Bakan Tüzmen'den gümrükleri sıfırlama önerisi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İslam ülkeleri arasında serbest ticaret alanı oluşturarak, gümrükleri sıfırlama önerisinde bulundu
İSTANBUL/ANKARA - Bakan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 12. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi dolayısıyla Türkiye'de bulunan İSEDAK ülkelerine mensup gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.
Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tüzmen, "İslam ülkeleri arasında, serbest ticaret alanı oluşturalım, gümrükleri sıfırlayalım. Bunu başarırsak, çok önemli bir iş yapmış oluruz. Birbirimizle ticaretimiz çok hızlı artar. Bunu biran önce gerçekleştirmeliyiz" dedi.
İslam ülkeleri arasında oluşturulacak serbest ticaret alanının global krizlere karşı panzehir olacağını da kaydeden Tüzmen, bunun bütün ülkeleri küresel krizlere karşı dirençli hale getireceğini belirtti.
İslam Kalkınma Bankasının daha efektif davranması gerektiğine inandığını kaydeden Bakan Tüzmen, bir soru üzerine, Türkiye'nin İSEDAK üyesi ülkelere ihracat artışının, genel ihracat artışından iki kat fazla olduğuna dikkati çekti. Tüzmen, şunları söyledi:
"Türkiye komşu ve çevresi ülkelerle ticaretini sürekli arttırmaktadır. Bu sağlıklı bir sonuç vermektedir. Nitekim yaşadığımız günlerde, Avrupa ve Amerika'daki durgunluktan doğan açığımızı komşu ve çevre ülkelerle kapatıyoruz.
AB'ye olan ihracatımızın genel ihracatımız içindeki payı yaklaşık 10 puan düştü ama biz yine de yüzde 35 ihracat artışını gerçekleştiriyoruz. Bu, komşu ve çevre ülkelere olan ihracatımızın çok daha fazla artmasından kaynaklanıyor. Bütün İslam ülkeleri benzer bir politika izleyerek ekonomilerine olumlu katkılar yapabilir. Böyle bir politika herkese kazandırır, herkes karlı çıkar."
İslam ülkeleri arasında yapılan ekonomik anlaşmaların yürürlüğe girmesinde zaman zaman gecikmeler yaşandığını ifade eden Tüzmen, gerçekleştirilen anlaşmaların biran önce yürürlüğe girmesi gerektiğini de dile getirdi. Bakan Tüzmen, Türk bankacılık sisteminin durumu ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de görüşlerini şöyle açıkladı:
"Türk bankacılık sistemi, geçmişte çok kötü tecrübeler yaşadı. O nedenle, bugünlerde çok tutucu davranıyor. Bu da zaman zaman reel sektör açısından bazı sıkıntıları beraberinde getiriyor. Şu anda gelişmeleri çok soğukkanlı bir şekilde izlemek lazım. Gelişmeleri soğukkanlı değerlendirirsek, sağlıklı bir noktaya varırız. Temkinli olmak gerekebilir ancak, ekonominin bütününü dikkate alarak, kararlar almak lazım."