Aviva Sigorta, sektör üzerindeki büyüme hedefini koruyor

Aviva Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Akşener, sektör büyümesinin en az 5 puan üzerinde büyüme hedeflerinin, geçerliliğini koruduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Aviva Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Akşener, sektör büyümesinin en az 5 puan üzerinde büyüme hedeflerinin, 2009 yılı için de geçerliliğini koruduğunu bildirdi.

Akşener, yaptığı yazılı açıklamada, 2009 yılının sigorta sektörü açısından zor bir yıl olacağını belirtti.

Yaşanmakta olan bunca soruna ve geleceğe yönelik belirsizliklere rağmen, 2009 yılı için karamsar değil, ancak temkinli olduklarını dile getiren Akşener, şunları kaydetti:

"Aviva Sigorta olarak öncelikle bu dönemi en az kayıpla geçmeyi hedefliyoruz. Sektör büyümesinin en az 5 puan üzerinde büyüme hedefimiz, 2009 yılı için de geçerliliğini koruyor. 2008 yılı yine yoğun fiyat rekabetinin yaşandığı, üretim artışı açısından iyi başlayan, ancak yılın son çeyreğinde global ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilemesiyle beklentilerin gerisinde sonuçlanan, oldukça değişken ve karmaşık bir yıl oldu. 2008 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla hayat dışı sigortalarda yüzde 14, tüm branşlar itibarıyla da yüzde 15 oranında üretim artışı gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, 2008'in hayat dışı sigortalarda yüzde 6, toplamda da yüzde 7 oranında bir artış oranı ile kapanmış olması, uzun bir aradan sonra enflasyonun gerisinde kalan bir büyüme, yani reel olarak küçülme sonucuna yol açmıştır."

"2009 yılı zor geçecek"

Dünyada yaşanan finansal krizin Türkiye'ye etkileriyle ilgili olarak da Akşener, "Ülkemizde etkilerini ciddi bir biçimde göstermeye başlayan ekonomik krizin geçmişte yaşadıklarımızdan oldukça farklı bir karakteristiği bulunmakta, daha uzun sürecek ve önemli sonuçları olabilecek bir nitelik göstermektedir" dedi.

Akşener, reel ekonomideki sorunların derinleşme eğilimi göstermesini ve özellikle otomotiv, inşaat, tekstil gibi Türk ekonomisinin can damarı niteliğinde olan ve geniş istihdam yaratan sektörlerdeki problemler dikkate alındığında, 2009 yılının son derece zorlu, problemli ve çok sınırlı bir büyümenin gerçekleşeceği bir yıl olacağını ifade etti.

Sigorta sektörünün de doğal olarak ekonomik daralmadan olumsuz etkileneceğini vurgulayan Akşener, şöyle devam etti:

"Sigorta harcamalarının kişisel ve kurumsal harcama kalemlerinde önde gelenler arasında yer almaması ve özellikle kişisel harcamalarda kolaylıkla vazgeçilebilenler arasında bulunması nedeniyle, en önemli olumsuzluğun sigorta talebinde daralma ve çok sınırlı bir prim büyümesi ya da prim azalışı şeklinde gerçekleşeceğini, bireysel sigortalardaki talep azalışının daha yüksek oranda olacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra aşırı fiyat rekabetinin sürmesi, kar marjlarında daralma, tahsilat sorunları ve sahte hasarlardaki artışlar, bu dönemde yaşanması muhtemel diğer olumsuzluklar olarak sayılabilir."

Ali Akşener, Aviva Sigorta olarak 2009 yılında önceliklerinin mevcut karlı işlerini korumak ve daha sonra da yeni müşteri kazanma yönündeki çabalarını artırmak olduğunu belirtti.

2008 yılında yüzde 13 büyüme

Aviva Sigorta'nın, 2008 yılında yüzde 13 oranında büyüyerek sektör ortalamasının üzerinde bir performans gösterdiğini anımsatan Akşener, şu görüşleri dile getirdi:

"Aviva Sigorta olarak geçtiğimiz birkaç yıllık dönemde sektörün büyüme oranlarının 5-10 puan üzerinde büyüme gerçekleştirmiştik ve bu trendi 2008 yılında da devam ettirmek istiyorduk. 2008 yılını yüzde 13 oranında bir büyüme ile kapatmış olmayı çok yeterli görmemekle birlikte, ekonomik kriz gerçeği ışığında olumlu olarak değerlendiriyorum. Ancak, bizleri daha mutlu eden gelişme büyüme ve portföy gelişiminin özellikle arzuladığımız alanlarda gerçekleşmiş olmasıdır."