Azerbaycan ile ticaret anlaşmasında önemli ilerleme

Azerbaycan ile Tercihli Ticaret Anlaşması konusunda çok hızlı bir noktaya gelindiğini söyleyen Bakan Zeybekci, yıl sonuna kadar anlaşmayı sonlandırmayı hedeflediklerini duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Konseyi Ekonomi Bakanları 7. Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, toplantıya konsey üyesi Azerbaycan, Kazakistan, Kızgızistan'ın yetkililerinin yanı sıra resmi üye olmayan Özbekistan'dan da bir bakan yardımcısının katıldığını söyledi.

Bugün gerçekleştirilen toplantı hakkında bilgi veren Zeybekci, başarılı geçen bu buluşmada ekonomik ticari iş birliğinin geliştirilmesi, ortak yatırımların artırılması ve karşılaşılan problemlerin halledilmesi gibi konuların görüşüldüğünü anlattı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomi bakanlıklarının faaliyetlerini ve ticaretin artırılmasını çok önemsediklerini kaydederek, dünya ekonomisinin çok hızlı geliştiği bir ortamda Türk devletleri olarak bu değişime birlikte ayak uyduracaklarını bildirdi.

Geçen yıl sonunda 4 ülkenin kendi arasında gerçekleşen ticaret hacminin yaklaşık 5,5 milyar dolar olduğunu dile getiren Zeybekci, çok yetersiz olan bu rakamı ilk fırsatta 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Zeybekci, Türk müteahhitlerin bu ülkelerde gerçekleştirdiği başarılı faaliyetlerden bahsederek, diğer alanlarda da aynı ivmeyi yakalama temennisinde bulundu.

Türk dünyasının ulaştırma ve lojistik alanında elinde ciddi fırsatlar bulunduğunu dile getiren Zeybekci, bu projelerdeki iş birliği yapmaları konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

Zeybekci, "Ayrıca bugünkü görüşmelerde, Türk Dünyası Ortak Altyapı Fonu kurulmasıyla ilgili yoğun bir görüş alışverişinde bulunuldu. Bu şekildeki fikri tüm üye ülkeler dile getirdi. Biz de bu görüşmeler sırasında Türk Eximbank'a bu konuda çalışmalar yapması için talimat vereceğiz." dedi.

"Ticaretteki engelleri kaldıralım"

Zeybekci, bugünkü görüşmelerde, ikili ticaret ve yatırım anlaşmalarının güncellenmesi konusunun görüşüldüğünü belirterek, kısa süre önce Özbekistan ile imzaladıkları Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının kısa sürede üye ülkeler arasında güncellenmesi gerektiğini, bunun ticari engelleri kaldıracağını anlattı.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Zeybekci, Türkiye ve diğer üye ülkelerin tarihte ortaya koydukları hedefin "ticarette kızıl elma" olduğunu söyledi.

Zeybekci, "Azerbaycan ile Tercihli Ticaret Anlaşması konusunda çok hızlı bir noktaya geliyoruz. Yıl sonunda inşallah sonlandırmış oluruz. Özbekistan ile de çok hızlı bir şekilde bir noktaya geliyoruz." dedi.

Ortak pazar konusunda Nahçıvan ile çok güzel bir iş birliği içerisinde olduklarını dile getiren Zeybekci, Nahçıvan'da üretilen tüm ürünlerin kısıtlama olmaksızın Türkiye'ye girmesinin önünü açtıklarını, alışverişlerde Türk lirası'nın kullanılmasını tavsiye ettiklerini aktardı.

Ülkeler arası ticarette milli para birimlerinin kullanılmasının önemine değinen Zeybekci, Özbekistan ile de ekonomik ilişkilerde son dönemde hızlı bir ilerleme söz konusu olduğunu, bu ülkedeki yatırımları desteklediklerini vurguladı.

Zeybekci, ülkelerarası vizelerin kaldırılmasına ilişkin bir soruya karşılık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kardeşler kendi aralarında seyahat ederken vize mi olur Allah aşkına? Bu vizeleri kaldırdığınızda turizmin patladığını göreceksiniz. Eminim ki milyonlarca Türk vatandaşı ata yurtlarını ziyaret edecek. Turizmde büyük bir ekonomi, hareketlilik, ticaret ve yatırım demektir. Bu alanların önünü açacaktır. Sabırla, küçük küçük ama devamlı adımlar atacağız."

Zeybekci, basın toplantısı sonrası Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev ile görüştü. Başlangıcında görüntü ve fotoğraf alınması izin verilen toplantı basına kapalı gerçekleşti.