”Ana tema; özel sektöre destek”

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Bakan Ekren başkanlığında bugün toplandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, küresel ekonominin olumsuz olduğu bir ortamda yine özel sektörü destekleyici, teşvik edici ama mali ve parasal disiplini de koruyan bir yaklaşım her zaman üzerinde duracakları ana konu olacağını söyledi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında bugün toplandı.

Toplantıya Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve yeni yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Ekren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, küresel krizin olumsuz etkilerini en aza indirmek için kullandıkları ve üzerinde mutabık kaldıkları politikayı, özel sektöre teşvik edici, destekleyici, piyasanın beklentilerine odaklı bir mali ve parasal disiplin olarak tanımladı.

"Paket denmiyor ancak somut bir takım hususlar yerine getirildi"

Türkiye ekonomisinde "paket" demedikleri, bu şekilde ifade ya da takdim etmedikleri, ancak ciddi sayılabilecek küresel kriz ilgili anlık tepkiler konusunda da somut bir takım hususları yerine getirdiklerini anlatan Ekren, özellikle lira ve döviz likitidesine yönelik sıkıntılar konusunda Merkez Bankası'nın hem miktarlar hem de oranlar konusunda ciddi inisifayit kullandığını hatırlattı.

Aynı zamanda yabancı para karşılık oranlarını 2 puan düşürerek 2,5 milyar dolarlık bir ek kaynağı da sisteme aktardıklarını belirten Ekren, Eximbank kredi limitlerini de iki kat artırdıklarını ifade etti.

Ekren, alınan tedbirler arasında en kritik olanının da  doğrudan piyasaya nakit enjeksiyonu anlamına gelen bütçeden aktarılan para olduğuna işaret etti.

"Sektörel tedbirler paketi yolda"

Bir başka önemli konunun da sektörel tedbirler paketi denilen 4 ana başlıktan oluşan bir çalışma olduğuna işaret eden Ekren, bu çalışmayı tamamlamak üzere olduklarını belirtti.

Bu kapsamda bütün sektörler için ortak olan yatay temel sorunların neler olduğunu tespit ettiklerini ve bunun üzerinde çalışmaların bitmek üzere olduğunu anlatan Ekren, ikinci olarak da kredi ve finansman konusundaki sıkıntılarla ilgili ne tür bir inisiyatif kullanılacağını ana hatlarıyla belirleyeceklerini ifade etti.

"Tedbirler 6 yılda gerçekleşti"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bugün krizde olan ülkelerin tartıştığı, özellikle de finans sektörü bakımından gündeme getirdiği tedbirlerin büyük kısmını Türkiye'nin son 6 yıllık süreç içerisinde gerçekleştirdiğini söyledi.

Ekren, orta vadede yeni nesil reformlar ile ekonominin dinamizmini sürekli taze kılacak yaklaşımların üzerinde durulması gereken ana konular olduğunu da ifade etti.

Yalçındağ: Bugünkü EKK'yı çok önemsiyoruz

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da toplantıda Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik konjonktür konusunda Türk iş dünyası olarak ne düşündüklerini, hem bugüne hem ileriye odaklı olarak ifade edeceklerini söyledi.

Toplantıda reel sektörün sıkıntıları ve IMF konusunu da paylaşacaklarını belirten Yalçındağ, "Bugünkü EKK'yı çok önemsiyoruz. Bazı somut adımlarla ve donelerle toplantıyı sonlandıracağız ümit ediyorum" diye konuştu.

Bakan Şimşek: IMF ile üzerinde uzlaşılamayan birkaç konu var

Açıklamaların ardından gazetecilerin IMF ile görüşmeler konusundaki sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile üzerinde uzlaşılamayan birkaç konu bulunduğunu söyledi. Bu konulara ilişkin Davos'ta bir takım temaslarda bulunduğuna işaret eden Şimşek, "O temasların müzakere konusunda yansımasını bekliyoruz. O konuda yeni bir gelişme olmadığı için bu noktada fazla söyleyecek bir şey yok" dedi.