Akbank'tan 1.5 milyar YTL net kar

Bankanın 2008 yılı 9 aylık dönemde brüt karı ise 1.9 milyar YTL oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Akbank, 9 aylık dönemde 1.5 milyar YTL net kar elde etti.

Akbank'ın 9 aylık sonuçları ile ilgili bir açıklama yapan Genel Müdür Zafer Kurtul, 2008 yılının ilk 9 ayında 1.9 milyar YTL brüt kar elde ettiklerini, aynı dönemde 1.5 milyar YTL de net kara ulaştıklarını bildirdi.

Akbank'ın yılın ilk 9 ayında kullandırdığı kredilerin geçen yıl sonuna göre yüzde 24 oranında artış göstererek, 49.5 milyar YTL'ye ulaştığını belirten Kurtul, bankanın takipteki krediler oranının yüzde 1.7 gibi düşük bir seviyede olduğuna dikkat çekti. 

Kurumsal ve ticari krediler yüzde 45 arttı

Akbank'ın yılın ilk 9 ayında özellikle kurumsal ve ticari kredilerde önemli bir büyüme gösterdiğine işaret eden Kurtul, "Kurumsal ve ticari kredilerimiz yılın ilk 9 ayında yüzde 45 oranındaki bir artışla, 26.5 milyar YTL'ye ulaştı. Kurumsal ve ticari bankacılıkta bu yüksek büyümeyi ülkemizdeki yatırımların finansmanını yaparak sağladık" dedi.

Akbank'ın toplam kredilerinin genel dağılımının dengeli olduğunu vurgulayan Kurtul, tüketici kredilerinin toplam krediler içindeki payının yüzde 30, KOBİ kredilerinin yüzde 33, kurumsal kredilerin ise yüzde 37 olduğunu belirtti.

2008 yılının ilk 9 ayında Akbank'ın mevduatında da önemli bir artış görüldüğünü kaydeden Kurtul, bankanın mevduatının geçen yıl sonuna göre yüzde 20 oranında bir artışla, 52.4 milyar YTL'ye ulaştığını ifade etti. Akbank'ın yaygın bir mevduat yapısı olduğunu dile getiren Kurtul, bireylerden alınan mevduatın toplam mevduata oranının yüzde 70 seviyesinde olduğunu vurguladı.

"Kredilerin mevduata oranı yüzde 94"

Kurtul, ayrıca sağlam bir bilanço için gereken kredi ve mevduat dengesinin Akbank'ta sağlıklı bir seviyede olduğunu belirterek, Akbank'ın mevduatlarının kredilerinden daha yüksek tutarda olduğunu ve kredilerin mevduata oranının yüzde 94 olduğunu söyledi.

Kurtul sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bankamızın % 16.5'lik sermaye yeterlilik oranı, BDDK'nın hedeflediği minimum oran olan %12'nin üzerindedir ve Akbank'ın güçlü bir sermaye yapısına sahip olduğunu göstermektedir."