Ar-Ge desteklerinden yararlanan projelerin yıllık artış oranı belirlendi
Sürdürülebilir ihracat artışı için 2009-2011 döneminde yıllık ortalama artış oranının yüzde 20 olması öngörüldü
ANKARA - Sürdürülebilir ihracat artışı için 2009-2011 döneminde, Ar-Ge desteklerinden yararlanan projelerin yıllık ortalama artış oranının yüzde 20 olması öngörüldü.
Yurt dışı tanıtım desteklerinden yararlanan projelerdeki firma sayısında artış oranı yüzde 15, Turquality uygulamasından yararlanan firma sayısında artış oranı ise yüzde 10 olarak uygulanacak.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, "2009-2011 Dönemi Performans Programı"na göre, Ar-ge inovasyon ve kaliteye dayalı ürün farklılaştırması stratejisi temelinde, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin ihraç edilmesi ve ihracatın ithalata bağımlılığının azaltılması öncelikli hedef olacak.
Bölgesel oluşumlar ile ikili ve çok taraflı ilişkiler kapsamında pazara giriş imkanları arttırılacak. Bu kapsamda, 2009 ve 2010 yıllarında 5, 2011 yılında ise 6 sektör ve ülkeye yönelik eylem planı hazırlanacak.
Sanayicilerin düşük maliyetli ham madde ve ara malı ihtiyacının karşılanması sağlanacak. Bu kapsamda, tarife kontenjanları ve askıya alma rejimi 2009'da 6 ürün için, takip eden yıllarda da birer arttırmak suretiyle kullanılacak.
Serbest bölgelerden ithalatta yerli sanayinin ihtiyaçlarına ağırlık verilecek. Serbest bölgelerden yurt içine satışı yapılan mallar içerisinde, ara malı ve yatırım malı oranının en az yüzde 85 seviyesinde sürdürülmesi sağlanacak.
Ülke sanayisinin etkin korunumu sağlanacak
Damping ve sübvansiyonlu ithalatın sebep olduğu zarara karşı ülke sanayinin etkin korunumu sağlanacak. Bu kapsamda, anti damping ve sübvansiyonlar ile korunma ve gözetim önlemlerinden oluşan ticaret politikası araçlarının, üretimin ve ekonomiye yönelik zarar ve tehditlerin bertaraf edilmesi amacıyla etkin olarak kullanılmasına devam edilecek.
Anti-damping önlemlerine karşı açılmış davaların lehte sonuçlanma oranının yüzde 95'in üzerinde olması ve yapılan başvuruların eksiksiz hale getirilebilmesi için başvuru klavuzları da sadeleştirilecek ve iyileştirilecek.
KOBİ'lerin rekabet güçlerini artıracak ölçek ekonomilerinin oluşturulmasına yönelik yapı tesis edilecek. Ticaret politikası uygulamalarında önlem alınması süresi kısaltılacak.