AvivaSA: Yeni satışlarda yüzde 20 artış var
AvivaSA Genel Müdürü Egemen, 2009 yılında yavaş başlayan satışlarda, nisan ayından itibaren canlanma gözlendiğini söyledi
İSTANBUL - AvivaSA Genel Müdürü Meral Egemen, insanların tüketimden kestiklerini tasarruf etmek istediklerini belirterek, geçen yılın sonlarıyla karşılaştırıldığında yeni satışlarında yüzde 20 civarında artış yaşandığını bildirdi.
Egemen, AvivaSA Emeklilik ve Hayat'ın ikinci yılında sektörü ve kriz sürecinde dünyada ve Türkiye'deki durumu değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz yıl birleşme sürecinin operasyonel kısmını tamamladıklarını, tek bir şirket olarak kültürel kültürel altyapının oturmasının ise bu yıla sarktığını anlattı.
Krizin dünyada bireysel emeklilik ve hayat sigortaları sektörünü olumsuz etkilenmesinde, bireysel emeklilik fonların yüzde 60-70'inin hisse senetlerinde değerlendirilmesinin rol oynadığını belirten Egemen, tutsat ve konut kredilerinin dibe vurması ile hayat sigortalarında da düşüş yaşandığını kaydetti.
Egemen, OECD ülkeleri arasında bireysel emeklilikte pozitif gelişme gözlenen iki ülkenin, yılbaşından bu yana yüzde 10 getiri sağlayan Kore ve yüzde 12-13 getiri gerçekleştiren Türkiye olduğuna işaret etti.
Hayat sigortalarında, Türkiye'de de geçtiğimiz yılın son çeyreğinde konut talebindeki azalmaya paralel bir düşüş yaşandığını söyleyen Egemen, 2009 yılında da yavaş başlayan satışlarda, nisan ayından itibaren canlanma gözlendiğini dile getirdi.
Hayat sigortalarının yüzde 70-80'inin konut kredileri ile birlikte satıldığını ifade eden Egemen, ''Geçen yılın aynısı 2009'da da devam edecek gibi hedefler koymuştuk. Hedef gerçekleştirmemiz yüzde 75-80'lerde olabilir'' dedi.
Egemen, Aviva'nın faaliyette olduğu ülkeler arasında Türkiye'nin en az etkilenenlerden biri olduğunu ifade ederek, ''Bunlarla karşılaştırıldığında Türkiye pazarının pozitif ışıklar saçtığını görüyoruz'' diye konuştu.
Temmuz ayı itibariyle sektörün geçen yılın aynı dönemine oranla fon büyüklüğünde yüzde 48 büyüme ile 7,7 milyar liraya, katılımcı sayısının da yüzde 15 artışla 1,9 milyon kişiye ulaştığını söyleyen Egemen, diğer yatırım araçlarıyla karşılaştırıldığında sene başından bu yana yüzde 12 getiri sağlayan emeklilik fonlarının, iyi bir yatırım aracı olduğunun altını çizdi.
"Önce rekabet, sonra konsolidasyon"
Egemen, Avrupa'nın emeklilik şirketlerinin hemen hemen hepsinin Türkiye pazarına girdiğine dikkati çekerek, şu anda 12 olan şirket sayısının, şu anda başvurmuş bulunan Deniz Emeklilik, Ziraat Emeklilik ve Axa'nın izin almasının ardından 15'e çıkacağını belirtti.
Meral Egemen, ''Değişik bir döngü oluşacak. Bunlar önce belli bir pay elde etmeye çalışacaklar. Benim görüşüme göre daha sonra tekrar bir konsolidasyon dönemi olacak. Yeni bir birleşme, toparlanma dönemi olacak diye düşünüyorum. Şu anda rekabetin çok olduğu, krize rağmen fiyatların düştüğü bir dönemden geçiyoruz'' şeklinde konuştu.
Bireysel emeklilik sisteminin başladığı 2003 yılında yüzde 3,3 seviyesinde olan fon yönetim giderlerinin şu anda ortalama yüzde 2,34 seviyesine gerilediğini kaydeden Egemen, rekabetle birlikte bu oranın ortalama yüzde 2'nin altına inebileceğini, faiz oranlarının yüzde 3,5-4'ler seviyesinde olduğu Avrupa'da bu ücretlerin oranının yüzde 1 ile 1,5 arasında değiştiğini anlattı.
Egemen, organik ve inorganik büyümeye açık olduklarını belirterek, ileride karşılarına çıkabilecek satın alma fırsatlarını değerlendirebileceklerini kaydetti.
"Krizde tasarruf, bireysel emekliliğe yöneldi"
Krizin sektöre etkisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Egemen, tüketimden kestiklerini tasarruf etmek isteyenlerin bireysel emekliliğe yöneldiklerini söyledi.
Egemen, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İnsanlar tüketimden kestiklerini tasarruf etmek istiyor. Geçen yılın sonlarıyla karşılaştırıldığında yüzde 20 civarında, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yine yüzde 15-16 civarında yeni satışlarımızda artış var. Müşterilerin ödediği katkı paylarında da artış var. Ekim-ocak arasında çıkışlar oldu, donduranlar oldu, yeni girişler azaldı ama ocak sonrası hemen tekrar artışları izlemeye başladık. Ama kredisini, kredi kartını ödeyemeyip sistemden çıkanlar var. Bu dönemde sistemden çıkanlar da yüzde 15 civarında oldu.''
Bireysel emekliliğe girişte, daha çok gelir piramidinin ortasındaki kesimde artış gözlendiğini kaydeden Egemen, buradaki satışa uygun kesimin 6-7 milyon kişilik bir grup oluşturduğunu dile getirdi.
Egemen, aylık ortalama bireysel emeklilik ödemesinin 130-140 lira seviyesinde olduğuna işaret ederek, bu rakamın Avrupa'da asgari ücret dolaylarında olduğunu söyledi.
Vakıflardan gelecek fonlar konusunda, kısa vadede 300-400 milyon dolarlık bir fonun vakıflardan bireysel emekliliğe aktarılabileceğini belirtti.
"Katılımcı sayısı bu yıl 30 bini geçer"
Egemen, ''Şu anda 293 bin kişi olan katılımcı sayımız, bu yıl 300 bini geçer. Gelecek sene de 500 bine yaklaşsın istiyoruz'' diyerek, mevcut kadrolarla bunun gerçekleştirilemeyeceğini, bu yüzden Akbank'ın bütün şubelerinde 1.500 çalışanını AvivaSA ürünlerinin satışı konusunda lisansladığını, şu anda 20-30 olan acente sayılarını bu yılın sonunda 120-130'a, gelecek yıl da 300'e çıkaracaklarını belirtti.
Kendi satış ekiplerinden belli bir fon büyüklüğüne ulaşan kişileri kendi acentelerini kurmaya yönlendirdiklerini ifade eden Egemen, şu anda bunun için 20-25 başvuru aldıklarını, gelecek sene ulaşacakları 300 acentenin yarısının bu şekilde oluşturulacağını dile getirdi.
Egemen, yıllık 1 milyon prim seviyesini yakalamaları karşılığında bu kişilerin mobilya, mali müşavirlik masraflarını, bir yıl süreyle elemanlarının maaşlarını karşıladıklarını anlattı.