Asgari ücrette teşviğe devam isteği

Sigortalı çalışanların yüzde 80’ini kapsayan ücret teşviki önergesinin kabul edilmesinin ardından işçi ve işveren kuruluşları yaptığı açıklamada ücretlilerin tamamına destek istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara / DÜNYA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sigortalı çalışanların yüzde 80’ini kapsayan ücret teşviki önergenin kabul edilmesinin ardından işçi ve işveren kuruluşları ortak bir açıklama yayınlayarak, teşvikin devamını talep ettiler.  

DÜNYA’nın edindiği bilgelere göre ortak açıklama genel kurul öncesi yapılan düzenlemeye bir destek niteliği taşıyor. Açıklamada şu hususlara yer verildi: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2016 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemesinin ardından ortaya çıkan gelişmeler, ülkemiz kamuoyunca yakından takip edilmektedir. Ülkemizin işçi ve işverenlerini temsil eden çatı örgütleri olarak, yeni asgari ücret üzerinden işçinin ve işverenin prim yüklerinin azaltılması yönünde Hükümetimizce benimsenen yaklaşımı memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, söz konusu ödemelere Hükümetimizin bütün bütçe kısıtlarına rağmen yapacağı katkının, çalışanların tamamına veya daha büyük bölümüne yaygınlaştırılması konusunda Sayın Başbakanımızın ve ilgili Bakanlarımızın hassasiyet göstereceklerine de inanıyoruz”

DÜNYA’nın görüşlerine başvurduğu kuruluşlar açıklamanın çalışanların tamamına yaygınlaştırılması niteliği taşıdığı, yönteminde bir değişiklik isteği olmadığını belirttiler ancak özellikle işveren kuruluşları asgari ücret görüşmeleri sırasında primlerde oransal bir indirim talep ettiklerini açıklamışlardı. Hükümetin verdiği desteğin niteliği ise sosyal güvenlik prim ödemelerinde mahsup edilecek şekilde maktu 100 TL’lik indirimi içeriyor. Ortak açıklama HAK-İŞ, MÜSİAD, TİM, TİSK, TOBB, TÜRK-İŞ, TÜSİAD tarafından yapıldı.