Bakan Tüfenkçi: Sınır ticaret merkezleri oluşturulacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Sınır ticaretini tabana yaymamız lazım. Bu bölgelerde sınır ticaret merkezleri oluşturmak için kolları sıvadık. Son aşamaya geldik."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Hakkari'ye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş adamlarıyla bir araya geldi.

Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 15 yıldır her alanda büyüdüğünü, büyümeye devam ettiğini, ekonomik, sosyal ve hukuksal alanda çok önemli reformların gerçekleştirildiğini, ekonominin istikrara kavuştuğunu, sosyal dengelerin ve refah seviyesinin gözle görülür şekilde iyileştiğini söyledi.

Türkiye'nin 15 yılda marka değeri olan bir ülke konumuna eriştiğini vurgulayan Tüfenkci, "Marka değerimizi yükseltebilmek adına daha fazla üretecek, daha fazla istihdam sağlayacak, daha fazla ihraç edeceğiz. Baktığımız zaman 2017 yılı içinde Cumhurbaşkanımızın da seferberliğiyle Türkiye'de 2 milyon 198 bin insanımıza yeni iş bulduk. Ama bu yeterli değil. Daha fazla istihdam sağlamamız lazım. Bunun için de daha fazla insana iş ve aş bulmamız lazım." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, geçen yılki hain darbe girişimi, sonrasında başlatılan ekonomik saldırılar ve terör örgütleri DEAŞ, PKK, FETÖ, DHKP-C'nin saldırılarıyla Türkiye'nin çökertilmek istendiğine dikkati çekerek, kısa zamanda toparlandıklarını ve 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5.2, ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyümeyi yakaladıklarını anımsattı.

"Büyümeyi her yıl ortalama yüzde 5,5 olarak belirledik"

Ülke olarak büyümeye devam edeceklerini dile getiren Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Türkiye'de her yıl bir milyon genç iş gücüne katılıyor. Biz her yıl bir milyon gencimize iş, aş bulmak zorundayız. Bunun için her yıl yüzde 5'in üzerinde büyümeyi yakalamak zorundayız. Bunu yakalayabilmemiz için yatırım yapmamız, istihdam alanları oluşturmamız, ithalattan yerli ikameye geçmemiz lazım. Bununla ilgili çalışmalarımızı hükümet olarak devam ettiriyoruz. Aldığımız tedbirler, verdiğimiz teşviklerle özellikle yerli üretime geçme noktasında ciddi çalışmalarımız var. Biz orta vadeli büyüme planımızda şunu öngördük. Büyümeyi her yıl ortalama yüzde 5,5 olarak belirledik. Ve bu program boyunca ekonomik büyümenin sürdürülebilir ve kapsayıcı olması noktasında özen gösterdik. İhracatımızın da 2017 yılında arttığını, yüzde 10 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Yıl sonuna doğru her zaman olduğu gibi bazı felaket tellalları 'Türkiye'de ekonomi batıyor, kötüye gidiyor borçlarını ödemede sıkıntı çektiği' gibi 2016'da yaptıklarının aynısını yapmaya başladılar. İnanın 2016'da nasıl mahcup oldularsa, 2017 tahminleri tutmadıysa, bu kesimin 2018 tahminleri de tutmayacak. 2018'de de büyümemize devam edeceğiz, ihracatımızı, üretimimizi, istihdamımızı arttırmaya devam edeceğiz."

"Sınır ticaret merkezleri oluşturulacak"

Tüfenkci, Hakkari'nin kendileri için çok önemli olduğunu, kentin istihdam problemlerini ve bunu gidermek için yatırımların önemini bildiklerini ifade ederek, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Hakkari'ye başvuran yatırımcılar arasında kente katkı ve istihdam sağlayacak yatırımların belirlendiğini anımsattı.

Program kapsamındaki 23 il için projelerin belirlendiğini ve son onaydan çıktıktan sonra hayata geçireceklerini anlatan Tüfenkci, yeniden bölgelerin bir kalkınma ve sanayileşme hamlesine girmesini istediklerini vurguladı.

Hakkari gibi sınır illerinde yaşayan insanlar için sanayi kadar sınır ticaretinin de önemli olduğunu vurgulayan Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sınır ticaretini tabana yaymamız lazım. İnşallah Başbakanımızın da talimatıyla bu bölgelerde sınır ticaret merkezleri oluşturmak için kolları sıvadık. Son aşamaya geldik. Önümüzdeki çok kısa zaman içinde onu da kamuoyuyla paylaşacağız ve burada sınır ticaretini biraz daha kolaylaştırarak esnafımıza yaymış olacağız. Biz ticaretin ve gelir bölüşümünün adil olarak tabana yayılmasını savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Onun için projeler üretiyoruz, sınır ticaretinin kente yayılmasını istiyoruz. Hayvancılığın Hakkari için önemli olduğunu biliyoruz. Terörle mücadelede yakaladığımız başarı arttıkça, güvenlik sağlandıkça yaylaların da mutlak suretle hayvancılığa açılması gerekir. Bunu da inşallah önümüzdeki dönemde buradan gelen haberlere, raporlara göre, bunu da samimi olarak söylüyorum acil olarak açmamız lazım. Hayvan varlığını burada arttırmamız lazım, bu coğrafya buna müsait."

Sınır ticaretinde yeni bir model üzerinde çalıştıklarını, 3 kalemin yasak ama diğerlerinin serbest olduğu, üçüncü ülkeden gelen menşeli malların da alınıp satılacağı bir sistemi hayata geçirmek istediklerini aktaran Tüfenkci, "İnsanlarımızın kaçakçılık yaparak hem kaçakçı durumuna düşmemesini, orada canlarını kaybetmemelerini ya da çeşitli terör örgütlerine haraç vermemelerini istiyoruz. Bunu belli bir yasal statüde kayıt altında herkesin yapabileceği bir alan haline getirmek istiyoruz." dedi.

Türkiye'yi bölgesel gelişmişlik farklarının azaldığı, refahın ülke sathına daha dengeli yayıldığı, ekonomik ve sosyal bütünleşmenin güçlendiği bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Tüfenkci, bölgeler arasındaki yaşam standartlarını birbirine yaklaştırarak topyekun kalkınmayı sağlama anlayışını sürdürmek istediklerini bildirdi.