”Bankacılık sektörünün % 98'i CRD/Basel II birimlerini oluşturdu”
BDDK, "Bankaların CRD/Basel 2'ye Geçişine İlişkin İlerleme Anketi sonuçlarını açıkladı
ANKARA - Türkiye'de, bankacılık sektörünün yüzde 98'inin CRD/Basel II çalışmalarını yürütecek üst yönetim ve birimlerini oluşturduğu, yüzde 78'inin sorumlu personelini, yüzde 69'unun ise komitelerini belirlediği bildirildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından düzenlenen "Bankaların CRD/Basel 2'ye Geçişine İlişkin İlerleme Anketi" Aralık 2008 itibarıyla verilen cevapların sonuçları açıklandı.
Buna göre, sektörün toplam aktif büyüklüğünün yüzde 47;sini oluşturan bankalar bireysel bazda, yüzde 43'ünü oluşturan bankalar ise konsolide bazda CRD/Basel II'ye ilişkin strateji ve politikalarını yönetim kurullarının onayına sundu veya söz konusu strateji ve politikaları yönetim kurullarına onaylatarak uygulamaya koydu.
Bankacılık sektörünün yüzde 98'i CRD/Basel II çalışmalarını yürütecek üst yönetim ve birimlerini oluştururken, yüzde 78;i sorumlu personelini, yüzde 69;u ise komitelerini belirledi.
Bankaların CRD/Basel II;ye uyum durumu anketler üzerinden incelendiğinde kredi riskinde bankaların yüzde 99;unun standart yaklaşıma yüzde 50 ile yüzde 100 arasında uyum sağladığı, yüzde 67;sinin ise içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşıma yüzde 50;den düşük bir seviyede uyum sağladığı görüldü.
Bankaların tamamı piyasa riskinde standart yönteme uyum sağlarken, içsel ölçüm yöntemlerinde ve değerlemeye iliskin hususlarda büyük ölçüde uyumlu (yüzde 75- yüzde 100) olan bankaların oranı sırasıyla yüzde 82 ve yüzde 81 oldu.
Spesifik riske ilişkin hususlarda büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirten bankaların oranı yüzde 45 seviyesinde kaldı. Operasyonel riskte standart yaklaşıma yüzde 75 ile yüzde 100 arasında uyum sağlayan bankaların oranı ise yüzde 25;te kaldığı belirlendi.
Yapısal faiz oranı riski ve likidite riskine ilişkin uyum düzeyi yüzde 50-yüzde 100 aralığında olan bankaların Türk bankacılık sistemi aktif büyüklüğü içindeki payı ise sırasıyla yüzde 98 ve yüzde 99 düzeyinde. Üçüncü yapısal blok hükümlerine ise bankaların yüzde 92;sinin yüzde 50 ile yüzde 100 arasında uyum sağladığı görüldü.
CRD/Basel II ile ilgili karşılaşılan sorunlara ve kısıtlara bakıldığında bankaların öncelikli engelinin veri eksikliği olduğu gözlendi. Bu kısıtı, mevzuattaki belirsizlikler ve teknolojide karşılaşılan sorunlar takip etmekte.
Bankaların büyük çoğunluğunun nitelikli personel, bütçe ve CRD/Basel II;nin anlaşılması hususlarında önemli sorun yaşamadığı da verilen cevaplardan anlaşıldı.
CRD/Basel II ile ilgili olarak, bankacılık sektörü toplam aktif büyüklüğünün yüzde 8;ini oluşturan bankalar ekonomik sermaye tahsisi uygulamasına gerek görmez iken, yüzde 4;ü ekonomik sermaye tahsisini uygulamakta, kalan kısım ise konuya ilişkin çalışmalarını sürdürmekte.