AVM'lerin cirosu yüzde 20 arttı

AVM Ciro Endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,6 artarak 165 puana ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) açıklamasına göre, AYD ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin nisan ayı sonuçları açıklandı. 

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,6 artarak 165 puana ulaştı. 

AVM'lerdeki kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar nisanda bir yıllık dönemde 27 puan yükseldi ve verimlilik metrekare başına 630 TL olarak hesaplandı. Verimlilik, İstanbul'da 740 TL, Anadolu'da ise 556 TL oldu. 

Geçen yılın nisan ayı ile karşılaştırıldığında 2015 Nisan döneminde kategoriler bazında en yüksek artış yüzde 39 artışla AVM'lerdeki diğer alanların cirolarında gerçekleşti. Geçen yıla göre, endeks genel kategoride yüzde 20, giyim kategorisinde yüzde 16, yiyecek  kategorisinde yüzde 15, ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 10, teknoloji kategorisinde yüzde 9 artış kaydederken, hipermarket kategorisinde ise değişim yaşanmadı.  

Ziyaret sayısı endeksi ise bir yıllık periyotta yüzde 4,21 artış gösterdi. 

AYD Başkanı Hulusi Belgü konuya ilişkin değerlendirmesinde, AVM endeksinin kategoriler bazında da artışını sürdürdüğünü ve yeni sezonla birlikte ziyaretçilerin tüketim harcamalarına devam ettiğini kaydetti.  

2015 yılının başından itibaren AVM ciro endeksinin önceki yıl verileri ile karşılaştırıldığında artış seyrini sürdürmesinin sektörün verimliliği açısından son derece önemli olduğunu vurgulaya Belgü, "Ziyaret sayısı endeksinin de nisan ayı gibi insanların açık havada daha çok vakit geçirmeye başladığı bir dönemde yüzde 4,21'lik bir artış göstermesi AVM'lerin tercih edilme oranının ne kadar arttığının göstergesi" değerlendirmesini yaptı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir