”Asgari ücret rakamları hayırlı olsun”

Bakan Başesgioğlu, sigara ve alkollü ürünlere satış belgesi verilmesi ile ilgili toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, dün belirlenen asgari ücret ile ilgili, "En iyi, en kötü rakam demiyorum. Hayırlı olsun diyorum" dedi.

Sigara ve alkollü ürünlere satış belgesi verilmesi ile ilgili, Sheraton Otelinde düzenlenen protokolün imza törenine katılan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "dün belirlenen asgari ücretin beklentilerin altında olduğunu ve işçi kesiminin de toplantıyı terk ettiğini, bu gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini" sorması üzerine Bakan Başesgioğlu, asgari ücretin yasalara göre hükümet, işçi ve işveren kesiminden oluşan 15 kişilik bir komisyonun çalışmaları sonunda belirlendiğini hatırlattı.

Asgari ücretin her yıl yenilendiğini ifade eden Başesgioğlu, asgari ücretin belirlenmesinde bazı parametrelerin olduğunu kaydetti. İş gücü piyasalarının durumu ve diğer ekonomik göstergeler dikkate alınarak, asgari ücrette bir oran belirlendiğini ifaden eden Başesgioğlu, herkesin işçilerin, çalışanların alın terinin sonuna kadar karşılığının verilmesinden yana olduğunu söyledi.

Onun için bu konuda, verilen ücretlerin azlığı ve çokluğunun her zaman dikkate alınması gerektiğini belirten Başesgioğlu, şunları kaydetti:

"Ama işveren açısından da öyle. İşverenin mali yüklerini de dikkate almak lazım. Önemli olan piyasadaki iş gücü kapasitesinin düşmemesi, işsiz insanlarımızın olamamasıdır. Onun için her iki tarafı da birlikte düşünerek yapmak lazım. Hükümetimiz geçmişte asgari geçim indirimini çıkartarak asgari ücret üzerindeki yükleri olabildiğince indirdi. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yükler daha da inecek diye düşünüyorum. Hayırlı olsun."

Bir gazetecinin "Olabilecek en iyi rakam mıydı?" sorusuna Bakan Başesgioğlu, "En iyi, en kötü rakam demiyorum. Hayırlı olsun diyorum" yanıtını verdi.