Ayvalık'tan ABD'ye 'doğal taş' ihracatı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Halk Eğitim Merkezi tarafından kurulan doğal taş atölyesinde işlenen opal ve akik taşları, ABD'ye ihraç ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürlüğünün desteğiyle, Halk Eğitim Merkezi tarafından kurulan doğal taş atölyesinde işlenen opal ve akik taşları, dekoratif eşya olarak ABD'ye gönderiliyor.

Altınova Mahallesi'ndeki atölyede üretilen, SPA masaj taşı olarak kullanılan kaplumbağa ve oval şekildeki modeller ve takı ile dekoratif amaçlı kullanılan taşlar ve saat gövdeleri, Amerikalı dekoratör ve işletme sahiplerinden yoğun ilgi görüyor. 

Kaplumbağa modeli taşların tanesi 3,5 liradan, oval taş modelleri ise 2-2,5 liradan alıcı bulurken, 12 kursiyer ayda bin-bin 500 lira arasında gelir elde ediyor. 

Kurs eğitmeni Feraye Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayvalık Belediyesinin Altıova'daki taş ocağından çıkarılan doğal taşlarla çevreden temin ettikleri taşları işleyerek, SPA ve dekoratif taşlar, takı ve süs eşyaları haline getirdiklerini belirtti. 

Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan ve yaklaşık 1,5 yıldır devam eden doğal taş işlemeciliği kursunda 12 kursiyerle çalıştıklarını anlatan Dal, şöyle konuştu: 

"Bizim ihraç ettiğimiz taşlar, dandiritli opal ve akik taşları, SPA taşı ve kaplumbağa taşı modeli olarak kullanılıyor. Akik taşları ağrılara iyi gelme özelliğiyle bilinen bir taştır. Kireçlenmeyi önler. Opal taşının da sakinleştirici özelliği vardır. Bu taş avuca alındığında renk değiştirme özelliğine sahiptir. Zaten çoğunlukla süs taşlarının hemen hemen hepsi kötü enerjiyi alan taşlardır. Mesela nazara karşı Altınova'da çıkan Kalsedon taşlarımız var. Boyun bölgesindeki ağrıları giderir."

"Amerika'dan yoğun talep var"

Dal, Amerika'ya ihraç ettikleri doğal taşların bir kısmını Kütahya'dan bir dostlarının kendilerine gönderdiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Biz de bu taşları işleyerek Amerika'ya gönderiyoruz. Burada belediyenin taş ocağından çıkarılan akik, kalsedon, opal, jasper gibi taşları da takı imalatlarında kullanılmak üzere işliyoruz. Amerika'dan yoğun talep olduğu için halen süren ihracatımız yaz kış devam edecek. Bu taşları ABD'de eski dükkan sahipleri dekoratif eşya ve süs eşyası yapımında kullanıyorlar. ABD'de senede iki defa fuar oluyor. Bu fuarlardan biri önümüzdeki aylarda gerçekleşecek. Bu yüzden de bu ayın sonunda büyük bir kısım taşı daha ABD'ye göndereceğiz. Ondan sonraki bölümü ise eylül ayında göndereceğiz."

Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ümit Adalıoğlu da Altınova'daki doğal taş işlemeciliği kursunun 440 saatlik eğitimi kapsadığını ve haftanın 5 günü çalışma yapıldığını anlattı.

Süresi sona eren kursları tekrarladıklarını ifade eden Adalıoğlu, "Bizim amacımız bu kursların hobi kursları konumunda olmasından öte, kursiyerlere ekonomik getiriler sağlayabilecek hale getirilmesine çalışmaktır. Bu ve buna benzer kursları ağırlıklı olarak açmaya çalışıyoruz." dedi. 

Adalıoğlu, ABD'ye ihraç edilen bazı taş ürünlerinin birçok hastalığa iyi geldiğine inanıldığını dile getirdi. 

Kursiyerler kendileri de atölye açmak istiyor

Kursiyerlerden Hümeyra Bilir de burada her türlü doğal taşı işlediklerini belirterek, "Bana göre çok zevkli bir uğraş. Taşı işledikçe, taşın kendi rengi ortaya çıktıkça bu bende bir keyif haline geliyor." diye konuştu.

ABD'ye ihraç ettikleri kaplumbağa modeli taşların tanesini 3,5 liraya sattıklarını dile getiren Bilir, şunları kaydetti:

"SPA taşlarımız var. Bu taşların da tanesini, taşların boyutuna göre 2-2,5 lira karşılığında ABD'ye ihraç ediyoruz. Her gün 5-6 adet bu taşlardan yaptığımızda kursiyer başına ortalama bin-bin 200 lira arasında ev ekonomimize katkı sağlıyoruz. Bu işi sonuna kadar sürdürmek istiyorum. Hatta Kalkınma Ajansları başta olmak üzere KOSGEB gibi kurumlardan kredi alabilirsem ben de kendime ait böyle bir atölye açarak, ABD başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesine ihracat yapıp ciddi ekonomik gelir sağlamayı planlıyorum."

Yunanistan'a da gönderilen doğal taşların, yakın zamanda Bulgaristan ve Almanya'ya da ihracatına başlanması hedefleniyor.