”Avea, 2.1 milyar TL gelir elde etti”
Avea Üst Yöneticisi Türktan, şirketin 2008 yılı finansal sonuçlarını açıkladı
İSTANBUL - Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, şirket geliri esas alındığında Avea'nın yüzde 24,2'lik artış ile 2008'de, 2 milyar 113 milyon TL gelir elde etme başarısı gösterdiğini söyledi.
Avea'nın 2008 yılı finansal sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Türktan, son 3 yılda hem pazarda hızlı büyüdüklerini hem de toplam abone sayısını 2 katına çıkardıklarını ifade ederek, 2008'de toplam pazarın yüzde 7, Avea'nın ise yüzde 23 oranında büyüdüğünü ifade etti.
Şirket geliri esas alındığında ise, Avea'nın yüzde 24,2'lik artış ile 2008'de 2 milyar 113 milyon TL gelir elde etme başarısını gösterdiğini dile getiren Türktan, pazardan elde edilen gelir payını da yüzde 13,5'ten, yüzde 15,5'e yükselttiklerini dile getirdi.
Türktan, 2008 yılında kazandıkları 2 milyon 280 bin net abone ile şu anda ''Türkiye'nin en çok tercih edilen'' operatörü olduklarını söyledi.
Türktan, 2008 yılında 465 milyon TL altyapı yatırımı yaptıkları, son 4 yılda yapılan yatırımların 1,3 milyar dolara ulaştığını aktararak, Türkiye nüfusunu kapsama oranının ve Edge kapsamasındaki yaygınlığın yüzde 95'in üzerine çıktığını söyledi.
3G sonrasında da Edge kapsamasındaki yaygınlığın, veri transferindeki sürekliliği artıracağını vurgulayan Türktan, 2009 yılında da altyapı yatırımlarına devam edeceklerini kaydetti.
Toplantıda verilen bilgiye göre, Avea 2008'de 2007 yılına göre yüzde 23 oranında büyüme ile 12,2 milyon aboneye ulaştı. 2 milyon 280 bin net abone kazanan şirket, 2 milyar 113 milyon TL gelir ve yüzde 18,5 pazar payı elde etti.
Avea, 2007 yılına göre yüzde 46 artışla, 446 milyon TL operasyonel kar sağlarken, 2004-2008 yılları arasında 1,3 milyar dolarlık yatırım yaptı.
2008'de pazar payını yükselten "tek" operatör
55 TL'lik her yöne sınırsız tarifelerine bugün itibariyle bakıldığında hem içeriden hem dışarıdan gelen abonenin 300 bini aştığını bildiren Türktan, sektörel gelir büyümesinde en fazla büyüyen ve 2008'de pazar payını yükselten "tek" operatör olduklarını belirtti.
Geçen yıl gerçek rekabetin piyasaya geldiğini ifade eden Türktan, "Artık herkes daha çok konuşup daha az ücretlendirme ve daha iyi tarife ile piyasaya çıkma eğilimine girdi ki bundan da çok memnunuz. Tarifeler konusunda da liderlik yapıyoruz diyebiliriz" şeklinde konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türktan, "Vodafone son tarife ile ilgili çapraz sübvansiyon ile ilgili bir açıklama yaptı ve bu konuda Kuruma başvuruda bulunduğunu söyledi. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?" sorusu üzerine şunları kaydetti:
"Çapraz konuda... Onu araştırıyoruz. Biz her tarifeyi yaptığımız zaman kendi içinde bir kazanç marjı ile yapıyoruz. Yani hiç bir zaman 'bir tarifede kaybedelim öbür tarifede kazanalım' değil... Onun için rahatlıkla bu konuda incelemeye açığız. Onun müracaatları varsa tabii ki inceleme yapılacaktır ama çapraz sübvansiyon diye bir şey gündemde değil. Böyle bir konu gündemimizde yok. Yani çıkardığımız her tarifeyi 'bir abone kazanacak, artı biz de kazanacağız' diye her birine tek tek bakıyoruz."
Büyüme hedefleri
Türktan, 2009'da şu andaki mevcut gelir üzerine yüzde 20-25'lik büyüme beklediklerini bildirdi.
Akıllı santrallerle maliyetleri düşürdüklerini ve teknolojiyle maliyetlerin düşürülmesi olanağı bulunduğunu vurgulayan Türktan, "En verimli tarifeleri sunduğumuz düşünülürse, operasyonel bazda karlılığımız yüzde 46-49 arttı. Bu demektir ki daha marj var" diye konuştu.
Avea Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık, "55 TL'lik her yöne sınırsız" kampanyasında yaşanan sıkışıklığa ilişkin soru üzerine, 5 Şubat'ta başlayan kampanya çerçevesinde 9 Şubat'tan itibaren diğer operatörlerle resmi olarak haberleşip, onlardan port istediklerini ifade etti.
Anık, Turkcell'in bunu planladığını, kendilerine ilettiğini ve 5 Şubat'tan 27 Şubat'a değin isteklerinin yüzde 27'sini, Vodafone'un yüzde 83'ünü (bugün yüzde 100'ünü), Türk Telekom'un yüzde 91'ini karşıladığını kaydederek, Türk Telekom ve Vodafone'da görüşme trafiğinde sıkışma olmazken, port sayısı artırılmadığı için Turkcell'de sıkışıklık yaşanmaya başladığını anlattı.
Anık'ın verdiği bilginin ardından tekrar söz alan Türktan, kampanyanın başlamasının akabinde hızlı bir artış yaşandığını belirterek, diğer operatörlere 9 Şubat'ta port için müracaatlarını yaptıklarını hatırlattı.
Port istemenin teknik, karşılıklı bir süreç olduğunu ve port bağlamanın teknik olarak kolay bir işlem olduğunu anlatan Türktan, istekleri üzerine, Vodafone ve Türk Telekom'un yüzde 100'lere yakın port verebildiklerini aktararak, "Demek ki diğer tarafta kapasite sıkıntısı var. Yüzde 20 yeterli değil" dedi.