Asgari geçim haddi: 3 bin 677 lira

Türkiye Kamu Sen, kasım ayında 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin, 3 bin 677 lira olarak belirlendiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Kamu Senden yapılan açıklamaya göre, Araştırma Geliştirme Merkezinin yaptığı kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Buna göre, 4 kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir biçimde yaşayabilmesi için gerekli olan en düşük miktarı ifade eden "Asgari Geçim Haddi", 3 bin 677 lira 64 kuruşa yükseldi.

Araştırmaya göre Kasım 2012’de 3 bin 505 lira 35 kuruş olan "Asgari Geçim Haddinin" son bir yılda 172,29 TL arttığı ortaya çıktı. Araştırmada bir memurun 657 sayılı Kanuna uygun bir şekilde görevini sürdürmesi ve sosyal hayattaki yerini alabilmesi için gerekli olan en düşük tutar olan "Yoksulluk Sınırı" ise bin 839 lira 39 kuruş olarak belirlendi.

Bir kişinin sosyal yaşam içerisinde hayatını sürdürebilmesi için gerekli en düşük miktar olan "Açlık Sınırı" ise ekim ayına göre yüzde 0,05 artarak bin 415 lira 22 kuruş oldu.

"Ailenin Aylık Ortalama Gıda Harcaması" 841,26 TL; "Kira Tutarı" ise 576,65 TL olarak hesaplandı. Bir ailenin yalnızca gıda ve barınma harcamaları toplamı 2013 yılı kasım ayında bin 417,91 Lira olarak tahmin edildi.

Buna göre bir memur, kasım ayında ortalama maaşının yüzde 70,77’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur, gıda ve kira için bin 417 TL ödedikten sonra maaşından arta kalan 586,46 TL ile ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı.

Koncuk: Maaşlar günden güne erimeye devam ediyor

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, toplu sözleşmede, 2014 yılı için memur maaşlarına 123 TL zam yapılmasına karar verildiğini anımsatarak, bu artış dışında çocuk parası, aile yardımı, doğum, ölüm yardımları, ek ödemeler, ek dersler, fazla mesai ücretleri ve tazminatlarda herhangi bir zammın söz konusu olmadığını dile getirdi.

2014'de maaşların enflasyonun altında kalacağını, fakat memurlara maaş zammı dışında enflasyon farkı ödemesinin dahi yapılmayacağını savunan Koncuk, "Son bir yıl içinde aylık harcamalarımız 172 TL arttı ama maaşımıza bu miktarda zam yapılmadı. Yani maaşlar günden güne erimeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Son 1 yılda patates yüzde 93, kuru fasulye yüzde 46, ilaç yüzde 25, ekmek yüzde 13, kuru soğan yüzde 12, beyaz peynire ise yüzde 11 zam yapıldığını dile getiren Koncuk, "Hal böyleyken maaşlara bütün bir yıl için yalnızca yüzde 5,1 zam yapılması kabul edilemez. Memuru çaresiz bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu nedenle 2014 yılı bütçesi kesinleşmeden bu duruma çare bulunmak ve memurlara en azından enflasyon farkı verilmesini sağlayacak bir düzenlemeyi TBMM’de 2014 yılı bütçesine eklemek zorunluluğu vardır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir