Asgari ücrette ikinci tur başladı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı başladı. Toplantıda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Atalay, bin 300 liranın geçinilecek bir ücret olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısına işçileri temsilen katılan Türk-İş Genel Başkanı Ergün  Atalay, "Asgari ücret, bir başlangıç ücretidir. Bu ücretin geçinilecek bir ücret olmadığını herkes biliyor." dedi.

Türk-İş'in ev sahipliğinde, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığında yapılan toplantıya, işçi, işveren ve hükümet temsilcileri katıldı. 

Atalay, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, işveren ve işçinin birlikte kazanmasını istediklerini söyledi. 

'Geçinilecek bir ücret değil'

Asgari ücret için belirlenen bin 300 liranın kendileri açısından uygun bir rakam olduğunu ifade eden Atalay, "Asgari ücret, bir başlangıç ücretidir. Bu ücretin geçinilecek bir ücret olmadığını herkes biliyor" diye konuştu. 

Gelecek yıl geçerli olacak asgari ücretin yeni ve eski çalışanlarda aynı rakamla uygulanmasının önemli bir sorun olduğunu öne süren Atalay, bu sorunun da çözülmesi gerektiğine savundu. 

Atalay, ücretler üzerindeki vergi dilimlerinin de çalışanları mağdur ettiğine işaret ederek yılın ilk aylarında 2 bin lira alan bir işçinin ücretinin yılın son aylarında bin 600 liraya kadar düştüğünü vurguladı. 

Çalışma Genel Müdürü Önder de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bin 300 liralık net asgari ücretin piyasaya ve istihdama etkileri üzerine detaylı bir çalışma yaptıklarını söyledi. 

Asgari ücretin bin 300 lira olmasıyla 5 milyonu bulan asgari ücretli sayısının yükseleceğine dikkati çeken Önder, tüm unsurları düşünerek çalışma hayatına fayda sağlayacak formülleri görüşeceklerini kaydetti. 

Üçüncü toplantı 18 Aralık'ta 

Konuşmaların ardından, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı, basına kapalı devam etti.  

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda, komisyonun Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK'i temsil eden üyeleri, son veriler ışığında ülkenin ekonomik durumuna ilişkin sunumlar yaptı. 

Komisyon, üçüncü toplantının Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde 18 Aralık Cuma günü yapılmasını kararlaştırdı.