Bakan'dan benzin ve mazot fiyatı açıklaması

MHP'li vekil Bulut’un soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, LPG, benzin, mazot fiyatların serbest rekabet ortamında piyasada belirlendiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, LPG, benzin, mazot fiyatlarına ilişkin, fiyatların serbest rekabet ortamında piyasada belirlendiğini söyledi. 

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut’un soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereği LPG alım satımında fiyatların erişebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluştuğunu söyledi. 

Yıldız döviz kuruna işaret etti

Petrol Piyasası Kanuna göre, petrol fiyatlarının 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak serbest piyasa koşullarına göre oluştuğunu ifade eden Bakan Yıldız, rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı gibi fiyatların dolaylı veya dolaysız olarak kamuca belirlenmesine ilişkin uygulamaların sona erdirildiğini söyledi. Ayrıca, petrol piyasasında dolaşımda bulunan tüm petrollerin fiyatının, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte, her bir ürünün fiyat teşekkülünün arz-talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluştuğuna işaret eden Enerji Bakanı, “Fiyatların oluşumuna etki eden birçok faktörün de bu süreçte rol oynadığı bilinmektedir. Ham petrol fiyatı ve benzin, motorin gibi ürünlerin kendi arz-talep koşullarının yanı sıra navlun bedeli, döviz kuru, ülkelerin mevzuatlarına göre gümrük vergileri, ÖTV ve KDV gibi diğer vergileme unsurları gibi hususlar yanında tarafların özel hukuk çerçevesinde aralarında kararlaştırdıkları unsurlar, belirli bir zamandaki konjonktürel gelişmeler gibi birçok husus fiyat oluşumuna etki edebilmektedir. Bu kapsamda, fiyatlar serbest rekabet ortamında piyasada belirlenmektedir” dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir