Anadolu sermayesinden Afrika’ya yatırım atağı

Malatya’da faaliyet gösteren Baştürkler Grubu, 3 yıl önce un üretmeye başladığı Senegal’de bu yılgerçekleştirdiği yem yatırımının ardından çuval üretmeyi de gündemine aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Semira AKTAŞ - MALATYA
Belma BAĞRIK - ADANA

Türkiye hükümetinin özel ilgi gösterdiği Afrika’da yatırım yapan Türk girişimcilere her gün yenileri
ekleniyor. Özellikle Anadolu’nun yükselen sanayi kentlerinde yetişen girişimciler, Afrika’nın
hemen her ülkesinde gıdadan inşaat malzemesine kadar değişik sektörlerde yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyor. Bu girişimcilerden biri olan Ercan Karakaya, Türkiye’de CEO Kimya firmasıyla organik deterjan sektörüne yaptıkları yatırımlardan sonra şimdi de Nijerya’da farklı ortaklıklarla yatırım kararı aldıklarını ifade etti. Mehmet Kurşun, Samir Azizi ve Cenap Birgin ortaklığında Trustchem firmasını kurduklarını ifade eden Karakaya, Nijerya’da 6 milyon dolara faaliyete geçirecekleri fabrikalarında temizlik sektöründe üretim yapacaklarını belirtti.

Üretime aşamalı olarak başlayacaklarını anlatan Karakaya, “Birinci aşamada sıvı ve toz deterjan
üretimi olacak. Bununla ilgili yatırımı neredeyse tamamladık” dedi. Eylül ayında üretimi yapıp pazara girmeyi hedeflediklerini vurgulayan Karakaya şunları söyledi: “Bu yatırımımız yaklaşık 2 milyon dolarlık olacak. Pazardan istediğimiz sonuçları alırsak yatırımı büyüterek 2. aşamaya geçeceğiz. Bu aşamada tuvalet kağıdı, havlu, peçete, kutu mendil gibi temizlik kağıtlarının üretimini yapacağız. Bu aşama 1 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleşecek. En son basamağımız ise çocuk bezi ve kadın pedi yatırımı olacak. Bu yatırımın maliyeti ise yaklaşık 3 milyon dolar olacak. Bu  atırımların hepsini 2013 yılı sonuna kadar hayata geçirmeyi planlıyoruz. Toplamda yaklaşık 6 milyon dolarlık bir yatırım yapmış olacağız. Bunların hepsi pazarı tanımak için yapılan ve büyümeye açık olan yatırımlar. İlk adımı biraz tedbirli atıyoruz.”

Karakaya, bütün yatırımlar tamamlandığında aylık 500 ton toz, 700 ton sıvı deterjan, 250-300 ton
temizlik kağıdı, 15 milyon çocuk bezi ve 6-7 milyon da kadın pedi üreteceklerini aktardı. Karakaya,
sektörden aldıkları olumlu tepkilere göre kapasitelerini artıracaklarının altını çizdi.

[PAGE]

“Riskli ve zorlu bir yatırım”

Nijerya’da gerçekleştirilen üretimlerin genellikle yerli olmadığını anlatan Karakaya, “Temizlik
sektöründe Nijerya’ya bu kadar komplike bir yatırım yapan ilk Türk firması olacağız. Türkiye’den Nijerya’ya daha çok elektrik-elektronik ve inşaat hizmetleri yoğunluklu olarak gidiyor. Üretim olarak giden en büyük yatırımcılardan biri olacağız” şeklinde konuştu.

Nijerya’da yapacakları yatırımın uzaklık nedeniyle riskli ve zor olduğunu ifade eden Karakaya,
ancak Nijerya’nın gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve çok ciddi bir tüketici potansiyelinin bulunduğunu vurguladı. Temizlik ürünleri tüketiminin her yıl arttığına dikkat çeken kara. Biz yatırımımızı en büyük şehri olan Lagos’ta yapacağız. Nijerya’daki tüketimin yüzde 70’i Lagos’tan karşılanıyor. Lagos bir liman kenti. 7-8 ülke Lagos’a çok yakın. Lagos çevre şehir ve ülkelerden de alışveriş için gelinen bir kent. Bu şekilde bizim ürünlerimiz de çevre ülkelere dağılmış olacak. Daha sonra başka ülkelere açılmayı da planlıyoruz.” Malatyalı Baştürkler Grubu’nun adresi ise Afrika’nın en batısındaki Senegal. Bu ülkede 3 yıl önce un üretmeye başlayan ve bu yıl yem yatırımını faaliyete sokan grup, şimdi de çuval üretimini gündemine aldı.

Baştürkler Grubu ve Malatya Sentetik Çuval Sanayi’nin Yönetim Kurulu Üyesi M. Akif Baştürk, yurtdışında yatırımları bulunduğunun altını çizerek, “Orta Batı Afrika’daki ilk Türk yatırımcı firmayız. Senegal’de un ve yem fabrikalarımız var. Bu sektörde de ilk Türk yatırımcıyız. Orada üretime 3 yıl önce başladık. Şubat ayında da yem fabrikasını devreye aldık. O bölgeye un ihracatımız vardı. Bir müddet sonra maliyetler olumsuz etkileyince ihracat yerine yatırım yapma kararı aldık. Günlük
350 ton un, 750 ton da yem üretim kapasitemiz mevcut” diye konuştu.

Şimdi de çuval üretmek için fabrika açmayı planladıklarını anlatan Baştürk, “Türkiye’de hedefimiz toplam üretimin yüzde 25’ini ihracata yollamak ve yılda 100 milyon çuval üretiminin üstüne çıkmak. 2010 yılı kurumlar vergi sıralamasında 8. sıradaydık, 2011 yılında iştiraklerimizden Fırat Un ve Yem olarak vergi sıralamasında 1. sıradaydık” sözlerine yer verdi. 1980 yılında kurdukları Fırat Un ve Yem fabrikasının hâlâ hizmet verdiğini anlatan Baştürk, Malatya Sentetik Çuval’a ise bu yıl 6 milyon dolarlık yatırımyapmayı planladıklarını  kaydetti. Ayrıca Baştürkler Petrol, Berat Un ve Senegal’de faaliyet gösteren FKS fabrikaları ile faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Baştürk, “Biz yurtiçindeki ve yurtdışındaki müşterilerimiz tarafından kalite sembolü olarak algılanıyoruz.
Hayvan yemlerimiz ise hayvan yetiştiricileri tarafından marka olarak algılanıyor” dedi. Baştürk,
Gürcistan, Arnavutluk gibi ülkelerle ihracat yaptıklarını vurguladı.

[PAGE]

afrika2.jpg

afrika3.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir