyon TL olan Akbank'ın, 2008'de konsolide aktif büyüklüğünün yüzde 29 artışla 93 milyar TL'yi aştığı kaydedildi.

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bankanın nakdi kredileri aracılığıyla ekonomiye sağladığı desteğin geçen yıl yüzde 23 artışla 49 milyar TL seviyesini aştığını ifade etti.

Takipteki alacaklar sektör ortalamasının altında

Kurtul, global ekonomide yaşanan olumsuzlukların Türkiye'ye yansımalarına karşın Akbank'ın takipteki kredi alacaklarının sektör ortalamasının oldukça altında kalarak yüzde 2,3 olarak gerçekleştiğini, buna karşın bankanın, takipteki kredi alacakları için yüzde 100 karşılık ayırdığını belirtti.

Müşterilerine daha yakın olabilmek ve daha iyi hizmet sunmak için Akbank'ın, 2008 sonu itibariyle 868 şubesi ile hizmet verdiğini bildiren Kurtul, "2008'de müşterilerimizin bankamıza duyduğu güvenin bir neticesi olarak mevduatımız sektör ortalamasının üzerinde bir artış kaydetmiş ve yüzde 32 artışla 58 milyar TL'ye ulaşmıştır. Son çeyrekte ise toplam mevduat artış oranı, yine sektörün üzerinde gerçekleşerek yüzde 10 olmuştur" ifadesini kullandı.

Akbank'ın sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 17 olduğuna dikkati çeken Kurtul, bu oranın sadece Türk bankacılık sektöründe değil, global bankalar arasında da en yüksek oranlardan biri olduğunu ifade etti.

Ülke ekonomisine desteğimiz sürecek

Zafer Kurtul, yurt dışında şiddetini artıran ekonomik dalgalanmaya karşın Akbank'ın bu döneme son derecede kuvvetli girdiğini belirterek, "Akbank, sağlıklı bilanço yapısı, yüksek aktif kalitesi, güçlü öz kaynakları ve yüksek serbest likiditesi ile bu zorlu döneme kuvvetli şekilde girdi. Türkiye'nin yenilikçi gücü olarak bankamız, küresel ölçekli bir krizin yaşandığı günümüz koşullarında da her zaman olduğu gibi müşterilerinin yanında yer alarak ülkemizin ekonomisine desteğini sürdürecektir. Akbank olarak, Türkiye'nin potansiyeline ve geleceğine olan inancımız tamdır" görüşünü dile getirdi.

Akbank'ın, Ocak sonu itibariyle Avrupa'nın en yüksek piyasa değerine sahip "ilk 20 bankası içinde yer alan tek Türk bankası" olduğunu ifade eden Kurtul, şunları kaydetti:

"Yaşanan ekonomik çalkantı, Akbank'ın uzun dönemli hedeflerinde en ufak bir sapma meydana getirmemiştir. Akbank, uzun vadede bölgesinin en değerli bankası olma hedefindedir. Bu hedef çerçevesinde Akbank'ın önceliği, sağlıklı büyüme ve sağlıklı bir bilançodur. Etkin bir risk yönetiminin en önemli koşulu ise aktif kalitesinin korunmasıdır. Bu yaklaşımla Akbank, önümüzdeki dönem kalitesi yüksek bir büyümeye öncelik verecektir. Geçmişte gerek kriz dönemlerinde gerekse büyüme dönemlerinde Akbank, hep sektörün öncü kuruluşu olmuştur. 2009 yılında da bankamız bu hedefi doğrultusunda sağlıklı büyüme trendini devam ettirmeye odaklanacaktır."