Avrupa'da ikinci büyük krizin çanları çalıyor

Moody's'in İspanya'nın kredi notunu üç basamak düşürerek Baa3'e getirmesi ve ve negatif görünüme alması piyasalarda şok etkisi yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Avrupa'nın ikinci bir krize gittiğini belirterek, "Avrupa zaten sıkıntıda, ama bu bahsettiğim 2009 gibi tüm global ekonomiyi etkileyecek bir kriz" dedi.
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in İspanya'nın kredi notunu üç basamak düşürerek Baa3'e getirmesi ve ve negatif görünüme alması piyasalarda şok etkisi yarattı.
 
İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri oranı yüzde 6,88'le maksimum düzeye çıkarken, Avrupa borsaları da düşüşle açıldı. Açılışta, Londra borsasında FTSE 100 endeksi 5.474,48 puana, Frankfurt Borsası'nda DAX Endeksi 6.148,57 puana, Paris Borsası'nda CAC 40 Endeksi 3.022,40 puana, İspanya borsasında IBEX 35 endeksi ise 5.576,40 puana geriledi.
 
Avrupa'daki düşüşler sürerken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi açılışın ardından 58.100 bandına dayandı. İstanbul serbest piyasada dolar 1,8220 liradan, euro ise 2,2910 liradan satılıyor.
 
Piyasaların bu görünümünü ise uzmanlar tarafından ikinci büyük ekonomik kriz olarak yorumlanıyor.
Soruları yanıtlayan Garanti Yatırım Başekonomisti Altınsaç, Avrupa'nın ikinci bir krize doğru gittiğini belirterek, "Avrupa zaten sıkıntıda, ama bu bahsettiğim 2009 gibi tüm global ekonomiyi etkileyecek bir kriz" dedi.
 
Durum böyle iken yatırımcıların genelde güvenli limanlara kaçtıklarına dikkati çeken Altınsaç, Almanya ve Amerika gibi ülkelerin yatırımcıların güvenli limanı olacağını ancak, 1-2 yıllık vadede Avrupa'daki süreçten dolayı Türkiye'nin kalıcı bir yatırımcı çekemeyeceğini söyledi.
 
Altınsaç, aslında, Türkiye'nin dinamiklerinin kötü olmadığını hatta giderek iyileşmesini beklediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Ama destekleyici bir Avrupa'ya ihtiyaç var.. Şu anda önümüzde böyle bir süreç yok. Hatta Avrupa daha da kötüye gidiyor. Türkiye'nin bu resmin dışında kalıp olumlu etkilenmesi çok olası değil. Türkiye ekonomisinde olumlu yönde bir ayrışma beklemiyoruz. Aksine ekonominin tıpkı Avrupa'da olduğu gibi uzun süre çok iyi rakamlarda büyüme ihtimalinin olmadığını düşünüyoruz."
 
Yıl sonunda 6,5 civarında enflasyon beklentisi
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini de anlatan Altınsaç, yılbaşından bu yana otomotiv satışlarının negatife döndüğünü, tüketime yönelik ithalatın yavaşladığını belirterek, takip ettikleri bütün göstergelerin iç talebin belirgin bir şekilde yavaşladığını gösterdiğini bildirdi.
 
Yıl başından bu yana cari açığın düştüğüne dikkati çeken Altınçaç, 2011'in tersine dış talebin Türkiye ekonomisine destekleyici bir katkısı olduğunu söyledi.
Altınsaç, enflasyonun 8,2'ler seviyesinde olduğunun altını çizerek, "Yılın geri kalanında 9'larda dalgalanmasını bekliyoruz. Ama enflasyonda önemli olan Türk Lirası'ndaki değer kaybının yarattığı geçişkenliğin ortadan kalkıyor olması. Orada geçen yıldan kalan 4 puanlık bir sıkıntı vardı. Ekim-Kasım gibi bu gidiyor. ÖTV artışlarından gelen 2 puanlık bir rakam vardı. Eğer ekstra bir zam gelmezse ve Türk Lirası değer kaybetmezse biz yıl sonunda 6,5 civarında bir enflasyona ulaşılacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
 
Şu anda Türkiye için en büyük sıkıntının Avrupa tarafındaki görünüm olduğunu dile getiren Altınsaç, Türk Lirası'nda bir miktar baskının sürmesini beklediklerini ifade etti.
 
Altınsaç, yurt dışında yeniden bir parasal genişleme olmazsa, Türkiye'nin hem yüksek enflasyonu hem de yüksek cari açığı ile aslında çok da tercih edilmeyen bir ülke konumunda bulunduğunu belirterek, "Evet enflasyon iyileşecek, cari açık da düşecek ama gelişmekte olan ekonomilere göre bunlar hala risk oluşturuyor" dedi.
Türk Lirası'nda fazla bir değer kazancı beklemediklerinin altını çizen Altınsaç, yıl sonunda doların 1,86 liraya, euronun da 2,38 liraya ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.