”Alım gücünü artıracak tedbirler acilen devreye sokulmalı”

TÜDEF Genel Başkanı Çetin, TÜİK'in verilerine göre, Nisan ayı güven endeksinin 80,75'e dayandığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin,  tüketicinin alım gücünü artıracak tedbirlerin acilen devreye sokulması gerektiğini savundu.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in verilerine göre, Nisan ayı güven endeksinin 80,75'e dayandığına ve bu oranın "ne iyi-ne kötü" olma seviyesi olan yüzde 100 oranına varmasına sadece 20 puan kaldığına işaret ederek, yüzde yüzün altında kalan ve tüketici güveninin olmaması halinin bile bir başarı gibi kamuoyuna sunulduğunu ifade etti.

Bazı medya organlarında tüketicilerin harcamalarda müsrif olduğu, her ailede 7 cep telefonu, 3 TV olduğunun rapor edildiğine dikkati çeken Çetin, bütün bu toplumu yanlış bilgilendirme çabalarının ekonomideki beceriksizliğin örtülmesi ve tüketicilerin alım güçlerinin iyileştirilmesi taleplerine karşı çıkılması için gerekçe yaratma çabaları olduğunu belirtti.

Kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısının şubat ayı sonu itibariyle 1 milyon 398 bin 965 olduğunu, gereken önlemlerin alınmaması ve  ivmenin yıl sonuna kadar devam etmesi durumunda yıl sonunda bu rakamın 2 milyon 560 bin 395'e çıkacağını ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

"Atılması gereken ilk adım, tüketicinin alım gücünü artıracak tedbirleri acilen devreye sokmaktır. Bunların başında ise Kredi Kartı ve Bireysel Kredi Borçlularının cinnete ve intiharlara varan çaresizliklerini görüp, bu borçların yeniden yapılandırılması için Meclis tatile girmeden önce yasal düzenlemeyi çıkartmak olmalıdır."