Aylık sanayi ciro endeksi % 9,7 düştü

TÜİK'in Haziran 2009 raporuna göre sipariş endeksi yüzde 15,3 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Aylık sanayi ciro endeksi Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 düşüş gösterdi. Sipariş endeksi de yüzde 15,3 azaldı.   Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Madencilik ve Taşocakcılığı ile İmalat Sanayi kısımlarında bulunan ve sanayi üretim anketinin kapsamına giren işyerlerinden 2005=100 temel yıllı olarak oluşturduğu "Aylık Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri Haziran 2009"u açıkladı.    

Buna göre, Sanayi Ciro Endeksi, Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 9,7 azalarak, 155,9 oldu.    

Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, madencilik ve taşocakcılığı endeksi yüzde 0,5 artarak, 223,8'e yükseldi. İmalat sanayi endeksi ise yüzde 10 azalarak, 154,4'e geriledi.        

Enerjide en yüksek düşüş

Ana Sanayi Grupları sınıflamasına (MIGs) göre Haziran ayında en yüksek düşüş, enerjide görüldü.    

Aylık Sanayi Ciro Endeksi incelendiğinde, enerjide yüzde 24,4 azalma belirlendi. Bunu, yüzde 18,2 ile ara malı imalatı takip etti.    

İmalat Sanayi alt bölümlerinin Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde de en yüksek düşüşün yüzde 46,1 ile ana metal sanayinde gerçekleştiği görüldü. Bunu, yüzde 32,3 ile Kok Kömürü ve Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri Sanayi, yüzde 21,8 ile diğer ulaşım araçları imalatı izledi.        

Sipariş endeksi

Aylık Sipariş Endeksi, Haziran ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,3 azaldı.    

İmalat Sanayi kısmında Avrupa Birliği düzenlemelerine göre siparişle çalışan faaliyetlerde bulunan ve sanayi üretim anketinin kapsamına giren işyerlerinden 2005=100 temel yıllı oluşturulan sipariş endeksi, Haziran'da, 2008 Haziran ayına göre, yüzde 15,3 düştü ve 152,7 oldu.    

Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre Aylık Sanayi Sipariş Endeksi değişim oranları incelendiğinde, Haziran ayında en yüksek düşüş yüzde 26,5 ile ara malı imalatında gözlendi. Bunu, yüzde 12,7 ile sermaye malı imalatı takip etti.

Sipariş endeksinin haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 45,7 ile ana metal sanayinde gerçekleşti. Bunu, yüzde 37,5 tıbbi hassas ve optik aletler ile saat imalatı takip etti.