ASKON ile Cibuti Ticaret Odası'ndan işbirliği

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ile Cibuti Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ile Cibuti Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması imzalandı.  

ASKON'dan yapılan açıklamaya göre, Cibuti Ticaret Odası Başkanı Yusuf Musa Dawaleh ve beraberindeki heyetle ASKON'u ziyaret etti. Ziyaret kapsamında ASKON Başkanı Mustafa Koca ve Cibuti Ticaret Odası Başkanı Dawaleh, işbirliği anlaşmasına da imza attı.  

Beş maddeden oluşan anlaşma ile tecrübe ve kaynak paylaşımı, birlikte projeler üretilmesi, ticaret ve yatırımı desteklemek için karşılıklı çaba sarf edilmesi ve ziyaretler gerçekleştirilmesi, her iki ülkenin yatırımlarına karşılıklı teknik ve lojistik destek verilmesi, iki kurum üyelerinin fuarlar ve kongrelere katılımı ile iletişim ağını güçlendirmesi amaçlanıyor.

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Hasan Yavuz'un da hazır bulunduğu imza töreninde konuşan ASKON Başkanı Mustafa Koca, dünyanın her tarafına giden ASKON'un Cibuti'ye de gittiğini belirterek, "Önce buraya bir tohumun ekilmesi lazımdı. Bu sağlanmış oldu" dedi.

Yusuf Musa Dawaleh ise ASKON'un tecrübelerinden faydalanmak ve iş ortaklıklarını hayata geçirmek istediklerini vurguladı. Cibuti'nin 450 milyonluk nüfusa ve 19 ülkeye hitap eden, Doğu Afrika'da liman konumunda bir ülke olduğunu anlatan Dawaleh, ülkesinde kurun ABD dolarına sabitlediği, 1 doların 177,7 Cibuti frangı olduğu bilgisini verdi.

Dawaleh, ülkenin liberal bir piyasa sahip olduğunu, 1948'den beri sabit kur rejimi uyguladığını ifade ederek, Cibuti'nin, Afrika'yla ticaret yapmak isteyenler için doğru bir giriş kapısı ve anlamlı bir köprü olduğunu söyledi.

Dawaleh, Türkiye'nin, 20 milyar dolar düzeyine ulaşan Afrika ile ticaret hacmini artırmak için Türk iş dünyasıyla ortaklıklar kurmak ve yatırımlar yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Açıklamada, Cibuti'nin Türkiye'den ağırlıklı inşaat, gıda, tekstil ve hazır giyim malzemeleri talep ettiği, Cibutili işadamlarının kendi ülkelerinde Türk işadamları ile yine ağırlıklı olarak bu sektörlerde ortaklık kurmak istediği ifade edildi. Cibutili firmalarla çalışmak isteyen ASKON üyelerinin ise bu ülkede inşaat malzemeleri, tekstil ve hazır giyim alanında işbirliği imkanı aradığı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir