Amerikalı şirketlerin yöneticileri Türkiye’yi uzun vadeli düşünüyor

Türkiye'de medikal, enerji, gıda ve finans gibi sektörlerde ABD'li yatırımcıları temsil eden 89 üst düzey yöneticinin yüzde 86'sı Türkiye'de uzun dönemli yeni yatırım yapmayı istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Didem ATALAY
 
ANKARA - Amerikan Şirketler Derneği (ABFT) /Amerikan Ticaret Odası Türkiye (AmCham Türkiye) tarafından 2007 yılından beri yapılan ve Amerikan şirketlerinde çalışan üst düzey yöneticilerin katıldığı, "Türkiye'de İş ve Yatırım İklimi" araştırması 2012 yılı sonuçları, Türkiye'nin uzun vadeli yatırım yapılabilir ülkeler arasında gösterildiğini ortaya koydu.
ABFT Başkanı Rahşan Cebe, ABFT Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dündar Uçar, ABFT Yönetim Kurulu üyesi Murat Aşık, ABFT Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Mert Yücesan,  GfK Türkiye/ Pazarlama ve İletişim Yöneticisi Hande Akdağ ve Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Emre Erdoğan'ın katıldığı toplantıda paylaşılan araştırma sonuçları, derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'ye verdiği yatırım yapılabilir notu ile de paralellik gösterdi. 
 
Araştırma sonuçları, katılımcı şirketlerin geleceğe ilişkin iyimserliklerini koruduğunu ortaya koydu.  
Türkiye'deki medikal, enerji, gıda ve finans gibi yabancı yatırımı kapsamlı bir şekilde temsil eden sektörlerdeki 89 üst düzey yöneticinin Türkiye'de genel yatırım iklimi, makroekonomik durum, hükümet yetkilileriyle iletişim olanakları, altyapı, vergilendirme, yasal sistem, işgücü, eğitim gibi konulardaki değerlendirmeleriyle şekillenen araştırma sonuçları, bugünün yanı sıra geleceğe dair beklentileri de yansıtıyor.  
Araştırmadaki "Genel İş Ortamı" başlığı altında yer alan sorulara verilen cevaplara göre, araştırmaya katılanların dörtte üçü, Türkiye'nin önemli bir pazar olduğunu düşünüyor. 2010 yılından itibaren makroekonomik şartlar konusundaki olumlu algılamaların arttığını ortaya koyan araştırma, hükümetin uyguladığı kur ve faiz politikasına destek verildiğini de gösteriyor. 
Yatırım eğilimleri söz konusu olduğunda ise görüşülen kişilerin yüzde 82'sinin, firmasının Türkiye'ye yatırım yapmasını iyi bir karar olarak değerlendirdiği, katılımcıların yüzde 86'sının, Türkiye'de yatırım yapmayı tavsiye ettiği ve yine yüzde 76 oranındaki katılımcının da firmasının Türkiye'ye yatırım yapma konusunda hevesli olduğu görülüyor. 
Araştırmayı genel olarak değerlendiren ABFT Başkanı Rahşan Cebe, araştırmanın yapıldığı son 5 yılda iyimserlik düzeyinin gelişme gösterdiğinini belirterek, buna göre Türkiye'ye yapılan yıllık doğrudan yabancı yatırımlarda artış beklediklerini ifade etti. Cebe sözlerine şöyle devam etti: "Derneğimiz tarafından 2007 yılından beri düzenli olarak yaptırdığımız araştırma, Amerikan Şirketler Derneği'ne üye olan ve olmayan Amerikan şirketlerinde üst düzey yönetici olarak çalışan profesyonellerin, Türkiye'deki mevcut iş ve yatırım ortamına bakışlarını anlamamıza olanak sağlayan başarılı bir çalışmadır. Türkiye'deki genel yatırım iklimi, makroekonomik durum, hükümet yetkilileriyle iletişim olanakları, altyapı, vergilendirme, legal prosedürler, işgücü, eğitim gibi konulara odaklanan araştırma sonuçlarına göre ekonomik olarak istikrarlı bir başarı grafiği yakalayan Türkiye, katılımcıların gözünde önemli bir pazar olmayı sürdürmektedir.  Katılımcıların yüzde 81'i Türkiye'nin Pazar potansiyelinin büyüklüğüne katılmaktadır ve Türkiye'de iş geliştirmek için olumlu bir iş ortamı olduğunu düşünmektedir. Katılımcıların yüzde 76'sı Türkiye'nin uluslararası antlaşmalara olan sadakatinin de iş yapmayı kolaylaştırdığını düşünmektedir".
Araştırma sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ABFT Yönetim Kurulu Üyesi ve MSD EEMEA Bölgesi Sağlık Politikaları Direktörü Dr. Murat Aşık, "Dünyada yatırım çekme açısından kıyasıya bir rekabet var. Bu rekabet ortamında Türkiye son yıllarda gösterdiği ekonomik gelişme ile birlikte ligin üst sıralarında yerini aldı. Araştırma sonuçları da hükümetimizin uyguladığı başarılı para politikaları sonrası yatırımcıların makroekonomik gidişattan memnun olduklarını ve ekonomik istikrar konusunda bir kaygıları olmadığını göstermektedir. Daha şeffaf ve öngörülebilir bir iş çevresinin oluşması halinde Türkiye'nin yatırım bakımından global bir cazibe merkezi haline gelebileceğini kesinlikle söyleyebiliriz. Türkiye'nin başarılı çalışmalarına ek olarak bu konularda yapacağı yeni düzenlemeler ile gelişimi önünde hiçbir engel kalmayacaktır". 
 
Eğitim başlığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ABFT Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Wall Street Institute CEO'su Dündar Uçar "araştırmanın eğitim ile ilgili sonuçlarına baktığımız zaman üniversite özel sektör işbirliklerinin yetersiz olduğunu görüyoruz. Bir eğitimci olarak bu konunun çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Üniversite özel sektör işbirlikleri ile uygulamalı programlarda özel sektör ile işbirliği içerisinde öğrencilerin pratik becerilerini geliştirmeyi ve bunun için gerekli olan mesleki bilgiyi kazandırmayı ön plana almanın gerekliliğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum" dedi. 
ABFT Yönetim Kurulu Genel Sekreteri ve Marsh Sigorta Brokerliği CEO'su Mert Yücesan ise "Araştırma sonuçları gösteriyor ki ABD'de de yatırım ve ticaret için Türkiye'ye büyük ilgi var. Bu da, söz konusu bu ilgiyi gerçek ticaret ve yatırıma dönüştürmek için daha fazla çalışmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu çalışmaların başında ülkemizin alt yapısının güçlendirilmesi geliyor. Araştırma yer alan altyapı segmentinde yol, otoban, demiryolu ve telekomünikasyon hizmetlerinde olumlu algılamada ciddi bir artış olduğu görülmektedir. Elektrik konusunda ise güç altyapısına güven konusunda olumlu bir algılama olmasına rağmen elektrik maliyetleri sorun yaratmaktadır. Çevre kanunlarının uygulanmasındaki eksiklikler de altyapı başlığında öne çıkan problemli alanlardandır. Bu konularda mutlaka gerekli çalışmaları yapıp güçlü bir altyapı sistemine kavuşmamız gerekir "  diyerek sözlerini noktaladı.