”Aşırı değerli YTL'den sektörler rekabet edemez duruma geldi”

TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisi açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisinde, aşırı değerli YTL yüzünden özellikle emek-yoğun sektörlerin rekabet edemez duruma geldiği belirtildi.

TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Konsey Başkanı ve üyelerinin katılımıyla TOBB merkez binasında gerçekleştirildi.

Toplantıda, Türk sanayinin ve sanayi odalarının sorunları görüşülerek bazı hususların kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı. Toplantının ardından hazırlanan ortak bildiride, aşırı değerli YTL yüzünden özellikle emek-yoğun sektörlerin rekabet edemez duruma geldiği, cari açığın bu kadar yüksek olmasının bir nedeninin de döviz kurunun düşük olmasından kaynaklanan ithalat artışı olduğu belirtildi.

Piyasa denetim ve gözetim mekanizmalarının Türkiye'de yeterince gelişmediği için ithal malların haksız rekabet yarattığı ve cari açık sorununu büyüttüğü ifade edilen bildiride, bu nedenle piyasa denetim ve gözetim mekanizması oturuncaya kadar gümrüklerde gerekli tedbirlerin alınmasının önemine işaret edildi.

Bildiride, yeni teşvik yasasının hazırlanmasında ilgili tarafların görüşünün alınması, performansa dönük teşvik, bölgesel ve sektörel teşvik, bölgesel asgari ücret gibi konularda da mutlaka özel sektörün görüşünün alınması gerektiği kaydedildi. Kamu ihalelerinde Kamu İhale Kanununda yer alan ve Avrupa Birliğinde de bulunan yerli sanayicilere pozitif ayrımcılık uygulanması önerilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Yüksek ulaşım maliyetleri, sanayinin Anadolu'ya yayılmasını engellemektedir. Ham petrol fiyatı dünya piyasalarında yaklaşık yüzde 30 oranında gerilerken bunun yurt içinde pompa fiyatlarına yansımadığı görülmektedir. Ham petrol fiyatları yükselirken gösterilen duyarlılığın düştüğü zamanda gösterilmesi gerekmektedir.

Enerji, sanayimizin en önemli girdi kalemini oluşturmaktadır. Elektriğe gelen zamlar sanayimizin rekabet gücünü olumsuz yönde etkilemektedir. Enerji piyasasının kamu tekelinde kalması ve fiyatlara eklenen kamu kaynaklı eklentiler, ülkemizi pahalı enerjiye mahkum etmektedir.

Kalkınma ajansları kuruluş felsefesine uygun bir şekilde yönetilmeli ve popülist politikalara kurban edilmemelidir. Kalkınma ajanslarına ayrılan kaynaklar verimli bir şekilde kullanılmalıdır.

KOSGEB kredilerini kullanmaya hak kazanan KOBİ'ler yeterli teminat gösteremediği için bu kredileri kullanamamaktadırlar. KOSGEB kredilerinde teminat konusunda yeniden düzenleme yapılmalıdır.

Sosyal Güvenlik primi ve vergilerin ödenmemesi durumunda yıllık yüzde 30 ceza faizi uygulanmaktadır. Oysa yıllık enflasyon yüzde 10-12, kamu borçlanma faizi ise yüzde 16-18 arasındadır. Çok yüksek kalan ceza faiz oranları düşürülmelidir."