Ayakkabı zincirleri gözünü Türkiye'ye dikti

Ayakkabıda ithalata getirilen ek vergi meyvelerini vermeye başladı. İthalatta büyük düşüşler yaşanırken, ayakkabı zincirleri Türkiye'de üretim tesisi kurmak için yerli firmalarla görüşme yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, ayakkabı ithalatına uygulanan ek vergiler sonrası sektörün kapasite kullanımının hızla arttığını, sektörün dev markalarının Türkiye'de üretim yapmak üzere yerli ortaklarla görüşmeler yaptığını bildirdi. 

Çetin,  yaptığı açıklamada, Ağustos 2014'de yürürlüğe giren ve bitmiş ayakkabıya yüzde 30-50, taban ithalatına ise yüzde 10 ek vergi getirilmesi sonrası İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Gaziantep, Adana ve Antakya'da yoğunlaşan sektörde hareketlilik başladığını söyledi. Sektörün haksız rekabete neden olan ithalat nedeniyle zor dönemler geçirdiğini, birçok tesisin kapısına kilit vurduğunu hatırlatan Çetin, ithalata ek vergi kararı sonrası durumun tersine döndüğünü, hurdalığa çıkarılan birçok makinenin yeniden üretime sokulduğunu, sektörde eleman ihtiyacının doğmaya başladığını ifade etti.  

"Ek verginin çıkmasıyla Türkiye'deki sektör genişledi, büyük bir sıçrama adımı attı" diyen Çetin, iç piyasada rekabet şansı bulamadığı için ihracat yapan birçok firmanın yeniden yerli pazara döndüğünü belirtti. 

Yatırım arttı 

Yeni ortamın Türkiye'deki firmaların daha önce girmesi mümkün gözükmeyen teknolojik taban üretimine yatırım yapmasını da sağladığına işaret eden Çetin, "Türkiye'de üretilmez denilen teknolojisi yüksek faylon tabanın 5 tesisi kuruldu. Tesisler her geçen gün büyüyor, çok ciddi adetlerde üretim yapıyorlar. Bununla birlikte Türkiye'de çok ciddi istihdam sağlandı. Kapasite kullanım oranlarında yüzde 61'den yüzde 78'e yükseldi" diye konuştu. 

İthalat yüzde 20 düştü 

Çetin, sektörün en çok ihracat yaptığı ülkelerin arasında bulunan Rusya ve Irak'ta yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatı yüzde 7'lik bir kayıpla kapatmaya başardıklarını, bunu, ülke genelindeki ihracat rakamlarıyla karşılaştırıldığında kendileri için bir başarı olarak gördüklerini dile getirdi.

Ayakkabı sektörünün 2015 yılında  Irak, Rusya, Almanya, Suudi Arabistan, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere toplamda 690 milyon dolarlık ihracat yaptığını aktaran Çetin, "Geçen yılın 11 aylık diliminde ithalat ise yüzde 20 düşüşle 738 milyon dolar olarak gerçekleşti. En çok ithalat yaptığımız ülkeler Çin, Vietnam ve Endonezya oldu. Ek verginin gelmesiyle Çin'den yapılan ithalatta yüzde 25, Endonezya ve Vietnam'dan da yüzde 23'lük bir düşüş yaşandı" değerlendirmesini yaptı.  

Devler Türkiye'de yatırım yapmak istiyor 

Hüseyin Çetin, ayakkabı sektöründe hayata geçirilen ek verginin sektördeki yatırımları da arttırdığını ifade etti.  Sektörün Avrupa'dan çok ciddi talepler aldığını anlatan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Özellikle mağaza zincirleri, önde gelen spor markaları, Türkiye'de üretim tesisleri kurmak için yerli firmalarla görüşme yapıyor. KOBİ düzeyinde olan birçok firma da yeni yatırımlarıyla hızla büyümeye başladı. Birkaç yıl önce 3 bin 500 metrekare alanda üretim yapan bir firma şu anda 25 bin 300 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerine geçti. İhracat hedefinde yükselmeler oldu. 2 milyar dolar olan ihracat hedefini 2,5 milyara çıkardık. 2023'de bunun da üstüne çıkacağımıza inanıyorum." 

Çetin, ayakkabıda dünyanın 7'nci, Avrupa'nın ise en büyük üretim merkezi olduklarına dikkati çekerek, "500 milyon çift üretim kapasitesi var, 280 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Geçen yıl 350 milyon çift üretim gerçekleştirdik. 2023'te dünyanın ilk 5 üreticisinden biri olmak, Avrupa'nın en büyük ihracatçısı olan İtalya'nın rakamlarını geçmek istiyoruz" dedi.  

2014'te yürürlüğe girdi

10 Ağustos 2014'de yürürlüğe giren ek vergi ile ithal ayakkabıların cinsine göre minimum 3-5 dolar ek vergi getirilmişti. Getirilen vergi sayesinde ayakkabı ithalatında 14 aydır düşüş yaşanıyor.