Ballıkaya Barajı inşaatına 2011 yılında başlanacak

Bakan Eroğlu, Baraj projesinin 2010 yılında tamamlanmasının planlandığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAKARYA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ballıkaya Barajı'nın 2010 yılında projesinin tamamlanmasının, 2011 yılında da baraj inşaatına başlanmasının planlandığını bildirdi.

Eroğlu, Sakarya Büyükşehir Belediyesini ziyaretinde, bakanlığının Sakarya ile ilgili çalışmalarını anlattı.

Sakarya'ya çeşitli projeler için 9 milyon TL'lik destek verdiklerini kaydeden Eroğlu, 3 bin 950 hektarlık alanda ağaçlandırma gerçekleştirildiğini, bir sonraki hedeflerinin 4 bin hektar olduğunu kaydetti.

Veysel Eroğlu, Sakarya'nın önemli bir yer olduğunu ve ağaçlandırılması gerektiğini ifade ederek, kentte gelişmekte olan süs bitkiciliği ile ilgili sektör temsilcileriyle bir araya geleceklerini belirtti. Eroğlu, "Üreticilerimizin de görüşlerini alacağız. Ağaçlandırma Genel Müdürümüze talimat verdim. Bundan sonra yurt dışından fidan ithalatına izin vermeyelim şeklinde bir genelge hazırlanıyor. İlgili üreticilerin de bu konudaki görüşlerini alacağız. Amacımız ülkede üretilen fidanları kullanıp, ihtiyaç fazlasını ihraç etmektir" dedi.

Sapanca Gölü'nü koruma çalışmalarına değinen Eroğlu, gölün etrafının tamamen koruma altına alınacağını bildirdi.

Kuzey kuşaklama kolektörü inşaatı için 750 bin TL ödenek çıkardıklarını kaydeden Eroğlu, "İnşallah desteğimiz devam edecek. Sapanca Gölü'nü kurtaracak olan kuzey kolektörü hemen hemen bitmek üzere. Bakanlık olarak destek veriyoruz ve el birliğiyle kolektörü kısa sürede bitireceğiz. Büyük bölümü bitti, az bir bölüm kaldı. Böylece Sapanca Gölü'ne artık herhangi bir atık girişi olmayacak" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Mudurnu Çayı üzerine yapılması planlanan Ballıkaya Barajı çalışmalarının devam ettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Burada bizim açımızdan en önemli mesele gelecekte Sakarya'nın içme suyu ihtiyacının karşılanmasıdır. Biz bunun için Mudurnu Çayı'nı seçtik. Mudurnu Çayı üzerinde yapmayı planladığımız Ballıkaya Barajı muhteşem bir baraj olacak. Şu anda Adapazarı'nın gelecekteki su ihtiyacı ile gelecekteki nüfus oranı hepsi planlandı. Muhtemelen 2010 yılında Ballıkaya Barajı'nın projesi tamamlanacak ve 2011 yılında inşaatına başlanacak. Proje ilin 2050 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak."

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, daha sonra AK Parti Sakarya İl Başkanlığını ziyaret etti. Sakarya Valiliğine geçen Eroğlu, il koordinasyon toplantısına katıldı.