AVM'lerin cirosu yüzde 13 arttı
AVM ciro endeksi haziran ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,5 artarak 194 puana ulaşırken, aynı dönem ziyaret sayısı yüzde 2 düştü.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin haziran ayı sonuçları açıklandı. Buna göre endeks, haziranda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,5 artarak 194 puana ulaştı.
Aynı dönemde AVM'lerdeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen cirolar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 arttı.
Verimlilik, İstanbul'da 843 lira, Anadolu'da ise 668 lira olarak gerçekleşirken, Türkiye ortalaması 738 lira olarak hesaplandı.
Çeyrek bazında da metrekare başına düşen cirolarda artış yaşandı. AVM'lerdeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen cirolar 2016 yılının ikinci çeyreğinde, 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artarak 726 liraya ulaştı.
Kategoriler bazında endeks bu yılın haziran döneminde yüzde 13'lük artış gösterdi. En yüksek ciro artışı yüzde 23'lük yükselişle giyim kategorisinde yaşandı.
Aynı dönemde ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 22, yiyecek kategorisinde yüzde 8, AVM'lerdeki diğer alan cirolarında yüzde 5, hipermarket kategorisinde ise yüzde 2'lik artış kaydedilirken, teknoloji hipermarket ciroları yüzde 5 düşüş gösterdi.
Ziyaret azaldı
Ziyaret sayısı endeksi haziranda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,1 azaldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM endeksinin haziran 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 13,5 arttığını bildirdi.
Bu yılın ikinci çeyrek verilerine baktıklarında ciro artışının yüzde 8,6 olarak gerçekleştiğini aktaran Belgü, "Geçtiğimiz ay endeks sonuçlarını yorumlarken Ramazan ayının ve bayram öncesinin yaşanacağı haziranda endekste bir miktar artış yaşanabileceğini; art arda yaşanan saldırılar sonrasında da toparlanmanın yavaş da olsa başladığını ifade etmiştik. Açıklanan sonuçlar ve artışlar her ne kadar enflasyon altında da olsa bu tahminlerimizi doğruluyor." ifadelerini kullandı.
'Olayların yaşandığı günlerde önemli düşüşler yaşandı'
Belgü, Türkiye'nin son derece zor bir dönemden geçtiğini, mart ayında yaşanan terör saldırıları sonrası ikinci çeyrekte normalleşmenin başladığını dile getirdi.
Ancak yine de tedirginliğin sürdüğünü, ziyaret sayılarındaki düşüşten görebildiklerini aktaran Belgü, şunları da kaydetti:
"Sonrasında haziran ayı sonunda yaşanan Atatürk Havalimanı saldırısı ve 15 Temmuz darbe girişimi hepimizi derinden yaraladı. Bu gelişmelerin sektörümüze olan etkilerini önümüzdeki ay verilerinde daha ayrıntılı olarak görebileceğiz. Ancak ziyaret sayısı ve cirolarda özellikle olayların yaşandığı günlerde önemli düşüşler yaşandığını tespit ettik. Ülkemizde bu olumsuz ortamı yaratmak isteyenlere verilebilecek en iyi cevap, hayatın normal şekilde devam edebildiğini, aklın öfkenin önüne geçtiği, dengelerin sağlandığı bir durumu yaratabilmek ve yaşatabilmek. Biz sektör olarak bu konuda elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz.
Altını çizmek istediğimiz bir diğer önemli konu da ciroların; dolar, avro ve TÜFE karşısında artış kaydediyor olması. 'Kur Değişim Tablosu' incelendiğinde de görüleceği üzere metrekare verimliliği 245 puana yükselirken yani yüzde 145 artarken, 2009 yılından beri en yüksek artışı gösteren dolar dahi yüzde 73,6 yükselmiş, TÜFE'de yüzde 55,4 ve avroda da yüzde 49,4 artış yaşanmıştır. Yani son 8 senede cirolar doların da avronun da üzerinde artmıştır. İçinden geçtiğimiz olağanüstü hal döneminde yaşanan gelişmeler yakından takip edilmektedir ve alınması gereken önlemler üzerinde de titizlikle çalışılmaktadır…"