”Banka kartlarını hareketlendirmemiz lazım”

Finansbank Yöneticisi Güzeloğlu, Türkiye Avrupa'nın en büyük kart sistemi pazarından biri olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Finansbank Bireysel Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Temel Güzeloğlu, banka kartlarını hareketlendirmek gerektiğini belirterek, "Rekabeti de burada daha aktif görmek istiyoruz" dedi.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen "Perakende Günleri 2009"da konuşan Güzeloğlu, geçen senenin sıkıntılarla geçtiğini, ekonominin küçüldüğünü, kredi problemlerinin arttığını, herkesin birbirine "Ne olacak?" diye sormaya başladığını söyledi.

Ortada çok fazla soru bulunduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Sizden daha fazlasını bilmiyorum. Net tahminler boş. Birisi bildiğini iddia ediyorsa da size tavsiyem inanmayın. İleriye dönük tahminler, özellikle detaylı verilenler, yanlış olma ihtimali en yüksek olan şeyler. Bunların hepsine bakın ama bütün planlarınızı bunun üstüne kurmayın" dedi.

İşin yönünün değişmesi anlamında, çok beklenmedik, enteresan gelişmeler için 2010'un çok verimli ortamlar sunduğunu belirten Güzeloğlu, bunların negatif olanlarından korunup, pozitif olanlarından faydalanacak bir ortamı oluşturmak gerektiğini kaydetti.

Temel Güzeloğlu, her yöne tahminler yapıldığını ancak kimsenin ne olacağını bilmediğini, böyle bir ortamda esnek olmak gerektiğini söyledi.

Kredi kartı kullanımı

Temel Güzeloğlu, Türkiye'de son krizin de etkisiyle bir sürü kişinin kredi kartı kullanmak istememesi gibi bir dinamik geliştiğini, belli bir kitlenin kredi kartlarının faydadan çok zarar getirdiğini düşündüğünü söyledi.

Bir de krizde kendi harcama kapasitesinin üzerinde harcama yaptığı için veya kredi kullandığı, işini kaybettiği için kredi kartı veya kredilerle başı belaya giren, kredibilitesi düşmüş bir kitle yer aldığına da işaret eden Güzeloğlu, şunları kaydetti:

"Kredi kartı bir kredi aracı değil aslında bir alışveriş, ödeme aracı ve bizce perakende sektörünün en önemli araçlarından bir tanesi. Biz Türkiye'de 16-17 milyon kredi kartı kullanıcısı olduğunu biliyoruz. Bunun içinde 5 milyon kadar da bu iki kategorideki insanlar olduğunu düşünüyorum. Bu kişilere bizim bir şekilde alışmış oldukları ödeme aracını kullandırabiliyor olmamız lazım. Bu ödeme aracı kredisi olmayan ama geri kalanı (kredi kartı) aynı olan bir banka kartı olabilir. Türkiye'de kullanımları yüzde 2'lerde, elektronik ödemelerde yüzde 1'in altında. Bu Avrupa'da kimi ülkelerde yüzde 80'lerin üzerinde. Özellikle faizlerin düşmesi, paradan para kazanılması döneminin sona ermesiyle beraber bu daha da anlaşılır bir şekilde artabilir."

Kredi kartlarında perakendecilerle bankaların ortaklaşa çok büyük, güzel ve canlı bir pazar yarattıklarını söyleyen Güzeloğlu, "Geçtiğimiz 10 seneye bakarsanız Türkiye Avrupa'nın en büyük kart sistemi pazarından biri. Bizim 5 milyona yakın olduğunu düşündüğümüz ve daha da artacak bu müşteri kitlesini de hesaplayacak şekilde banka kartlarını benzer bir işbirliği ile hareketlendirmemiz lazım" dedi.

Güzeloğlu, bu konuda Finansbank olarak geçmişte bir çok adım attıklarını, bu karta taksitli olma özelliği eklediklerini, rekabeti burada daha aktif görmek istediklerini kaydetti.