Banka dışı finansta batık ikiye katlandı

Bankacılık dışı finans sektörünün batık alacakları son bir yılda ikiye katlandı. Haziran ayı itibariyle takipteki alacakların toplam bilançolar içindeki büyüklüğü yüzde 4.6’dan yüzde 10’a kadar yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

 

İSTANBUL - Banka dışı finansal sektörünün son bir yıllık dönemine takipteki alacaklar sorunu damgasını vurdu. Haziran ayı itibariyle son bir yıllık dönemde bankacılık sektörünün batık kredilerinde yüzde 101 olarak gerçekleşen yüksek oranlı artış trendi, benzer şekilde, finansal kiralama, faktoring, tüketici finansmanı ve varlık yönetimi şirketlerini kapsayan bankacılık dışı finans sektöründe de gözlendi. Bu sektörlerin toplam aktiflerinde bir önceki yıla göre kayda değer bir değişiklik yaşanmamasına karşılık, takipteki kredilerin toplamı ikiye katlanarak 2.6 milyar lirayı aştı.

Son bir yılda takipteki alacakların bilanço içindeki payı finansal kiralamada yüzde 4.9’dan yüzde 9.2’ye, faktoring şirketlerinde yüzde 4.2’den yüzde 6.2’ye, tüketici finansmanı şirketlerinde de yüzde 4.8’den yüzde 8.8’e yükseldi. Krizden görece daha yoğun etkilenen KOBİ’lerin takibe uğrayan borçlarında ortalamanın oldukça üzerinde artış kaydedildi. KOBİ’lere ait takipteki alacaklar finansal kiralama şirketlerinin bilançolarında yüzde 141.3, faktoring şirketlerinde yüzde 305.3 ve tüketici finansmanı şirketlerinde de yüzde 697.2 arttı.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde