Ayakkabıcılardan ruble ile ticarete kolaylık talebi

TASD Başkanı Hüseyin Çetin, ruble ile ticaret yapmayı pratik hale getirmek için girişimlerde bulunduklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, en büyük ihracat pazarları olan Rusya’da Ruble’nin dolar karşısında yüzde 25 değer kaybetmesinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, Ruble ile ticaret yapmayı pratik hale getirmek için girişimlerde bulunduklarını açıkladı. 

Para trafiğinin yaratacağı komisyonların minimuma indirilmesi için Ruslar’ın satın aldığı Denizbank’a protokol önereceklerini bildiren Hüseyin Çetin bunun gerçekleşmesi durumunda halen bavul ticaretiyle birlikte 300 milyon dolar civarında olan Rusya’ya ayakkabı ihracatının 2-3 yıl içinde 500 milyon dolara çıkabileceğini bildirdi.

Hüseyin Çetin yaptığı açıklamada, dolar-ruble paritesindeki değişimin Rus ayakkabı pazarına yüzde 20-25’lik zam olarak yansıdığını ve iç tüketimi olumsuz etkilediğine işaret etti. Her 
şeye rağmen Türk firmaların Rusya pazarındaki gücünü korumaya çalıştıklarını vurgulayan Çetin, “Kurdaki bu değişimin en önemli etkisini geçen hafta gerçekleşen Rusya’nın en büyük ayakkabı fuarı olan Mosshoes’da gördük. Yüzde 25’lik değer kaybı Avrupa menşeili ayakkabıları pahalı, Türk ürünlerinin ise daha cazip hale getirdi. Rus firmalar bile standlarında Türkiye’de hazırlattıkları koleksiyonları pazarladılar. Ayağımıza gelen bu fırsatı Türkiye adına önemli bir avantaja çevirmek istiyoruz” dedi.

İtalya ve İspanya'nın durumuna düşmeyelim

Hüseyin Çetin, proaktif davranılmaması durumunda İtalya, İspanya gibi Avrupa’nın önde gelen ayakkabı üreticisi ülkelerinin yaşadığı sıkıntıyı kısa süre içinde Türkiye’nin yaşayacağına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin en büyük ayakkabı pazarı olan Rusya’da yaşanan kur sıkıntısını aşmak için Ruble ile ticaretin yollarını arıyoruz. Bir süre önce Rus Sberbank’ın satın aldığı Denizbank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş’ten randevu istedik. Ruble’nin TL’ye çevrilmesinde gerekli kolaylığın sağlanmasını isteyeceğiz. Bu şekilde Rus müşteri rubleyi dolara, Türk firmalar da  doları TL’ye  çevirmek zorunda kalmayacakları için bir komisyon ödemeyecekler. Neticede Türkiye'deki işçilikler ve daha pek çok gider TL olarak ödeniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir