”Altındaki yükselişin sebebi 'pozisyon kapatma'

İAB Başkan Vekili Saraç, fiziki altın talebinde artış gözlenmediğine işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Altın fiyatlarının 2 haftalık süre içerisinde kaydettiği yüzde 7'lik artışın, çoğunlukla vadeli piyasalarda açığa satışların kapatılması işlemlerinden ve spekülatif nedenlerden kaynaklandığını ifade eden İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, "Buna karşın fiziki altın talebinde bir artış gözlenmiyor" dedi.

Saraç, yaptığı açıklamada, bu yaz hisse senedi piyasalarında kaydedilen yükselişlerin sürdürülebilirliğine dair endişelerin, geleneksel olarak ekonomik karmaşalarda sığınılan güvenli bir liman olarak görülen altını son bir haftalık kısa süre içerisinde yüzde 7 civarında yükselterek 17 Eylül Perşembe günü 1,023,40 dolar/ons ile Mart 2008 tarihinden beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştırdığını anımsattı.

Bu yılın Şubat ayında 1.000 dolar/ons'un üzerine yükselen metalin 2008 yılı Mart ayında 1.030,80 dolar/ons'luk rekor seviyeyi gördüğünü hatırlatan Saraç, şunları kaydetti:

"Çoğu yatırımcı hisse senedi piyasalarında kaydedilen yükselişlerin global ekonomideki toparlanmanın önünde gittiğinden endişe etmekte olup, bu toparlanmanın istihdam yaratmayacağı ve hükümetler tarafından uygulanan parasal teşviklerin etkileri azalmaya başlar başlamaz ekonomik toparlanmanın sürdürülmesinin güç olduğu görüşündeydi. Bu nedenle kendilerini hisse senedi piyasalarındaki bir düşüşe karşı korumak amacıyla altın almaktaydılar.

Fiyatların 2 haftalık süre içerisinde kaydettiği yüzde 7'lik artış, çoğunlukla vadeli piyasalarda açığa satışların kapatılması işlemlerinden ve spekülatif nedenlerden kaynaklanıyor. Buna karşın fiziki altın talebinde bir artış gözlenmiyor. Diğer taraftan dünyanın en büyük altın madencilik şirketi olan Barrick Gold şirketinin forward altın satışlarını kapsayan hedge işlemlerini tasfiye etmek için 3 milyar dolarlık hisse ihraç edeceğini açıklaması da altının son yükselişinde rol oynadı."

Hedef, 1030 dolar/ons seviyesi

Osman Saraç, dünyanın en büyük altına dayalı borsa yatırım fonuna gelen yeni yatırımların 2 hafta önce başlayan teknik yükselişe küçük yatırımcıların da katıldığını gösterdiğini, SPDR Gold Trust'ın altın varlıklarının 16 Eylül itibariyle 7 bin 628 ton ya da yüzde 0,7'lik artışla 1 milyon 86 bin 479 tona yükseldiğini bildirdi.

Saraç, "1.000 dolar/ons sınırını aşan altının bundan sonraki kısa vadeli hedefi Mart 2008 tarihinde gördüğü 1.030,80 dolar/ons'luk rekor seviyedir. Önümüzdeki günlerde altının yeni bir rekor seviyeye ulaşması büyük ölçüde ABD dolarındaki zayıflamanın sürmesine bağlıdır. Öte yandan 2009 sonuna kadar ve 2010 yılında genel olarak piyasalarda tüm metal fiyatlarında artış beklenmektedir" şeklinde konuştu.