Atık olarak ayrılmıştı, şimdi ihraca hazır

Atık kardelen soğanları ekonomiye kazandırılıyor. Akseki ilçesindeki Geyran yaylasına yaklaşık 3 yıl önce dikilen atık kardelen soğanları, ihraç edilecek boyuta geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ANTALYA - Akseki ilçesindeki Geyran yaylasına yaklaşık 3 yıl önce dikilen atık kardelen soğanları, ihraç edilecek boyuta geldi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Baktır, 2009 yılında yaklaşık 5 milyon adet ihraç edilen kardelen soğanı artığını Geyran yaylasındaki bölgeye diktiklerini söyledi. Bölgede yaptıkları incelemede, 3 yıl önce atık olarak değerlendirilen kardelenlerin ihraç edilecek boyuta ulaştığını gördüklerini anlatan Baktır, bir müddet daha kardelen soğanlarını sökmeyeceklerini belirtti.
Uygulama ile ihraç artığı soğanları yeniden doğaya kazandırdıklarını kaydeden Baktır, "Amacımız atık olarak değerlendirilen küçük soğanları tekrar kendi doğasına dikip üretime kazandırmak. Bu şekilde atıl vaziyetteki soğanları ekonomiye kazandırmış olacağız" diye konuştu.

Baktır, Türkiye'den yılda 6 milyon adet civarında kardelen ihraç edildiğini dile getirerek, "Kardelen ihracının ekonomiye katkısı, yılda ortalama 3 milyon euro civarında. Atık olarak değerlendirilen kardelenlerin yeniden doğaya kazandırılmasıyla ekonomik girdi daha da artacaktır. Her yıl ihracat artığı kardelen soğanlarını özellikle Akseki bölgesine dikmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Kardelenlerin genellikle Hollanda'ya ihraç edildiğini anlatan Baktır, Akseki bölgesinden bu yıl 2 milyon adetin üzerinde kardelen ihraç edileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir