Antalya, Likya Yolu ve Toroslar ile yürüyüş turizminde büyüyecek
Antalya'nın tanıtımı için birbiri ardına kurulan vakıf ve dernekler, kentin alternatif turizm alanında büyümesi için harekete geçti.
Duygu ŞAHİN DURMAZ
ANTALYA - Antalya'da alternatif turizme umut bağlayan sivil toplum örgütleri, golf ve raftingin ardından doğa yürüyüşü sektörüne odaklandı. Sadece yürüyüş yapanların oluşturduğu dünya çapında 4.5 milyon üyesi bulunan Alpler Derneği'ne üye olan Antalya Tanıtım ve Turizm Geliştirme AŞ, Toroslar'ın yürüyüş turizmine açılması için hazırladığı projeyi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na (BAKA) sunmayı planlıyor. Antalya Tanıtım Vakfı da Fethiye-Antalya arasındaki 509 kilometrelik Likya Yolu ile 2004'te açılan St. Paul Yolu'nu dünyaya tanıtmak için ' Işık Ülkesi Likya Yolu' adıyla tanıtım film çektirdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, turizmde geçtiğimiz yıla göre açığın kapatılarak eksi 3'ler seviyesine düşüldüğünü belirterek, "Bu önemli bir gelişme. Kış aylarında ne olacağını bilmiyoruz. Onun için turizmi daha çok çeşitlendirme konusuna bizim yüklenmemiz gerekiyor. Turizm çeşitliliği aynı zamanda ticaret hareketinin gelmesi demek" dedi.
Bu konuda Antalya Tanıtım AŞ olarak harekete geçtiklerini dile getiren Budak, "Almanya'da 950 bin üyesi, dünyada ise 3,5 milyon üyesi bulunan Alpler Derneği'nin üyeleri sadece yürüyüş yapmak için dünya ülkelerini geziyor. Derneğin yürüyüş haritasında Türkiye bulunmuyor. Türkiye bu derneğe üye olmamış. Bu yürüyüş bizde de yapılıyor mu? yapılıyor. 3-5 kişi ya da biraz daha fazla. Biz de harekete geçtik. Önümüzdeki günlerde 2 Alman, 2 Türk uzman dağcı ve yürüyüş organizasyonu yapan arkadaş Toroslar'da bir hazırlık çalışması yapacak. Bu çalışmanın sonuda Torosların yürüyüş turizmine açılması için gerekli konaklama, yeme ,içme mekanlarının nasıl olacağı konusunda öne çıkan ihtiyaçları saptayarak bize bir plan sunacaklar. Bu projenin proje çalışması tamamlandı"ifadesini kullandı.
Projenin turizmin çeşitlendirilmesi için önemli olduğunun altını çizen Budak, "Projeyi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na sunacağız. Proje Antalya'yı tamamen ilgilendirdiği için de ajanstan destek alacağımızı umuyoruz"diye konuştu.. Proje ile Antalya ile Isparta ve Burdur'un bütün antik yollarının yürüyüş haritasının çıkarılacağını kaydeden Budak, "En önemlisi ise Alpler Derneği'nin dünyadaki 3,5 milyon üyesinin Antalya'nın yürüyüş yollarını bundan sonra görebilecek olması" dedi.
Sanayi odası ve borsa da ortak
Geçtiğimiz yıl ekim ayında kurulan ve ana ortakları Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) olan Antalya Tanıtım ve Turizm Geliştirme Derneği Ulaşım AŞ, Antalya Ticaret Borsası, ve Antalya Tanıtım Vakfı'nın da hisseleri bulunuyor.
Dünyanın ilk 10 yürüyüş yolu içinde
Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) da dünya çapında marklaşan Likya Yolu'nun tanıtımı için fuarlarda ve kongrelerde gösterilmesi için 40 dakikalık bir tanıtım filmi hazırladı. Dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolundan biri olarak nitelenen Likya Yolu, Antalya'dan başlayıp Muğla'nın Fethiye ilçesinde sona eriyor. ATAV tarihi Likya Yolu'nun tanıtımı için hazırldığı 'Işık Ülkesi Likya' adlı 40 dakikalık tanıtım filmini fuarlarda ve kongrelerde gösterecek. Film sadece Likya Yürüyüş Yolu'nu yürüyen yerli ve yabancıların ve Kazı başkanı uzmanların ağzından anlatılmıyor. Bu yol üzerindeki doğal güzelliklerle birlikte; Göynük Kanyonu'nda Body rafting, Tahtalı'daki 2 bin 365 metreden sahile yapılan paraglading, Olimpos'da kaya tırmanışı, Kekova'da kano gibi yapılabilecek alternatif turizm çeşitlerine de vurgu yapıyor.
ATAV Başkanı Nizamettin Şen, filmin hazırlanmasında birçok kişinin emeği bulunduğunu ve senaryosu dahil olmak üzere 3,5 ayda tamamlandığını söyledi. Likya Yolu'nun dünyanın ilk 10 yürüyüş yolu içinde yer aldığını belirten Şen, 506 kilometre uzunluğundaki güzergahın içinde birçok antik kent barındırdığını kaydetti. Turizmin, kitle turizminden çıkartılarak farklı kitlelere hitap edecek şekilde çeşitlendirilmesi gerektiğine değinen Şen, "Turizmcilerin yeni mecraların ortaya çıkmasında böyle ürünlere mutlaka katkı koyup destek olmaları gerekir. Her şeyi devletten beklemek çok gerilerde kaldı." diye konuştu.
İngiliz yürüyüşçü Kültür Rotaları Derneği'ni kurdu
'The Lycian Way' ve 'St. Paul Trail' adlı kitapların yazarı ve profesyonel yürüyüşçü İngiliz Kate Clow da bir süre önce Antalya merkezde Kültür Rotaları Derneği'ni kurdukları vurgulayarak, amaçlarının Türkiye genelinde bulunan ve halen resmi olarak koruma altına alınmayan 17 yolu turizme kazandırmak olduğunu söyledi. Bu yollar üzerinde bulunan köylülere gelir kazandırma niyetlerinin olduğunu dile getiren Clow, "İngiltere'nin en büyük yolu şirketi olan Exoduse'un sahibi Mike James iki yıl önce St Paul Yolu'na geldi. Ona bir acente tarafından bu yolun bir güzergahı gösterildi. Bu şirket sahibinin gördüğü ilk şey mermer ocaklar olmuş. Şirket sahibi ben buraya nasıl müşteri getiririm demiş acenteye. Bu şirket yılda iki bin kişi bu yola getiriyor. Önemli olan bu rakam değil, bu şirket birçok şirket tarafından da takip ediliyor. Bu yolları turizme açarak kullanmak istiyorsak çok dikkatli olmamaz gerekiyor " ifadesini kullandı.