Almanya'dan ihracat şoförüne vize engeli!

TIR şoförü vize başvurularında istenen davetiye yazısı yük teslimatlarını aksattı. Nakliyeciler uygulamanın kaldırılmasını istiyor. (Aysel Yücel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Almanya, TIR şoförü vize başvurularında yeni bir belge zorunluluğu getirdi. Almanya Büyükelçiliği başlattığı uygulama ile TIR şoförü vize başvurularında CMR'nin yanı sıra Almanya'daki alıcı tarafından teyit yazısı/davetiye gönderilmesini talep ediyor. Birçok vize başvurusunun bu nedenle reddedildiğini aktaran UND Yönetim Kurulu, "Yük teslimatı aksıyor. Oysa ki, AB'ye yapılan ihracatın yüzde 50'sini Avrupalı, bunun yüzde 29'u ise Türkiye'de yerleşik Alman firmalar yapıyor. En büyük zararı onlar görüyor" diyerek gereksiz görülen bu şartın ortadan kalkmasını istiyor.

Birçok vize müracaatı reddedildi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu, Almanya Büyükelçiliği'nin 15 Kasım tarihinden itibaren, TIR Şoförü vize başvurularında CMR'nin yanı sıra Almanya'daki alıcı tarafından teyit yazısı/davetiye talep ettiğini aktararak; "Söz konusu teyit yazısının yükün alıcısı tarafından Alman Büyükelçiliğinin belirttiği mail adresine gönderilmesi gerektiği aksi takdirde başvuruların kabul edilmeyeceği belirtiliyor. Şu ana kadar yapılan birçok vize müracaatı bu nedenle reddedildi. Türk ihracat ve ithalat yükünü, uluslararası kurallar gereği belirlenmiş resmi evrak ile taşıyan TIR sürücüleri teslim aldıkları yükleri, yine resmi evrakta belirtilen adreslere teslim ediyor. TIR sürücüleri, meslekleri gereği davetiyeye ihtiyaç duyulacak bir göreve katılım göstermiyor. Diğer yandan aynı sürücüler, Almanya'dan, Avrupalı üreticilerin ithalat yüklerini de Türkiye'ye ve/veya diğer ülkelere taşıyor ve bu taşımalar için ayrıca bir davetiye şartı aranmıyor. Takdir edilmelidir ki, davetiye seferlik olarak temin ediliyorken şoför vizesi belirli bir süreyi kapsıyor. Müşteri sadece seferlik olarak kendi taşıması için sürücüye davet mektubu göndermekte iken bu davetiye karşılığında sürücüye verilen 6 ay ya da yıllık vize ile birçok farklı müşterinin taşımaları yapılmıyor. Bu durum da davetiye şartının ne kadar anlamsız ve gereksiz olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor" açıklamasını yaptı.

İhracatçının yükü gecikiyor!

Almanya'ya yapılan ihracatı sekteye uğratacak bu uygulamanın en çok Türkiye'de yerleşik üretim yapan Alman firmalarına zarar vereceğine dikkat çeken UND Yönetim Kurulu, "TİM'in son açıklanan Kasım ayı ihracat rakamlarına bakıldığında 1. 4 milyar dolarla Almanya ilk sırada yer alıyor. Türkiye'den AB'ye yapılan ihracatın yüzde 50'si Avrupalı firmalar tarafından, bunun yüzde 29'u ise Türkiye'de yerleşik Alman firmalar tarafından yapılıyor. Bu firmaların ürettiği yükü taşıyan TIR sürücüleri için Almanya'nın başlattığı vize müracaatlarındaki davetiye teyit uygulaması hem vize süreçlerini zorlaştırıyor hem de Avrupalı ve Alman firmaların yüklerinin geç teslim edilmesine neden oluyor ve ekonomik zarar veriyor" dedi.

90 günlük süre artık yetmiyor

90 günlük sürenin 1995'ten bu yana 3 kattan fazla büyüyen Schengen bölgesi için yetersiz kaldığını belirten UND yetkilileri, "Dünya Bankası tarafından yapılan AB-Türkiye Gümrük Birliği Değerlendirme Raporundaki "vize alım zorlukları ve AB'deki Schengen Kalış Süresi (180/90 gün) kısıtlamalarının Gümrük Birliği işleyişine zarar verdiğini" tespiti yaşanan vize sorunlarını net şekilde ortaya koyuyor. 90 günlük kalış süresi artık yeterli gelmiyor ve bu sürenin artırılması elzem bir konu" dedi.

Irak, Rusya ve Türkmenistan da sorun çıkarıyor

Schengen dışında da Türk şoförlerinin vize sorunları olduğuna değinen UND yetkilileri, "Rusya ile ülkemiz arasında son dönemde artan siyasi hareketlilik ve olumlu havaya karşın ülkemiz ihracatının önündeki en büyük engellerden biri olan Rusya şoför vize sorunu halen çözümlenemedi. Türkmenistan'da vize alabilmek için birçok zorlu prosedürü aşmak ve yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalıyoruz. Merkez Irak'a yapılan taşımalar vize engeli nedeni ile yapılamıyor" dedi.