Bakır piyasası şoka girebilir!

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin’in hız kesen talep nedeniyle artan stoktan ihracata başlayabileceği ve bunun fiyatlarda hızlı bir düşüş yaratabileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK 

DIŞ HABERLER - Emtia piyasalarına yön veren Çin, analistlere göre rekor seviyedeki bakır stokunu satmaya başlayarak gelecek birkaç içinde küresel bakır piyasalarında şoka neden olabilir. Bu da analistlere göre talep nedeniyle zaten baskı altında olan ve mart ayı ortasından bu yana yaklaşık yüzde 7 değer kaybeden bakır fiyatlarını daha da aşağı çekebilir. 

Çin’de Devlet kontrolündeki iki şirketindeki yetkililer dahil olmak üzere dört bakır işlemcisi Çin’in normalde az olan bakır ihracatını önümüzdeki aylarda artırabileceğini söyledi. Çin’in rafine bakır ihracatı ocak-şubat döneminde aylık ortalama 10 bin tonun altında gerçekleşirken, 2015’te ayda ortalama 17 bin ton olmuştu. Çin’in stoklarında halihazırda 1 milyon ton rafine bakır bulunuyor. Bu bakırın 480 bin tonluk bölümünün Şanghay’daki gümrüklenmiş antrepolarda olduğu hesaplanıyor. Çin’in ihracatındaki artış, Çin’in 2015 yılındaki ithalatının rekor seviyede olduğu göz önüne alındığında, küresel bakır ticari akışında önemli bir kavşak olacak. Özellikle geleneksel olarak Çin’in talebinin en yüksek olduğu döneme denk gelmesinin madenciler için sıkıntı yaratabileceği uyarısı yapılıyor. 

Bir ayda fiyatlar yüzde 7 düştü 

Çin’in ihracatındaki artışın fiyatları daha da aşağı çekebileceği belirtiliyor. Londra Metal Borsası’nda (LME) bakır, mart ayı ortasından bu yana yüzde 7 civarında düşüş gösterdi. Üç ay vadeli bakır, bu hafta 1 ayın en düşük seviyesini gördü ve 4.786,75 dolar/ tondan satıldı. BMI Research’e göre, fiyatlar, Çin ekonomisine dair verilerin hayal kırıklığı yaratmasının sürmesiyle daha fazla ralliden uzak olacak. Bakır geçen ay ortasında 4 ayın zirvesini görmüştü. Analistler fiyatlardaki rallini abartılı olmuş olduğunu ve fiziksel talebin artmadığını söyledi. Bir analist, bu yıl talep artışındaki güçsüzlükten dolayı fiyatlarda düşüşün süreceğini tahmin ettiğini açıkladı. Aynı analist, Çin’de bakır talebinin geçen yıl beklenen yüzde 3.8 büyümenin aksine bu yıl düşüşle yüzde 0.6 büyüyeceğini tahmin ediyor. 

Çin’in talebiyle ilgili ikilem yaşanıyor 

Bazı analistler ise Çin’in bakır talebinin artması konusunda bir ikilem yaşandığının altını çizerek, “Enerji sektöründen fazla bir talep beklenmese de, toparlanan konut sektörü ve stok fazlası arasında bir denge yaşayacağız. Bu noktada biz Çin hükümetinin yakın gelecekte yeni teşvik girişimleri uygulayacağı beklentisinde olduğumuzdan dolayı, ibrenin talep artışı tarafında olacağı kanısındayız” diyor. Enerji sektörü 2015 yılında 9.15 milyon ton olduğu varsayılan Çin bakır tüketiminin yaklaşık yarısını kapsıyor. Konut ve klimalar sırasıyla yüzde 8.3 ve yüzde 15.3 paya sahip. Enerji sektöründen fazla bir talep beklenmese de, toparlanan konut sektörü ve stok fazlası arasında bir denge yaşanabileceği belirtiliyor.

catsfsssssssssss.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir