Alkollü içecekte reklam düzenlemesine tepki
Mey İçki CEO'su Yorgancıoğlu, yeni düzenlemeyi, Rakı'nın uluslararası alanda tanıtımını zedeleyen yaklaşımlar olarak niteledi.
İSTANBUL - Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK), alkollü içki reklamlarında, içki tüketiminin diğer gıda maddeleri ile ilişkilendirilmesinin yayınlanarak yasaklamasına alkollü içecek sektörü yetkilileri tepki gösterdi.
Alkollü içecek sektöründe faaliyet gösteren bazı üreticiler, TAPDK'nın Alkollü İçki Reklamlarında Uygulanacak İlkeler Hakkında Tebliğ'de yaptığı yeni düzenlemeye ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Yorgancıoğlu: Hatadan dönüleceğine inanıyorum
Mey İçki Üst Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, TAPDK'nın bu tebliğle kendisini sadece "düzenleyici değil yasaklayıcı bir kurum" olarak konumlandırmakla kalmadığını, Türkiye'yi dış dünyada Avrupa Birliği idealinden giderek uzaklaşan bir algılamaya da taşımış olduğunu savundu.
"Yurt dışında sürdürdüğümüz, içkilerimizde Boğaz'ın güzelliklerinin ya da kıyılarımızdan herhangi birinin eşlik ettiği tanıtım kampanyaları hem ihracatımızı artırdı hem de ülkemizin tanıtımına da önemli katkıda bulundu" diyen Yorgancıoğlu, TAPDK'dan, hatalı bandrol kullanılarak vergi kaçırılmasıyla kıyı kentlerine kaçak olarak sokulup turistlerin ölümüne yol açan sahte, kalitesiz içkilerle mücadele etmesini beklediklerini ifade etti.
TAPDK'nın, beklentilerine yanıt vermek yerine satışlarını doğrudan engelleyecek uygulamaları, bir tebliğle önlerine koymayı tercih ettiğini ileri süren Yorgancıoğlu, şöyle konuştu:
"Örneğin alkollü içki reklamlarında diğer gıda maddeleriyle ilişki kurulmamalı gibi bir karar, alkollü içkileri yalnız başına için çağrısı gibi algılanabilir. Ya da coğrafi, tarihi, kültürel, sanatsal değerlerle ilişkilendiren içerik kullanılmamalıdır demek, neredeyse içki reklamı yapmayın anlamına gelir.
Eğer Galata Köprüsü'nün altında rakısını yudumlayan birinin fotoğrafını İstanbul tanıtımında kullanamazsak, birlikte ve keyifle yaşama kültüründen nasıl söz edebiliriz ki? Ülkemize turist çekmek için sahip olduğumuz önemli bir rekabet avantajını neden kullanmayalım?
Ben kendi adıma, tebliğin yürürlük süresinin dolmasına 15 gün kalmışken bu hatadan dönüleceğine inanıyorum. Sayın bakanlarımızın konunun üzerinde duracağına inanıyorum. Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in de her yıl cirolarının yüzde 70'ine yakın vergi geliri yaratan bu sektörü, bu tür kısıtlayıcı önlemler getiren bir tebliğin karşısında yalnız bırakmayacağını düşünüyorum."
Maviş: Muğlak ifadelerden endişe duyuyoruz
Yeni düzenlemelerle getirilen yasakların birçoğunu ve ardında yatan zihniyeti anlamakta güçlük çektiklerini dile getiren Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Başkanı Semih Maviş, şunları kaydetti:
"Sinemalarda alkollü içki reklamlarının yayınlanmasına, senede üç belki dört adet vizyona giren '18' olarak tanımlanmış filmlerin sonunda, yani seyirciler salonu terk ettikten sonra izin verilmesinin düzenleme olarak tanımlanmasını kabul edemiyoruz.
Yasaklamaların yanı sıra, tebliğde net bir şekilde ifade edilmeyen ve özellikle yoruma açık bırakıldığına inandığımız muğlak ifadelerden ise endişe duymaktayız. Alkollü içki reklamlarında, içki tüketiminin diğer gıda maddeleriyle ilişkilendirilmesinin yasaklanmasını; yani rakı ile balığın, peynir ile şarabın ve cips ile biranın birlikte gösterilmesinin engellenme nedenini bilmek istiyoruz."
Semih Maviş, alkollü içki tüketiminin coğrafi, tarihi, kültürel, sanatsal ve benzeri ortak değerlerle ilişkilendirilmesinin tanımını, kapsamını ve neden yasaklandığını da anlamakta zorlandıklarını belirterek, "Turizm gelirlerine katkıda bulunmak ve daha çok turisti ülkelerine çekmek amacıyla birçok ülkenin kullandığı yöntemin Türkiye'de yasak olmasının nedenini öğrenmek istiyoruz. Alkollü içki reklamlarının cinselliğin istismarını içeren ifade ya da görüntüler içermeyecek olması ne demektir?" diye konuştu.
TAPDK'nın sözde çocuk ve gençleri korumaya yönelik yasaklarının Avrupa'nın hiçbir ülkesinde mevcut olmadığını ve Avrupa Birliği uygulamalarına aykırı bir durum teşkil ettiğini ileri süren Maviş, şöyle konuştu:
"Son derece dikkatle ve duyarlılıkla ürettiğimiz reklamları neredeyse tamamen yasaklamaya dönük yeni tebliğ... Üzülerek belirtmek zorundayız ki Türkiye'nin, insanların yaşam tarzına ve eğlence anlayışına yasakçı müdahalelerde bulunan bir ülke olarak algılanma ihtimalini güçlendirmektedir.
Alkol piyasasının düzenlenmesinde en az TAPDK kadar sorumlu olduğumuza inanıyor ve işbirliği istiyoruz. Yayınlanan tebliğin geri çekilmesini ve sektör temsilcilerinin de katılacağı platformda yeniden ele alınmasını talep ediyoruz."