Almanya, Türkiye'ye silah ihracatını durdurdu

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Türkiye'ye silah ihracatını beklemeye aldıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'de kötüye giden insan hakları ve iki NATO müttefiki arasındaki gergin ilişkiler gerekçesiyle, Almanya'nın Türkiye'den gelen önemli boyuttaki silah taleplerinin tümünü askıya aldığını açıkladı.

Açıklama, Berlin'deki bir dışişleri bakanlığı sözcüsünün, bu hafta sonunda bir Alman çiftin daha Türkiye'de göz altına alındığını sandıklarını söylemesinin ardından geldi.

Handelsblatt gazetesinin dün düzenlediği panelde konuşan Gabriel, "Türkiye'nin bize yaptığı tüm önemli silah taleplerini askıya aldık; bunlar gerçekten de az sayıda değil" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in iktidardaki koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) önde gelen üyelerinden olan Gabriel, NATO üyesi olması nedeniyle talep edilmesi halinde Berlin'in müttefiklerine silah göndermekle yükümlü olduğuna da dikkat çekti.

Gabriel, ancak, şu anda bu mümkün olmadığı için, Türkiye'ye silah ihracatının hemen hemen tümüyle dondurulduğunu söyledi.

Gabriel, silah ihracatının ancak hükümet kararının uluslararası bir anlaşmayla bağlantılı olması veya talebin silah değil motorlu araç için yapılması gibi birkaç istisnai durumda mümkün olacağını belirtti. Ankara ile Berlin arasında süren gerilimde, Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde Merkel geçen hafta, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik müzakerelerine son verilmesi gerektiğini söylemişti.

Pamir: Kriz diğer ülkelere de sirayet edebilir

Almanya'nın Türkiye'den gelen önemli boyuttaki silah taleplerinin tümünü askıya aldığını açıklaması hakkında henüz savunma bakanlığı da ya da dışişleri bakanlığından bir açıklama gelmezken, uzun yıllar Türkiye'nin NATO nezdinde büyükelçiliğini yapmış emekli büyükelçi Ümit Pamir bunu "ciddi" bir kriz olarak nitelendirdi ve özellikle Türkiye'nin NATO içindeki konumuna etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Reuters'a konuşan Pamir, "İki müttefik arasında içlerinden birinin ben sana silah satmayacağım ya da senden almayacağım demesi çok ciddi bir şeydir. Bu her iki tarafta büyük bir güven sorunu yaratır...Almanya Avrupa politikalarını oluşturan en önemli ülke. Şu anda Avrupa'nın şekillenmesinde en fazla söz sahibi olacak ülke Almanya ve Merkel. Bu bakımdan Almanya'yı karşımıza almak çok akıllıca olmaz" dedi.

Avrupa'da Türkiye'nin en önemli silah tedarikçilerinin başında Almanya'nın geldiğini belirten Pamir, "Amerika'dan sonra en önemli silah tedarik ettiğimiz ülke Almanya'dır. (Oradaki askıya alma kararı) Bizim savunma sistemimizi kesinlikle etkiler. Bir de şu var, siz NATO içindesiniz, diyelim ki Almanya'nın bir komşusu 'niye bu kararı aldın' diye sorduğunda ve gerekçelerini anlattığında sadece Almanya ile kalmaz bu karar; diğer ülkelere de sirayet edebilir, başka ülkeler de Almanya'nın kararını uygulamaya kalkarlar. Siz de NATO'da kendinizi yavaş yavaş yabancı hissetmeye başlarsınız" uyarısında bulundu.