Akıllı telefonlar mağazacılığı besliyor
Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Hakan Göl, 2012'de Türkiye'de akıllı telefonların perakende satışlarına 1,7 milyar TL'lik etkisi olduğunu kaydetti
İSTANBUL - Deloitte Türkiye ve Birleşik Markalar Derneği (BMD) tarafından hazırlanan "Perakende mobil etkinin yükselişi, Akıllı telefonların mağazacılığa etkisi" başlıklı raporun açıkladığı basın toplantısında konuşan Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Hakan Göl, artık yeni bir dönemin başladığını ve tüketici tercihlerinin değişiklikler göstereceğini, markaların da önlemlerini buna göre alması gerektiğini anlattı.
Türkiye'de e-perakendenin son yıllarda büyük bir gelişim göstererek, yılda yüzde 40'ın üzerinde büyüme sağladığını belirten Göl, artan akıllı telefon kullanımıyla birlikte 2012'de mobil perakende pazarının yaklaşık 300 milyon TL büyüdüğünü söyledi. Daha önemlisinin, akıllı telefonların son yıllarda tüketicilerin hayatını dramatik bir şekilde değiştirmeye başlaması olduğuna işaret eden Göl, şöyle devam etti:
"Tüketiciler artık istediği bilgiye, istediği anda ulaşma dönemine girdi. Bunun tabii ki perakende sektörü üzerinde de etkisi var. Tüketiciler artık mağazaya gitmeden önce veya mağaza ziyareti sırasında marka ve ürünler hakkında daha çok bilgi ediniyor, paylaşıyor ve yorumluyor. Örneğin mağazaya gitmeden önce lokasyonuna bakıyor, beğendiği bir ürün hakkında tanıdıklarının fikirlerine başvuruyor veya farklı perakendeciler arasında fiyat karşılaştırması yapıyor. Bunlar da tüketicilerin satın alma kararlarını oldukça etkiliyor."
Mobilin tüketicilerin satın alma kararlarını ne boyutta etkilediğini anlamak için araştırmayı yaptıklarını vurgulayarak, tüketicilerin ne kadarının akıllı telefon sahibi olduğunu, akıllı telefon sahiplerinin ne kadarının alışverişleri sırasında cihazlarını kullandığını, hangi mağaza türlerinde ve ne sıklıkta kullandığını öğrenerek mobil etkinin hesaplandığını anlattı.
Rapora göre, Türkiye'de 2012 yılında akıllı telefonların perakende satışlarına 1,7 milyar TL'lik etkisi olduğunu belirten Göl, böylece mobil etkinin, 300 milyon TL olarak öngörülen 2012 mobil perakende satışlarının yaklaşık 6 katı kadar gerçekleştiğini aktardı.
Göl, şimdilerde Türkiye nüfusunun yüzde 15'inin akıllı telefonu bulunduğunu ve bu tüketicilerin yüzde 22'sinin telefonlarını alışveriş öncesinde veya sırasında alışverişlerine destek amaçlı kullandığını vurguladı.
Alışveriş yaparken fiyat ve ürün bilgisi takibi
Göl, "Raporda, 2017 yılında tablonun değişeceği üzerinde durulurken, sadece mobil etkili perakende satışlarının e-perakende satışlarını aşacağı belirtiliyor. Diğer taraftan akıllı telefon kullanım oranının 2017 yılında yüzde 47'ye ulaşacağı, akıllı telefonların alışveriş amaçlı kullanım oranının yüzde 51 olacağı ve akıllı telefon etkili perakende satışlarının oranının yüzde 14-17 bandına ulaşacağı ifade ediliyor. Bu rakama mobil perakende satışları da eklendiğinde akıllı telefon kaynaklı perakende satışlarının 85 milyar TL'ye yaklaşacağı öngörülüyor" diye konuştu.
Rapora göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 3,4'ünün akıllı telefonlarını alışveriş öncesinde veya sırasında alışverişlerine destek amaçlı kullandığına işaret eden Göl, akıllı telefon sahibi erkeklerin yüzde 25'inin akıllı telefonlarını alışverişe destek amaçlı kullanırken, bu oranın kadınlarda yüzde 17'de kaldığını söyledi.
Göl, yaş aralığı bazında bakıldığında ise akıllı telefon sahipliği ve mağazada kullanımının 18-24 ve 25-34 yaş aralıklarında oldukça yüksek olduğunu ifade ederek, "Tüketicilerin mağaza içinde akıllı telefon kullanım amaçlarına bakıldığında fiyat ve ürün bilgisinin öncelik kazandığı görülüyor. Tüketicilerin yüzde 48,6'sı fiyatları kontrol etmek/kıyaslamak, yüzde 45,2'si ürün bilgisi almak, yüzde 40,7'si yorum ve önerileri okumak için akıllı telefonlarını kullanıyor" dedi.
Türkiye'nin büyüme trendinde olduğunun altını çizen Göl, sözlerini şöyle tamamladı:
"Biz önümüzdeki her yıl perakende sektörü büyümesini yüzde 9 civarında bekliyoruz. Bu, ülkenin büyümesinden daha fazla, tüketimin artması sebebiyle... Türkiye'de her yıl orta sınıfa ekleniyor, bu da tüketimi etkileyecek diye düşünüyoruz. Geçmişteki büyüme oranları yüzde 10'lar civarındaydı. Ondan daha küçük büyüyeceğiz ama büyüyeceğiz. Toplam perakende pazarının büyüme rakamlarına bakıldığında 2012 yılında 520 milyar TL civarında, 2013'te 560 milyar TL... Bu büyümenin 2017'de ise 800 milyar TL'ye çıkacağını öngörüyoruz."