Bankalar batığı takmadı

Yüksek kar açıkladıkları için hedef gösterilen bankaların, bu süreçte kendilerini riske attıkları ortaya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Ece CEYHUN - Dilek GÜNGÖR - Naki BAKIR

İSTANBUL - Kriz döneminde herkes zarar ederken, yüksek kar açıkladıkları için hedef gösterilen bankaların, bu süreçte kendilerini riske attıkları ortaya çıktı.

Bankaların krizde kullandırdığı nakdi krediler yüzde 3.45 oranında azalırken, takipteki alacaklarının tutarı yüzde 61.62 düzeyinde artış gösterdi. DÜNYA’nın BDDK’nın FİNTÜRK verilerinden yaptığı hesaplamaya göre bankaların takipteki alacağı 18.6 milyar liraya yükseldi.

En hızlı artış Kırşehir’de yaşandı

Krediden aslan payını alan İstanbul, takipteki alacak miktarında da başı çekti. Takipteki alacak tutarı 8.7 milyar lira olan İstanbul, kişi başına 686 liralık takipteki alacak ile de ilk sırada. İstanbul’u Ankara ve İzmir izledi. Takipteki alacakların yüzde 70’ini 5 ildeki alacaklar oluşturdu. Takipteki alacakların

en hızlı arttığı illerin başında yüzde 259 ile Kırşehir yer aldı. Takipteki kredilerin en hızlı arttığı sektör ise metal ve işlenmiş madencilik oldu.

Kamuda Kayseri yabancıda Yozgat

Tüketici segmentindeki batık kredi artışı yüzde 111.38 olurken, konut kredisi takipteki alacaklar listesinde en hızlı artış gösteren segmentlerin üçüncü sırasında yer aldı. Veriler bankaların sahiplik durumuna göre incelendiğinde, toplam takipteki kredilerin nakdi kredilere oranının en yüksek olduğu şehrin kamu bankalarında Kayseri, yabancı bankalarda Yozgat, yerli-özel bankalarda ise Bayburt olduğu ortaya çıktı.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde