ASELSAN’ın ikincil halka arzı 2014’ün ilk yarısında

ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, ikincil halka arz 2014 ilk yarısında planlandığını ve Temelli'ye füze sistemlerini içeren yeni yatırım yapılacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ASTANA- ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergenaman, şirketin ikincil halka arz planlarında bir değişiklik olmadığını, piyasa durumu ve TUSAŞ'ın halka arzını gözeterek tarihi belirlenmek şartıyla 2014'ün Nisan-Mayıs aylarında ikincil halka arzı gerçekleştireceklerini açıkladı. ASELSAN'ın Kazakistan devlet şirketi ile birlikte kurduğu şirketin açılış töreni nedeniyle Astana'da bulunan Cengiz Ergeneman gazetecilerle bir araya geldi. Ergeneman, şirketin askeri ve sivil uyarlamaları bulunan kapsamlı yeni teknolojilerle ilgilendiğini ve yeni yatırımlara hazırlandığını açıkladı. 

Halka arz devam ediyor, Ankara Temelli'de füze sistemleri yatırımı için yer aldık

Cengiz Ergeneman ASELSAN'ın ikincil halka arzına ilişkin olarak halka arza aracılık edecek kuruluşun ihaleyle seçildiğini, ihale yönteminin de belirlenen 10 yerli, 10 yabancı kuruluşun ortaklıklar kurarak, yerli firmanın pilotluğunda teklif vermesi şeklinde olduğunu belirtti. Yapılan ilk ihalede, seçilen şirketin Halk Yatırım olduğunu, Merrill Lynch'in de bu şirketin partneri durumunda olduğunu hatırlatan Ergeneman, “Sanki Merrill Lynch tek başınaymış, vaz geçince halka arz durmuş gibi algılandı. Böyle bir durum yok. Şu anda ihalede ikinci sırada olan şirketle görüşme devam ediyor. Garanti Yatırım ikinci sıradaydı” dedi. Kısa süre önce ABD yönetiminin Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma sistemi alacağı Çin şirketi CPMIEC'in ABD'nin yasaklı listesinde bulunması ve bu projede ASELSAN'ın olası partner şirketlerden biri olması nedeniyle Merrill Lynch'i uyardığı belirtilmiş,  şirket de ASELSAN'a mektup göndererek çekildiğini bildirmişti. 

Cengiz Ergeneman, aracılık hizmetini verecek şirketin belirlenmesinin ardından, halka arz tarihinin belirlenmesi dahil yöntem ve miktara ilişkin teknik detaylar konusunda karar verileceğini, kendilerinin 2014'ün ilk yarısında halka arzın gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. TUSAŞ'ın (TAI) halka arzının da söz konusu olduğunu hatırlatan Ergeneman, bu satışla çakışmaması ve piyasa durumuna göre bir tarih belirleneceğini, bu aşamada Nisan-Mayıs ayları gözlediklerini kaydetti. 

Ergeneman halka arzın, ASELSAN'ın Gölbaşında tamamlanma aşamasındaki 200 milyon dolarlık yatırım, şirket satın almaya yönelik planlar, Temelli'ye yapılacak olası yatırımlar ve ihracatın 200 milyonlu seviyelere gelmesi nedeniyle ortaya çıkan işletme gideri yükselişlerini karşılamak olduğunu vurguladı. Cengiz Ergeneman, ASELSAN'ın orta vadeli hedeflerinin, yüzde 25'i ihracattan olmak üzere 1,5 milyar dolar ciro olduğunu kaydetti. 

Şirketin, geleceğe yatırım olarak 21 ayrı üniversite ile 115 milyon TL tutarında araştırma destek fonu yürüttüğünü belirterek, buralarda oluşacak yeni teknolojilere bağlı yeni ürünleri ASELSAN'ın da ortak olacağı şirketlerle üretmek şeklinde nihai amacı olan bir süreci yönettiklerini kaydetti. Ergeneman, ABD pazarına doğrudan girebilmek için o ülkede bir şirket satın almanın gündeme gelebileceğini, bunun yanında üretim yeteneği ya da teknoloji amacıyla şirket satın alma fırsatlarını gözlediklerini açıkladı. ASELSAN Genel Müdürü, bu amaç içeriğinde Güney Afrika'da elektro-optikte tasarım yeteneği bulunan bir şirketi satın almak istediklerini ancak süreçte zorlanmalarına rağmen araştırma bölümünü satın aldıklarını, üretim bölümlerinin de Alman firma tarafından satın alındığını kaydetti. 

[PAGE]

“Uzun menzilli hava savunma için kritik teknolojiye erişiyoruz, biz yaparız”

Ergeneman, Türkiye'nin Çin sistemini tercih ettiğini açıklamasının ardından ABD'nin savunma sanayii konusunda Türkiye'yi baskı altına aldığı bir ortamda, ASELSAN'ın uzun menzilli hava savunma sistemi geliştirme kapasitesi bulunduğunu da açıkladı. Hava savunmada genel olarak insanların füzelere odaklandığını belirten Ergeneman, aksine hava tehdidini algılayan radar sistemi ile algılanan tehdidi analiz edip belirli bir noktada vurmayı yöneten,  hesaplama, güdüm ve roketin algılayıcı başlığı sistemlerinin esas belirleyici teknoloji olduğunu kaydetti. Bu çapta sisteme sahip 4 çözüm bulunduğunu belirten Ergeneman, ASELSAN'ın da işin temelini oluşturan algılama gücünü veren radar galyum nitrat temelli teknolojiye sahip olmak için çalışma yürüttüğünü belirterek, bu madde kullanılarak transistör üretme aşamasında bulunulduğunu kaydetti. 
Bu teknolojiye sahip olunmasıyla uzun menzilli hava savunma sistemini, ürün bağımsızlığını sağlayacak biçimde üretme imkanı sağlanacağını kaydeden Ergeneman, TF-2000 olarak bilinen hava savunma görevi ağırlıklı milli fırkateyn projesi için hali hazırda algılama-atış ve vurma görevlerinin tamamını yöneten sistemi geliştirme çalışmalarının bulunduğunu kaydetti. 

Ergeneman, bütün bunların uzun menzilli hava savunma sistemini oluşturma kapasitesini ortaya koyduğunu belirterek, “Bu bir geliştirme süreci. Elbette zamana ihtiyaç oluyor. Karar verme konusunda geçen zaman, ürüne sahip olmayı da geciktiriyor. Bence hemen karar vermeliyiz, biz bu kapasiteye sahibiz” dedi. 

ASELSAN'ın hava savunma sistemleri konusunda iddiasını sürdürdüğünü belirten Ergeneman, Ankara yakınlarındaki Temelli bölgesinde füze sistemleri ağırlıklı olmak üzere 400 dönümlük üretim ve test sahası olarak kullanılabilecek bir arazi satın aldıklarını açıkladı. 

Sivil teknolojilerde büyüyeceğiz yeni şirket kurulabilir, trenler ilgilendiğimiz konu

ASELSAN'ın 400 alt yüklenici ile birlikte çalıştığını hatırlatan Ergeneman, bu üreticiler sayesinde çok çeşitli alanlarda yeteneklerini kullanabildiklerini kaydetti. Raylı sistemlerin bunlardan biri olduğunu kaydeden Ergeneman, elektrikli trenlerde klasik anlamda bir lokomotif olmadığını, tren tekerlerini yöneten çok sayıda elektrik motorunun güç sağladığını hatırlattı. Bu motorların eşgüdüm içinde ve aynı güç seviyesinde vhareket ya da durmasını sağlayan teknolojinin ana unsuru oluşturduğunu belirten Ergeneman, ALTAY tankı taretinin hareket halinde stabilizasyonunu sağlayan elektrik motorları sistemi yönetimini oluşturduklarını, bu yeteneğin elektrikli trenlerdeki güç sistemi yönetimini de oluşturmaya imkan verdiğini vurguladı. Türkiye'nin çok sayıda şehir içi tren projesi yürüttüğünü kaydeden Ergeneman Ankara'daki alt yüklenicileriyle birlikte bu konuda çalıştıklarını,  platform üreticisi olması halinde sistemi uygulayabileceklerini açıkladı. 

ASELSAN'ın sivil uyarlama konusunda 4-G teknolojisini geliştirme görevini üstlendiğini hatırlatan Ergeneman, bu sistemlerin üretiminin de sözkonusu olduğu ortamda, yürüyen sivil teknoloji ürünlerinin de üretiminin askeri ürünlerle bir arada olmasının çeşitli sakıncalar doğurabileceğini, sivil ürünler için ayrı bir şirket ve üretim hattının sözkonusu olacağını açıkladı. 

ASELSAN'ın ilgilendiği bir diğer konunun havacılıkta kullanılan elektronik ekipmanlar olduğunu belirterek, bu konuda askeri platformlara yönelik kapsamlı sistemler üretildiğini ve yetenekleri bulunduğunu kaydetti. Sivil hava araçları için üretici sertifikası alma sürecini yürüttüklerini kaydeden Ergeneman, buradaki stratejilerin çok sayıda elektronik ürünü üretmek değil, uçaklarda kullanılan bir ürünün, uçakların tamamı için üretilmesi olduğunu, THY'nin ya da diğer özel havayolu şirketlerinin uçak satın almalarından hareketle, pay almayı amaçladıklarını vurguladı. 

[PAGE]

Cengiz Ergeneman, Vestel tarafından geliştirilen taktik insansız hava aracı Karayel'in lazer işaretleme ve görüntüleme sistemi satın alma girişiminin ABD'de veto edilmesinin ardından, Vestel'in mevcut ASELSAN ürününe yönelik daha önce bir girişimde bulunup-bulunmadığı sorusuna ise ASELFlir serisinin Vestel'in ürününe uyarlanması gerektiğini, Vestel'in de bu sürenin fazla olabileceği endişesiyle hazır alıma yöneldiğini kaydetti. ASELSAN'ın bu serisine yönelik olarak bilgi de veren Cengiz Ergeneman, ANKA uçağı için yeni seri bir cihaz geliştirdiklerini ve mevcut görüntüleme işaretleme sisteminin yarı ağırlığında olacağını, ANKA'nın seri üretim modellerine takılacağını açıkladı. 

ASELSAN turizmi: Bazı aileler ASELSAN'da çalışan çocuklarına “öyle yer mi olur” diyor

Cengiz Ergeneman, son bir yıl içinde ASELSAN'ı 18 bini yabancı olmak üzere 100 bin kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. Pazarlama vb. işbirlikleri için gelenler hariç, sadece görmek amacıyla gelenlerin bu sayıya ulaştığını kaydeden Ergeneman, “Ankara'nın en çok gezilen yerlerinden biriyiz” diye konuştu. 

Ergeneman, ASELSAN'da çalışan gençlerin ailelerine işyerlerini anlattığında, “öyle yer mi olur” diyenlerle karşılaştığını aktarmaları üzerine, çalışanların aile ve yakınlarına yönelik ziyaret programı da açtıklarını ve gruplar halinde düzenli olarak bu ziyaretlerin kabul edildiğini belirtti. 

Platform satmalıyız ama platform yok

ASELSAN'ın tek tek ürün ya da sistem satmak yerine, platform halinde üzerine cihazları takılmış sistemleri satmanın çok daha karlı olduğunun farkında bulunduğunu kaydeden Ergeneman, bu amaçla zaman zaman “platformcu olsak mı?” diye düşündüklerini söyledi. Ergeneman, “Bir platforma baktığınızda -ister kara, ister deniz olsun- elektronik sistemleri ve güç-aktarma organlarını çıkardığınızda geriye kalan unsurların fiyatı bu ikisinden daha düşük. Güç ve aktarma sistemini de dışardan alıyorsanız geriye ne kalıyor.. Bizim düşündüğümüz de bu.. Platform olarak bir sistem satmak istiyoruz, çünkü en yüksek gelir böyle sağlanıyor. Hatta bizim sistemimizi satın alın, platformun ücretini indirim olarak veriyoruz denebilir” diye konuştu. 

ASELSAN'daki intiharlar

Uzun süredir gündemde olan ASELSAN'da çalışan 3 gencin intiharıyla ilgili olarak bir soruyu da yanıtlayan Ergeneman, çalışanların ailelerinin rencide edilmemesi, daha fazla üzüntüye sebep olunmaması için kamuoyuna yansıyan çok sayıda yanlış bilgiyi düzeltme yoluna dahi gitmediklerini, konunun ASELSAN dışında soruşturmaya konu olduğu hatırlattı. 

Basına yansıyan haberlerde mühendis kişilerin yazılımda çalışması vb. gibi çok sayıda yanlış bilgi olduğunu belirten Ergeneman, “Herşeyden önce ne ASELSAN'da ne de başka bir yerde bir projede tek bir kişi çalışmaz. Her türlü projede onlarca, yüzlerce kişi çalışıyor yani tek bir kişiye bağlı değil.  Gençlerimizin aileleriyle vs. görüşüldü, eşleriyle de görüşülmeli” dedi. Ergeneman, işe alınan gençlerin son derece seçkin ve zeki olduklarını ve bütün hayatları boyunca çevreleri tarafından el üstünde tutulan kişi olduklarını ancak ASELSAN'ın mühendis kadrosunun hemen hemen aynı nitelikte yüzlerce kişiden oluştuğunu hatırlatarak, bu unsurun önemli bir gösterge niteliği taşıdığını hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir