Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi
İstanbul, İzmir ve Ordu'da balıkçılar, yeni balık avı sezonunun başlamasıyla 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği, yeni balık av sezonunu Sarıyer Kireçburnu'nda düzenlediği etkinlikle kutladı. Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yılın ilk ağlarını denize atacaklarını belirterek, bütün balıkçılara bol ve bereketli bir av sezonu dileğinde bulundu.
'İyi bir hamsicilik olacak'
Sagun, yeni av sezonunun verimli olacağı kanaatini taşıdığını ifade ederek, "Görünen şu ki iyi bir hamsicilik olacak. Dikkat edin balıkçılık demiyorum, hamsicilik diyorum. Hamsi, bizim için farklı bir şeydir. Hamsinin yanında palamutun da bereketli olacağı kanısındayız" diye konuştu.
Balıkçılık sektöründe Avrupa'da üçüncü büyük üretici olduklarını ve bundan gurur duyduklarını ifade eden Sagun Avrupa'nın en iyi su ürünleri fuarlarından Brüksel Su Ürünleri Fuarı'na Türkiye olarak damga vurduklarını belirtti. Sagun, hedeflerinin 2016'da ABD'deki Boston Su Ürünleri Fuarı'nda Türkiye'yi tanıtmak olduğunu söyledi.
Sagun, gelecek yıl ilk kez İstanbul'da Su Ürünleri ve Teknoloji Fuarı gerçekleştireceklerini ifade etti.
Sarıyer Kireçburnu ve Rumelifeneri açıklarında yılın ilk avında ağlara sardalya ve istavrit takıldı.
İzmir
Av yasağının kalkmasıyla İzmir limanlarında bekleyen gırgır tekneleri de halat çözerek sezonun ilk avı için Ege Denizi'ne açıldı. AA ekibiyle Mordoğan Balıkçı Barınağı’ndan denize açılan Yaşar Reis 2 teknesi kaptanlarından Fatih Kopuz, rotayı balık geçişlerinin yoğun olduğu Çeşme açıklarına doğru çevirdi. Kısa bir süre sonra sonra cihazında bir balık sürüsü gören Fatih Kaptan, ağı denizde sabitlemekle görevli diğer tekneyi de suya indirerek, mürettebatı uyaran sireni çalıştırdı.
İlk ağın atıldığını duyuran "mola bismillah" nidası üzerine, çalışanlar gemi içinde hummalı bir çalışma başlattı.
Kaptandan aldığı talimatlarla mürettebatı yöneten "Kocareis"in komutlarının yankılandığı gemide, ağların kurşunlarını istifleyen "hamlacılar", mantarlarını düzenleyen "mantarcılar", ağın düzgün akıp akmadığını kontrol eden "palacılar", ağların gemiye çekilmesi ve bırakılmasından sorumlu "istifçiler", sert dalgaların arasında sallanan gemide zorlu bir mücadeleye giriştiler.
Sabaha doğru başlayan mücadele, ağların çekilmesiyle doruk noktaya ulaştı ve ağlarda parıldayan sardalyalar görüldü. Büyük bir heyecanla güverteye alınan ve kasalanmaya başlayan "sezonun ilk balıkları" şoklanarak, hale gönderileceği limana taşındı.
Esnaf lokma döktürdü
İzmir Balık Hali esnafı da sezon açılışı dolayısıyla lokma döktürdü.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Buca Balık Hali'nde düzenlenen törende, gece yarısı denize açılan balıkçılardan gelen ilk haberlerin iyi olduğunu söyledi.
Yunan balıkçıların Ege Denizi'nde 15 gün önce avlanmaya başladığını belirten Demirtaş, şunları kaydetti:
''Sezon 1 Eylül'de açılıyor. Oysa balık çok daha önce oynamaya başladı. Balıkçılar tutmak istiyor ancak kural katı. Oysa balığın durumu izlenip esnek bir sezon açılış tarihi belirlenmeli. Bunun sadece balıkçının kazancı için değil halkımızın ucuza, kaliteli ve faydalı bir gıdayı alabilmesi için de istiyoruz. O nedenle sezon açılış tarihinin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.''
Ordu
Ordu'da da Gülyalı, Kumbaşı, Kışlaönü, Kacalı, Mersinköyü, Medreseönü, Yalıköy, Bolaman, Fatsa ve Ünye Balıkçı barınaklarından hareket eden gırgır tekneleri av yasağının sona ermesiyle birlikte denize ağlarını bıraktı. Gece saat 2 civarlarında “Vira Bismillah” diyerek ağlarını toplayan balıkçılar en çok istavrit avladı.
Denize açılan balıkçılardan Mustafa Mollaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezona iyi başladıklarını belirterek ilk gece istavrit, palamut ve barbun avladıklarını söyledi.