AKP kapatılsaydı, krize başsız girecektik

MÜSİAD Genel Başkanı Vardan'ın iki dönemdir yürüttüğü genel başkanlık görevi 28 Nisan Cumartesi sona erecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nde (MÜSİAD) iki dönemdir yürüttüğü genel başkanlık görevi 28 Nisan Cumartesi sona erecek olan Genel Başkan Ömer Cihad Vardan, güzelliklerin, acıların, sıkıntıların ve sevinçlerin paylaşıldığı bir 4 yıl yaşadıklarını, ülkenin de bu dönemde çok çalkantılı bir dönem geçirdiğini belirtti.
 
Ömer Cihad Vardan için Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ümit Kiler'in ev sahipliğinde Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek kulesi Sapphire'in Seyir Terası'nda veda yemeği verildi. Yemeğe gazetecilerin yanı sıra MÜSİAD genel başkan yardımcıları Nail Olpak, Mehmet Nuri Görenoğlu, Murat Kalsın ve Ali Reis Topçu da hazır bulundu.
 
Misafirlerini elindeki fotoğraf makinesiyle videoya çekerek karşılayan Vardan, selamlama konuşmasında "Sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin ve Avrupa'nın zirvesinde hep beraberiz. İnşallah gönüllerin zirvesinde de oluruz ve zirvede MÜSİAD başkanlığını bırakmış oluruz" dedi.
 
Çok çalkantılı bir dönem
Başkanlık süresince güzelliklerin, acıların, sıkıntıların ve sevinçlerin paylaşıldığı bir 4 yıl yaşadıklarını ifade eden Vardan, ülkenin de bu dönemde çok çalkantılı bir dönem geçirdiğini söyledi. Türkiye ekonomisinin 27 çeyrek büyümesinin ardından yeniden düşüşe geçtiği bir dönem olduğunu anımsatan Vardan, sonrasında yeniden hızlı bir yükselişe şahit olunduğunu aktardı.
 
Vardan, "Hem 2010, hem 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olarak tarih yazdık. Böyle inişlerle, çıkışlarla bir 4 seneyi beraber geçirdik. Kolay mıydı? Hakikaten zordu ama Allah'a çok şükür bugün dünyada tarih yazan bir ülke haline geldik. Bu dönemde eğer yapabildiysek, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamış bir grubun başkanı olarak tüm yönetim kurulu üyelerimizle birlikte çorbanın içinde tuzumuz olsun istedik" ifadesini kullandı.
 
MÜSİAD farklı bir tavır sergiledi
2008 sonunda karşılaşılan küresel krizde morallerin çöktüğü, "Acaba 2001'lere mi dönüyoruz?" diye düşünüldüğü bir dönemde MÜSİAD'ın farkını ortaya koyduğunu ve iş adamlarına "Aman ha ilk yapacağınız iş, elamanlarını işten çıkarmak olmasın. Siz bu arkadaşları işsiz bırakırsanız, onlar sizin yaptığınız ürünleri nasıl alacak, ekonomi nasıl yürüyecek?" dediklerini anımsattı. IMF'le yapılan stand-by anlaşmasının sona erdiği dönemde de MÜSİAD'ın farklı bir tavır sergilediğini kaydeden Vardan, şöyle konuştu:
"2008 kriziyle birlikte birçok kişi dedi ki; 'IMF'in parası bitecek, hemen gidip anlaşma yapalım'. Biz 'IMF ile anlaşma yapılmasın' dediğimiz için tek kaldık. Hükümet basiretli davrandı ve sonuçta IMF ile anlaşma yapılmadı. Çünkü makroekonomik göstergeler bunu bize gerekli kılmıyordu. Ve bizim dediğimiz yönde karar çıkarak, dünyanın sarsıldığı bu krizi elhamdülillah yara almadan geçirdik. Teğet geçirdik."
 
AK Parti kapatılsaydı krize rotasız girecektik
Başkanlık döneminde karşılaştıkları bir krizin de AK Parti'ye yönelik kapatma davası olduğunu kaydeden Vardan, o dönemle ilgili şunları söyledi:
"Görevi devraldığım MÜSİAD eski Başkanı Dr. Ömer Bolat'ın 'Sende de ne şans varmış. Öyle bir dönem ki hadi hayırlısı' demişti. Ben de ona, 'Ömer, benim adım Cihad. Biz mücadeleye alışığız, onla da mücadele ederiz' dedim. Hakikaten öyle de geçti. Eğer o gün o parti kapatılsaydı, 2008'de krizin başladığı gün biz başsız, iktidarsız, hükümetsiz olarak krize girecektik. Yani rotasız olarak o okyanusta kendimizi bulacaktık. Bugün gelişmiş ülkeler hala krizden çıkma çabaları içindeler. Biz ise sapasağlam ve dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olarak çıktık. Bugünleri tarih olarak bir kenara yazmamız lazım. Siyasetle, adaletle, ekonominin nasıl iç içe olduğunu hepimizin bilmesi lazım."
 
İstikrarı korumak herkesin görevi
Türkiye'nin bu günleri huzur, istikrar ve güven ortamının ülkede oluşmasından dolayı görebildiğini vurgulayan Vardan, bu ortamın devam etmesinin herkesin üzerine düşen bir görev olduğunu söyledi.
"İstikrar olmasa yatırımcılar gelir mi, bu binalar yapılır mı?" diye soran Vardan, istikrarın sürmesi halinde Türkiye'nin önünün açık olduğunu dile getirdi.
Cumartesi günü yapılacak genel kurul ile MÜSİAD'ın 5. genel başkanını seçeceklerini ifade eden Vardan, MÜSİAD'ın faaliyetlerine kaldığı yerden ve çok daha hızlı bir şekilde devam edeceğini belirtti.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir